Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Μοναδικός υπεύθυνος του χάους ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μοναδικός υπεύθυνος του χάους ο Κυρ. Μητσοτάκης

Σε ξεκάθαρη δήλωση στήριξης ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με δίκαιο διαμοιρασμό ανά την επικράτεια αντί του αυταρχισμού και της βίας προχώρησε χθες ο Αλ. Τσίπρας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό ως τον "μοναδικό υπεύθυνο για το χάος".

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων και πως αρνείται να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκατάσταση ευάλωτων πληθυσμών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

"Αφήνει τα νησιά μας να βουλιάξουν μόνο και μόνο για να μην συγκρουστεί με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της παράταξής του στην επικράτεια, οι οποίοι αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη" αναφέρει χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι αποφασίζει "να καταφύγει στη χρήση βίας απέναντι στους νησιώτες μας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια".

"Τα κέντρα που επιχειρεί να επιβάλει με τη βία των ΜΑΤ δίπλα στις ήδη υπάρχουσες και υπεράριθμες δομές στα νησιά δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Αντιθέτως, θα επιδεινώσουν τη δραματική κατάσταση τόσο για τους νησιώτες όσο και για τους αιτούντες άσυλο προειδοποιεί ο Αλ. Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από τα νησιά και να αναστείλει τις εργασίες για τη δημιουργία φυλακών.

"Στον βαθμό που ο κ. Μητσοτάκης εγκαταλείψει την αδιέξοδη επιλογή του αυταρχισμού και της βίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, είναι έτοιμος να βάλει πλάτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης" ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνοντας τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες για την αποσυμφόρηση των νησιών.

"Αν όμως επιμείνει στις αδιέξοδες και αυταρχικές επιλογές, δεν μπορούμε παρά να είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση και δίπλα στους συμπολίτες μας στα νησιά, που δικαίως αγωνιούν και αντιστέκονται" πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το εκ των υστέρων κάλεσμα Μητσοτάκη για διάλογο, η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό ως τον "μοναδικό υπεύθυνο αυτού του χάους". "Μετά το επτάμηνο μπάχαλο και αφού μετέτρεψε σε εμπόλεμη ζώνη τα νησιά για 48 ώρες, οδηγώντας την κατάσταση σε πρωτοφανείς συνθήκες σύγκρουσης και κοινωνικής αναταραχής, ακόμα και με πυροβολισμούς, ανακαλεί άρον - άρον τις δυνάμεις των ΜΑΤ" και "μετά το φιάσκο και εκ των υστέρων καλεί σε διάλογο τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους".

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ο διάλογος, η αποσυμφόρηση των νησιών και ο δίκαιος διαμοιρασμός των βαρών της προσφυγικής κρίσης με αλληλεγγύη ανά την επικράτεια, όπως είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρωγός ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση.

Αλ. Χαρίτσης: Παραίτηση Χρυσοχοΐδη

Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ζήτησε ο Αλ. Χαρίτσης αναφέροντας τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας των τελευταίων ημερών: τις συμπλοκές ειδικών φρουρών με μπράβους της νύχτας, τον οπλοφόρο αστυνομικό και τη μετέπειτα εισβολή στην ΑΣΟΕΕ, το χθεσινό περιστατικό στον Χολαργό και φυσικά τη βία κατά κατοίκων στα νησιά, αλλά και τον ξυλοδαρμό ανδρών των ΜΑΤ στη Χίο.

"Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Αντί για ασφάλεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρνει γενικευμένη ανασφάλεια και χάος" υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον υπουργό να παραδεχθεί "την παταγώδη αποτυχία του" και να παραιτηθεί "πριν θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας της εμμονικής πολιτικής του".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL