Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Η μάχη της προπαγάνδας και η εκκρεμότητα του παζαριού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μάχη της προπαγάνδας και η εκκρεμότητα του παζαριού

Παρά τον παγκόσμιο συναγερμό για τον κορωνοϊό, που σήμανε χθες και στην Τουρκία, η πίεση στον Έβρο και οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο συνεχίζονται -και κυρίως συνεχίζεται η διεθνής καμπάνια της τουρκικής πλευράς, που προσπαθεί να δείξει ότι στα σύνορα η Ελλάδα κάνει τον “δεσμοφύλακα” της Ευρώπης παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αξιοποιεί, μάλιστα, και τις εικόνες εισαγόμενων νεοναζί -π.χ. πλασάροντάς τις στις αγγλόφωνες ιστοσελίδες του ομίλου TRT- ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε προχθές και τον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις και απαίτησε να σταματήσει η Ελλάδα «τις παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων, να απευθύνει σύσταση στις μονάδες της στα χερσαία σύνορα και να σταματήσει τις συλλήψεις δημοσιογράφων που καλύπτουν την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στη Ρόδο και τη Μυτιλήνη».

Αυτή η μάχη της προπαγάνδας θα κρατήσει καιρό -και είναι επικίνδυνη. Ωστόσο ακόμη πιο επικίνδυνες είναι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ότι δεν θέλει να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σε φάσεις κλιμάκωσης της έντασης είναι πιο απαραίτητοι από ποτέ οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας -και η τουρκική πλευρά δείχνει να τους επιδιώκει κλειστούς στο κορυφαίο επίπεδο.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, πάντως, οι δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί (όχι στο επίπεδο Μητσοτάκη - Ερντογάν) και καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες ώστε μην αποκλειστεί η Ελλάδα από τη συνάντηση για το προσφυγικό που προγραμματίζει για τις 17 του μηνός στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν με προσκεκλημένους τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και ενδεχομένως τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζόνσον.

Μια συνάντηση... στον αέρα

Να σημειωθεί ότι κανείς από τους προσκεκλημένους δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να ταξιδέψει στην Πόλη, καθώς το παζάρι για τη μορφή που θα πάρει η νέα συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι Μέρκελ και σία δύσκολα θα μπουν στο αεροπλάνο εάν δεν έχουν σχεδόν τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στα “θέλω” της Τουρκίας και στα “θέλω” της Ε.Ε.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση -για τη δύσκολη περίπτωση που θα παραμείνει αποκλεισμένη από το άμεσο παζάρι- έχει ξεκαθαρίσει στους “μεγάλους” εταίρους της τους δικούς της όρους για τη νέα συμφωνία.

Πάντως, υπάρχει πάντα η πιθανότητα η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης να μην γίνει λόγω... ανωτέρας βίας. Ο ρυθμός με τον οποίο οι χώρες παίρνουν μέτρα για τον κορωνοϊό είναι καταιγιστικός -και τα ταξίδια ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο.

Στήριξη από τον Πάιατ

Στην Αθήνα, τώρα, η ενημέρωση από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών για τις κινήσεις που γίνονται είναι μάλλον περιορισμένη, ωστόσο λαλίλαστος όπως πάντα ήταν χθες ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια:

«Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να συνεχίζουμε τον στενό συντονισμό με τον υπουργό Νίκο Δένδια, καθώς υποστηρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της και εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση των εντάσεων καθώς και τον τερματισμό των προκλητικών ενεργειών και ψευδών ισχυρισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» έγραψε στο Twitter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL