Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Γ. Πλακιωτάκης: / Γ. Πλακιωτάκης: Δεν είναι push back τα σκάφη μας στην οριογραμμή να μην αφήνουν να περνά κανείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Πλακιωτάκης: / Γ. Πλακιωτάκης: Δεν είναι push back τα σκάφη μας στην οριογραμμή να μην αφήνουν να περνά κανείς

Τους κανόνες εμπλοκής που έχει δώσει στο Λιμενικό περιέγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης δείχνοντας σε όλους ότι κινείται στα όρια του push back, το οποίο εύκολα μπορεί να καταπατηθεί σε δύσκολες συνθήκες στη θάλασσα. Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Γ. Πλακιωτάκης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να νοείται ως μεταναστευτική ροή μια βάρκα η οποία συνοδεύεται μέχρι την οριογραμμή από δύο τουρκικές ακταιωρούς και ότι δεν νοείται ως push back η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας. «Τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος στέκονται στην οριογραμμή και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να περάσει. Δεν σπρώχνουν βάρκες προς τα πίσω» ισχυρίστηκε.

Ν. Βούτσης: "Δώσατε εντολή για push back;"

Το θέμα της αποτροπής έθεσε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο τ. πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη Λέσβο. «Έχετε δώσει εντολές, ή αν γνωρίζετε να έχουν δοθεί εντολές για πρακτικές push back από το Λιμενικό στις διαδικασίες διάσωσης -το τελευταίο διάστημα, μιλάω για τις τελευταίες μέρες - διότι και από μια τηλεοπτική σας παρουσία αντελήφθην -το είδα προσωπικά, γι’ αυτό σας ρωτάω- ότι έχετε αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο» ρώτησε.

«Μετά και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η εντολή είναι ξεκάθαρη. Αναβάθμιση στον μέγιστο βαθμό των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων για τη φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της πατρίδας μας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι -και το κάνουμε ήδη- να ενισχύσουμε στο ύψιστο επιχειρησιακό επίπεδο, το Λιμενικό Σώμα με σκάφη, με προσωπικό, με αυξημένες περιπολίες και με τόλμη και αποφασιστικότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, ήδη έχουμε παράξει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα» απάντησε ο Γ. Πλακιωτάκης.

«Συμπεριλαμβανομένου του push back; Γιατί αυτό ρώτησε ο Ν. Βούτσης» τον διέκοψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. «Με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά σας είπα, σας απάντησε ο πρόεδρός σας. Ο πρόεδρός σας είπε ότι η κυβέρνηση σωστά έκανε και φυλάει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της πατρίδας μας» απάντησε ο υπουργός Ναυτιλίας. «Πάντα δεν φυλασσόντουσαν τα σύνορα; Συγγνώμη, γιατί εδώ θα τρελαθούμε. Δεν προστατεύονταν τα σύνορα της χώρας; Άλλο σας ρώτησε», τον διέκοψε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ διαμαρτυρόταν και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. «Εάν δεν καταλαβαίνετε ότι η χώρα αυτή τη στιγμή δέχεται μια ασύμμετρη απειλή και ότι δεν έχουμε να κάνουμε με προσφυγικό - μεταναστευτικό, είναι πρόβλημά σας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL