Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Κλειστά κέντρα με αστυνομικό πηλήκιο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλειστά κέντρα με αστυνομικό πηλήκιο!

Στα αστυνομικά κλομπς “επενδύει” η κυβέρνηση για να πατάξει τις αντιδράσεις των κατοίκων στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου ενάντια στη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Διμοιρίες των ΜΑΤ καταφθάνουν από χθες στη Χίο και τη Λέσβο ώστε να εφαρμοστούν με τη βία τα μέτρα επίταξης των εκτάσεων, ενώ ο ένοικοι του Μαξίμου αρνούνται τον διάλογο με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έντονη η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έστω και την τελευταία στιγμή, καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφήσει τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και να ακολουθήσει επιτέλους τον δρόμο της λογικής, του Διεθνούς Δικαίου και του ανθρωπισμού” τονίζει ο Αλέξης Χαρίτσης.

“Τζούφιο”... mea culpa

Το στίγμα της αυταρχικής κυβερνητικής γραμμής “φρόντισε” να δώσει, προχθές, ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. σημειώνοντας ότι «τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε... κούφια αυτοκριτική, καθώς, αφού ομολόγησε ετεροχρονισμένα ότι “κι εμείς αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση και την πολυμορφία του θέματος”, ισχυρίστηκε ότι: “Όμως αντιδράσαμε. Τώρα, τα σύνορα φυλάσσονται πιο αποτελεσματικά. Το Λιμενικό ενισχύθηκε αμέσως σε προσωπικό, σκάφη και τεχνικά μέσα. Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου μειώνοντας δραματικά τους χρόνους. Δρομολογούνται νέες ελεγχόμενες δομές, που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες”...

Υπ’ αυτό το πρίσμα, παρακάμπτοντας τις λαϊκιστικές προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ., έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στους τοπικούς άρχοντες λέγοντας ότι “το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους».

“Εάν στους αποκληθέντες ‘πολιτικάντηδες’ (στις νήσους) περιλαμβανόταν και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο χαρακτηρισμός επιστρέφεται και μάλιστα στο τετράγωνο!” ήταν το μήνυμα - απάντηση που ανήρτησε ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης στο Facebook, που, αν και είναι είναι μέλος της “γαλάζιας” Πολιτικής Επιτροπής, δεν παρέστη στη συνεδρίαση.

Κ. Μουτζούρης “Δεν έγινε κανένας διάλογος”

“Όλη την εβδομάδα δεν έγινε κανένας διάλογος. Ο κύριος υπουργός (σ.σ.: Ν. Μηταράκης) επί τέσσερις ημέρες αρνήθηκε να συνομιλήσει μαζί μας” υπογράμμισε χθες (ΣΚΑΪ 100.3) ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Σημείωσε δε ότι την Κυριακή “στείλαμε αίτημα για να συναντηθούμε και με τον πρωθυπουργό και με τον κ. υπουργό και μας απαντήθηκε ότι ‘δεν υπάρχει άλλη συνάντηση, προχωράμε στα έργα’”.

Επεσήμανε δε ότι “οι κάτοικοι είναι ξεσηκωμένοι” προσθέτοντας ότι “για να κατασκευαστεί ένα τόσο σημαντικό έργο χρειάζεται η αποδοχή της κοινωνίας”. Ο Κ. Μουτζούρης ωστόσο προέκρινε το κολαστήριο της Αμυγδαλέζας ως “λύση για να μεταφέρονται οι μετανάστες που φτάνουν στα νησιά”. Έσπευσε δε να ισχυριστεί ότι “οι συνθήκες ζωής εκεί ήταν καλές” υιοθετώντας τη σχετική ακροδεξιά προπαγάνδα.

Κάλεσμα Μηταράκη για κλείσιμο των υπαρχόντων ΚΥΤ

Στον απόηχο του αναβρασμού που επικρατεί στα νησιά, ομάδα εργασίας για τον οριστικό τερματισμό των λειτουργίας Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, το Βαθύ και τη ΒΙΑΛ συστήνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που καλεί συναρμόδια υπουργεία, δημάρχους και προέδρους τοπικών συμβουλίων των νησιών να συμμετάσχουν σε αυτή.

Ο Νότης Μηταράκης έστειλε σχετική επιστολή και στους εκπροσώπους Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου, ενώ, όπως αναφέρεται, “η ομάδα εργασίας αναμένεται να ορίσει τις διαδικασίες κλεισίματος των χώρων, εκκένωσής τους από τους διαμένοντες, καθαρισμού και αναμόρφωσης των εκτάσεων, ώστε να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η “ομάδα εργασίας θα ξεκινήσει τις εργασίες της τον Μάρτιο και θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως τα τέλη Απριλίου”.

Aλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιλέγει να συγκρουστεί με τους κατοίκους”

“Για να μην δυσαρεστήσει τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιλέγει να συγκρουστεί με τους κατοίκους και τους φορείς των νησιών. Ξεκινά με αυταρχικό τρόπο και με τα ΜΑΤ τη δημιουργία νέων δομών δίπλα στις υπάρχουσες. Η εξέλιξη αυτή το μόνο που προοιωνίζεται είναι ακόμα πιο δραματική κατάσταση και στα πέντε νησιά” προειδοποιεί ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι “μετά από το μπάχαλο επτά μηνών και αφού στη Μόρια ο πληθυσμός των προσφύγων εκτοξεύτηκε από τους 5.000 στους 25.000, η κυβέρνηση επιμένει σε αποτυχημένες συνταγές. Οι πολιτικές αυτές όχι απλώς δεν θα ομαλοποιήσουν την κατάσταση, αλλά θα την επιδεινώσουν δραματικά. Τόσο για τους νησιώτες όσο και για τους αιτούντες άσυλο”.

Ο Αλ. Χαρίτσης καταλήγει δε ότι “η μόνη λύση και για τις τοπικές κοινωνίες και για τους αιτούντες άσυλο είναι αυτή που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ: άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου και των δομών με το απαραίτητο προσωπικό και πίεση προς όλες τις χώρες της Ε.Ε. για έμπρακτη αλληλεγγύη”.

«Η Ν.Δ. επέλεξε την σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες, τη βία, την καταστολή και σε αυτή τη μάχη εμείς θα αγωνιστούμε μαζί με τους συμπολίτες μας για το καλό του τόπου μας» σημειώνει η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στο νησί 7 διμοιρίες ΜΑΤ για να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιό της για κλειστές δομές.

«Δεν γνωρίζουμε μέχρι πού μπορεί να φθάσει αυτή η ακροδεξιά κυβέρνηση, ελπίζουμε η επόμενη κίνηση να μην είναι τα ‘τανκς’» συμπληρώνει δηκτικά.

“Το μόνο που καταφέρνουν με τους χειρισμούς τους σε ένα σύνθετο ζήτημα, που απαιτεί καθημερινή διαχείριση και ανθρωπισμό, είναι να προκληθεί κοινωνική αναταραχή και αυτοματισμός, να επανεμφανιστούν τάγματα εφόδου ακροδεξιών στα νησιά και να καταφέρνουν ‘αγανακτισμένοι’ γονείς να διώχνουν από το νηπιαγωγείο παιδιά προσφύγων στα Βρασνά” τονίζει ο Γιώργος Ψυχογιός.

“Και μέσα σε όλα αυτά επιστρατεύουν πολυάριθμες διμοιρίες των ΜΑΤ για να τιθασεύσουν εξαθλιωμένους πρόσφυγες, αλλά και τους κατοίκους των νησιών και να επιβάλουν κέντρα - φυλακές” καταλήγει σε επικριτικό τόνο ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL