Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Κ.Αρβανίτης: Δεν μπορούν τα νησιά μας να γίνουν φυλακές (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ.Αρβανίτης: Δεν μπορούν τα νησιά μας να γίνουν φυλακές (Video)

Τις εξελίξεις της επικαιρότητας, μετά και τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν στη Χίο και τη Λέσβο, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε πολίτες, ασκώντας εκτεταμένη βία και προκαλώντας αρκετούς τραυματισμούς, σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Alpha.https://www.youtube.com/embed/4q_xScGndaM

Αναφορικά με την γραμμή που ακολουθούν οι Έλληνες ευρωβουλευτές για το προσφυγικό, ο Κώστας Αρβανίτης δήλωσε ότι «με την κα Βόζεμπεργκ είμαστε στην ίδια Επιτροπή και στο θέμα του προσφυγικού συμπλέουμε απόλυτα στην εθνική θέση ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και το βάρος που της αναλογεί. Η διαφορά μας είναι στην αντίληψη για τη διαχείριση. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό είναι για μικρές, διαχειρίσιμες δομές, όχι κλειστές φυλακές».

Για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε πως «η ΝΔ έχει καταθέσει μέχρι στιγμής 3 ή 4 διαφορετικά σχέδια για το προσφυγικό τους τελευταίους μήνες. Με την κατάργηση -και την καταγγελία- του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής οι αιτούντες άσυλο οδηγήθηκαν στον εγκλωβισμό. Στην κυβέρνηση έχουν αλλάξει ήδη 7 συντονιστές. Είτε λοιπόν δεν υπάρχει σχέδιο είτε το χάος είναι το σχέδιό τους».

Όταν μάλιστα ερωτήθηκε τί θεωρεί πως πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση του ζητήματος, απάντησε ότι «για την αντιμετώπιση του ζητήματος, που είναι εθνικό, θεωρώ πως χρειάζεται σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Να κατεβάσει ο κύριος Μητσοτάκης τη μύτη και να συνεννοηθεί με τα υπόλοιπα κόμματα. Δε μπορούν τα νησιά μας να γίνουν φυλακές».

«Για τις αιτήσεις ασύλου που μας κατηγορεί η ΝΔ ότι δεν προχωρήσαμε, αν υποθέσουμε ότι τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες, χρειάζεται πολύς χρόνος για να εγκριθούν ή να απορριφθούν. Η Νέα Δημοκρατία, συγκριτικά, έχει προχωρήσει πολύ λιγότερες αιτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο ευρωβουλευτής απαντώντας στην κατηγορία της ΝΔ αναφορικά με τις αιτήσεις ασύλου.

Όταν η συζήτηση στράφηκε στην εκτόξευση, μετά τις εκλογές, του αριθμού των προσφύγων στη Μόρια, που η κ. Βόζεμπεργκ απέδωσε -εκτός από την καθυστέρηση των αιτήσεων ασύλου- στις αυξημένες ροές, ο Κ. Αρβανίτης επεσήμανε πως «οι ροές το καλοκαίρι δεν ήταν τόσο αυξημένες, ώστε να δικαιολογούν αυτή την αύξηση των αιτούντων άσυλο. Από 5.000 στη Μόρια -που το θεωρούσαμε ήδη υψηλό και ασκούσαμε κριτική και αυτοκριτική- μέσα σε 6 μήνες οι αιτούντες άσυλο έγιναν 22000», στο οποίο η ευρωβουλευτής της ΝΔ αντέδρασε ρωτώντας τον αν τους πρόσφυγες τους έφερε η ΝΔ, για να λάβει την απάντηση: «Προφανώς δεν τους έφερε η ΝΔ τους πρόσφυγες. Ούτε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που λέγατε 4 χρόνια. Ο πόλεμος τους έφερε».

Η κατάσταση επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν διαχειρίσιμη παρά τις αυξημένες ροές, τόνισε ο Κ.Αρβανίτης προσθέτοτνας ότι η λογική του «όλοι ίδιοι είναι» εξυπηρετεί την ακροδεξιά. «Δε γίνεται να βάζουμε την πολιτική των δύο κομμάτων στο ίδιο τσουβάλι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, όταν όμως εξισώνουμε την ευθύνη, υπάρχει πρόβλημα», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι ευθύνες έχει και η Νέα Δημοκρατία, και ο ΣΥΡΙΖΑ, και η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ με την Αμυγδαλέζα του κυρίου Σαμαρά, για να ανταπαντήσει η κ. Βόζεμπεργκ πως «η Αμυγδαλέζα ήταν μια χαρά». 

Ο ευρωβουλευτής τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε το προσφυγικό σε ασφυκτικές συνθήκες μνημονίου που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση και, στην κατηγορία της κ. Βόζεμπεργκ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε 3ο μνημόνιο, απάντησε: «Στον βαθμό που μπορούσε, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναδιανομή του πλούτου, και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που χτυπήθηκε με τα μεγάλα συμφέροντα. Και όσον αφορά στο προσφυγικό, ΜΑΤ στα νησιά εναντίον των κατοίκων δεν έστειλε».

Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή μίλησε για ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ στη «ντροπή των ύποπτων ΜΚΟ». «Μιλάτε για τον Ερυθρό Σταυρό; Για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα; Για τη Διεθνή Αμνηστία; Όταν μιλάτε γενικά για ΜΚΟ, αναπαράγετε την ακροδεξιά ατζέντα. Υπάρχουν ύποπτες ΜΚΟ, και όσο υπήρχε Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, γινόταν έλεγχος. Όταν καταργήθηκε το Υπουργείο από τη ΝΔ, σταμάτησε και ο έλεγχος!», απάντησε ο Κ. Αρβανίτης.

Κλείνοντας τη συζήτηση, η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθούν δομές στην ενδοχώρα. Ο Κώστας Αρβανίτης θύμισε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα βάλει πλάτη σε μια τέτοια απόφαση, αναρωτήθηκε όμως αν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, συμφωνεί με αυτή την άποψη που εκφράζει η ευρωβουλευτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL