Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Γ.Ψυχογιός: Απαράδεκτο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να συνδέει τους πρόσφυγες με την εμφάνιση του κορονοϊού (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ.Ψυχογιός: Απαράδεκτο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να συνδέει τους πρόσφυγες με την εμφάνιση του κορονοϊού (Video)

Κατά της θέσης του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεωργαντά ότι "η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σχέδιο στη διαχείριση του Προσφυγικού", τοποθετήθηκε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.https://www.youtube.com/embed/agToRei0M5E

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε ότι «η ιδεοληψία της ΝΔ ήταν εκείνη που τορπίλισε το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης που είχε εφαρμόσει με επιτυχία ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση στην Υπηρεσία Ασύλου, την οποία «η ΝΔ είχε παραδώσει με 200 υπαλλήλους το 2015 και παρέλαβε με 1.200 το 2019. Από τότε δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την περαιτέρω ενίσχυση της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας».

Υπενθύμισε δε στα στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ότι «είχαν και εκείνοι υποστηρίξει στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη το Σύμφωνο του Μαρακές, το οποίο είναι υποστηρικτικό των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, και τώρα κάνουν τα ακριβώς αντίθετα ως κυβέρνηση, εφαρμόζοντας ακροδεξιές πολιτικές κράτησης και αποτροπής» και κάλεσε την κυβέρνηση «να εξηγήσει στους νησιώτες για ποιο λόγο σταμάτησε τις μετακινήσεις προσφύγων προς την ενδοχώρα και δεν προχώρησε στη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Παράλληλα, αναρωτήθηκε «αν σχετίζεται με το γεγονός ότι η ΝΔ προεκλογικά χρησιμοποίησε τους υποψήφιους δημάρχους που στήριξε για να δηλητηριάσει με ξενοφοβικά αντανακλαστικά τις τοπικές κοινωνίες και τώρα που ως κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει νέες θέσεις φιλοξενίας οι ίδιοι Δήμαρχοι αντιδρούν».

Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι «είναι απαράδεκτο» να ακούγεται από τον επίσημο εκπρόσωπο της «κυβέρνησης που αποκλείει βρέφη και ευάλωτες ομάδες από την πρόσβαση στην Υγεία, να συνδέει τους πρόσφυγες με την εμφάνιση του κορονοϊού μιλώντας μάλσιτα για υγειονομική βόμβα». 

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν σε Λέσβο και Χίο κάλεσε τους παρεβρισκόμενους υπουργούς «να καταδικάσουν τις βιαιοπραγίες των αστυνομικών δυνάμεων κατά των πολιτών αλλά και κατά του βουλευτή Χίου, Ανδρέα Μιχαηλίδη που δέχθηκαν αναίτια και απρόκλητη επίθεση» και τόνισε ότι «πρόκειται για πρακτικές που προσβάλλουν τις κοινωνίες των νησιών που τα προηγούμενα χρόνια ήταν παραδείγματα αλληλεγγύης για όλη την Ευρώπη και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης».

Επιπλέον, ο Γ.Ψυχογιός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν ακολούθησε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τακτική αποσυμφόρηση των νησιών με μετακινήσεις σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας, διαμερίσματα και ξενοδοχεία στην ενδοχώρα και τώρα κατηγορεί και πάλι το ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που η ίδια δημιούργησε» και επεσήμανε ότι «θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να ανατραπεί η ακραία καταστολή και ο αυταρχισμός που εφαρμόζει η ΝΔ και οδηγεί τη χώρα στις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της και προσβάλλει και τους κατοίκους των νησιών με την αλληλεγγύη που έχουν δείξει αυτά τα χρόνια»

Σε ο,τι αφορά τις αλλαγές στη διαδικασία Ιθαγένειας που φέρνει το εν λόγω νομοσχέδιο, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη διατύπωση της αιτιολογικής έκθεσης ότι «εδώ και 10 μήνες η διάταξη για την πολιτογράφηση δεν έχει λειτουργήσει, καθώς τους 8 μήνες από αυτούς συμβαίνει με δική της ευθύνη».

Καταλήγοντας, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η αναστολή του άρθρου 32 του 4604/2019 που καθιέρωνε μια διαφανή, ουσιαστική, απλή και ευέλικτη διαδικασία πολιτογράφησης συνιστά πισωγύρισμα. Αναφέρθηκε, επίσης, στο Δελτίου Τύπου που εξέδωσαν από κοινού η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η ΕΣΑμεΑ και η Generation 2.0, με το οποίο κατακρίνουν την απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει ουσιαστικά από τη διαδικασία κτήσης Ιθαγένειας τόσο τα άτομα με πάνω από 80% αναπηρία, τα οποία δεν μπορούν λόγω της κατάστασής τους να παρακολουθήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και τους ανιθαγενείς Ρομά που δεν μπορούν να ενταχθούν στις γενικές διατάξεις περί ανιθαγενών».

Τέλος, τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει με τον τρόπο αυτό και τις δύο αυτές ομάδες στην αφάνεια και το κοινωνικό περιθώριο και ζήτησε οι διατάξεις αυτές να αποσυρθούν άμεσα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL