Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Κ. Αρβανίτης: Κουκούλα είχαν οι ταγματασφαλίτες, όχι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Αρβανίτης: Κουκούλα είχαν οι ταγματασφαλίτες, όχι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος

Στην χθεσινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» φιλοξενήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία-GUE/NGL, Κώστας Αρβανίτης.

Ο ευρωβουλευτής, σχολιάζοντας την επικαιρότητα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία αναφορικά με το προσφυγικό και τον σχεδιασμό για φυλακές στα νησιά, ενώ τους καταλόγισε ότι κοροϊδεύουν τους νησιώτες.

«Όχι κλειστά κέντρα, να κλείσει η Μόρια» τόνισε ο ευρωβουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση διέπραξε έγκλημα όταν κατήργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Όλοι φωνάζαμε ότι είναι λάθος, χάσαμε 6 μήνες και θα χάσουμε άλλους 6! Η αποτυχία τους αποδεικνύεται από το ότι οι 5.000 αιτούντες άσυλο στη Μόρια, μέσα σε 7 μήνες έγιναν 22.000. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε πολιτική: μικρές και ευέλικτες δομές. Έτσι διαχειριστήκαμε το προσφυγικό. Φέτος τον Αύγουστο οι ροές ήταν μόνο λίγο αυξημένες σε σχέση με πρόπερσι, δεν δικαιολογείται αυτός ο αριθμός. Δεν αντέχει το νησί».

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το προσφυγικό, ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (της Επιτροπής LIBE, της μεγαλύτερης επιτροπής του ΕΚ) με συμμετοχή από όλες τις πολιτικές ομάδες για να δουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση στη Μόρια και ήταν αποκαλυπτικός για το παρασκήνιο της επίσκεψης: «Η κυβέρνηση προτείνει τη Χίο, αλλά οι ευρωβουλευτές θα επιμείνουμε. Αυτή είναι η εικόνα της χώρας. Θα πιέσουμε να πάρουν θέση γιατί η χώρα δεν αντέχει. Η αποστολή θα δει την πραγματικότητα και αυτό θα μας βοηθήσει να διεκδικήσουμε από τους Κροάτες και τις χώρες του Βίσεγκραντ, να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί. Σε αυτή τη μάχη συνομιλούμε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και στο κομμάτι της διεκδίκησης έχουμε κοινή γραμμή. Πρέπει να ασκούμε πίεση», σημείωσε.

Άμεση ήταν η απάντηση του ευρωβουλευτή στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, που συμμετείχε επίσης στο πάνελ, όταν ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να κάνει τα στραβά μάτια και να αναλάβει τις ευθύνες της: «Η Δεξιά είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη και η στάση αυτή προέρχεται από τη “δική σας” πολιτική ομάδα».

Για τον έως τώρα σχεδιασμό της κυβέρνησης για το προσφυγικό: «Στη Νέα Δημοκρατία είναι Άριστοι ή Άσχετοι; Ή δεν έχουν σχέδιο ή το χάος είναι το σχέδιό τους. Το πλωτό φράγμα το κατήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ντ. Σασόλι. Προχθές ανέλαβε και ο 7ος  κατά σειρά συντονιστής για το προσφυγικό. Καλή τύχη και ομαλή μετάβαση στον 8ο ευχόμαστε».

Αναφορικά με τις επιτάξεις, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για διάρκεια 3 χρόνων. «Άρα σε 3 χρόνια θα έχετε λύσει το προσφυγικό και δε θα χρειάζονται πλέον επιτάξεις; Ας είμαστε γενναιόδωροι κι ας τους δώσουμε δύο ακόμη, να το λύσουν παγκοσμίως!», ήταν το σχόλιο του ευρωβουλευτή.

Στη συζήτηση για την οικονομία και συγκεκριμένα για τη συνολική μείωση των συντάξεων από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης -ενώ την ίδια στιγμή η ΝΔ συνεχίζει να μιλά για αυξήσεις – ο Κώστας Αρβανίτης σχολίασε πως μάλλον σημασία δεν έχει η άποψη των συνταξιούχων, αλλά το αφήγημα της ΝΔ.

Στην προσπάθεια διαστρέβλωσης των λεγομένων του Αλέξη Τσίπρα από τον βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος αναφέρθηκε στη φράση του Α. Τσίπρα «μας έριξαν με ανήθικες μεθόδους» και «αναρωτήθηκε» αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών ανήθικη, ο Κώστας Αρβανίτης διευκρίνισε πως οι ανήθικες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν προφανώς δεν ήταν η διαδικασία των εκλογών, αλλά οι στρεβλώσεις που δημιουργούν στην ενημέρωση των πολιτών, μεταξύ άλλων, το μονοπώλιο στα ΜΜΕ και τα fakenews. «Αν θυμάστε, μας έδειχναν νεκρούς στα σύνορα, τότε με τις πορείες των Μακεδονομάχων. Σας θυμίζω λοιπόν πως με 3 fakenews έπαιξαν προεκλογικά στη Νέα Δημοκρατία, με τη βοήθεια των ΜΜΕ: Με το προσφυγικό, όπου άλλο αφήγημα προέβαλλαν προεκλογικά και μετά αυτό άλλαξε άρδην· με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που θα κατήγγελλαν αλλά στη συνέχεια αποδέχτηκαν, και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως δε θα σταθεί εμπόδιο στην ένταξη των γειτόνων μας στην ΕΕ· με το αφήγημα για ανάπτυξη άμεσα και σε όλους τους τομείς, που διαψεύδεται καθημερινά».

Για τις εξελίξεις με το σκάνδαλο Novartis και τις απειλές κυβερνητικών στελεχών προς τους μάρτυρες για «κουκούλες που πρέπει να βγουν», ο ευρωβουλευτής δήλωσε πως «κουκούλα είχαν οι ταγματασφαλίτες, και εκεί παραπέμπουμε όταν μιλάμε για κουκούλα… Εδώ μιλάμε για προστατευόμενους μάρτυρες, που για την προστασία τους καταθέτουν με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά. Μάλλον όσοι φωνάζουν πολύ, φωνάζουν επειδή ξέρουν περισσότερα για την υπόθεση. Ο Άρειος Πάγος μίλησε. Το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων είναι διεθνές, και η Νέα Δημοκρατία, με αυτές τις απόπειρες δημόσιας έκθεσης της ταυτότητας προστατευόμενων μαρτύρων δίνει το μήνυμα ότι κανείς δεν προστατεύεται. Έτσι, κανείς δε θα μιλάει. Αν έχουν πίστη στην ελληνική δικαιοσύνη, ας την αφήσουν να δουλέψει!»

Στο κλείσιμο της εκπομπής, ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στον επερχόμενο μετασχηματισμό του χαρακτήρα της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων: «Είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο πρέπει να ανοίξει από όλα τα κόμματα. Ήδη στα μεγάλα διεθνή κέντρα συζητείται με επιτακτικότητα και έχει αρχίσει σε κάποιο βαθμό να επηρεάζει τη ζωή μας. Γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας, “χθες” κιόλας, τί σημαίνει για τη δημοκρατία και τη ζωή μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL