Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Πολιτική επιλογή μονομέρειας και αδικίας το νέο ασφαλιστικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτική επιλογή μονομέρειας και αδικίας το νέο ασφαλιστικό

«Πολιτική επιλογή μονομέρειας και αδικίας» χαρακτήρισε τη μείωση των εισφορών για τους εύπορους επαγγελματίες η Έφη Αχτσιόγλου κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νέου ασφαλιστικού. Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε παράλληλα ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές περικοπές στις συντάξεις. Προειδοποίησε δε ότι σύντομα θα φανεί πως η μείωση των εισφορών στους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα θα στερήσει πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης. Η συζήτηση του νέου ασφαλιστικού στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά σήμερα κι ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

Η Έ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η αποσύνδεση της πληρωμής των εισφορών των επαγγελματιών από το εισόδημά τους είναι αντίθετη με τη συνταγματική αρχή για την κατανομή των βαρών στους πολίτες ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Παρατήρησε ότι η «ευαισθησία» της Ν.Δ. για το ζήτημα είναι «α λα καρτ», καθώς οι μισθωτοί θα συνεχίσουν να καταβάλλουν εισφορές ανάλογα με το εισόδημά τους. Ακόμη επισήμανε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση εισφορών κατά 20% για το 90% των επαγγελματιών, ενώ αυτοί που ευνοούνται είναι μόνο κάποιοι εύποροι επαγγελματίες.

Τρεις διαφορετικές περικοπές στις συντάξεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Όσον αφορά τις συντάξεις, η Έ. Αχτσιόγλου αναρωτήθηκε γιατί η «πίτα» μικραίνει ως απόλυτος αριθμός, παρότι η χώρα είναι πια εκτός Μνημονίων και εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως κάθε νεοφιλελεύθερη δύναμη που σέβεται τον εαυτό της, επιλέγει να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες». Μάλιστα υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τρεις διαφορετικές περικοπές στις συντάξεις: Την κατάργηση της 13ης σύνταξης, τη μείωση συντάξεων για τους εργαζόμενους συνταξιούχους προ του 2016, όπως και τη μείωση της αναπλήρωσης για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης.

«Αποδεδειγμένα βιώσιμο» το ασφαλιστικό με τον νόμο Κατρούγκαλου

Η Έ. Αχτσιόγλου απάντησε και στον επαναλαμβανόμενο ισχυρισμό ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν συνοδευόταν από αναλογιστική μελέτη σημειώνοντας ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή έχει πιστοποιήσει πως το ασφαλιστικό σύστημα μετά τις αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου είναι «αποδεδειγμένα βιώσιμο» και κατά συνέπεια «είναι ψέματα» ότι καθίσταται βιώσιμο με το νέο νομοσχέδιο.

Παράλληλα παρατήρησε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου συνοδευόταν από «αναλογιστικές προβολές» κι όχι από πλήρη αναλογιστική μελέτη λόγω της χρονικής πίεσης για το κλείσιμο της τότε αξιολόγησης και μίλησε για «τυπικό ζήτημα».

Δεν είδε «ουσιαστικές αντιρρήσεις» στο νομοσχέδιο ο Γ. Βρούτσης!

Παρά την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και την απόρριψη του νομοσχεδίου από πολλούς από τους περισσότερους εκπροσώπους των φορέων κατά τη σχετική ακρόαση, ο Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ότι... δεν υπήρξαν «ουσιαστικές αντιρρήσεις» για το νομοσχέδιο! Μάλιστα, ακόμα κι ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, του μόνου κόμματος της αντιπολίτευσης που δεν καταψήφισε το νομοσχέδιο, άσκησε έντονη κριτική στην αναλογιστική μελέτη που το συνοδεύει, κάτι που ενόχλησε τον υπουργό Εργασίας.

Ο υπουργός χρησιμοποίησε τις γνωστές του στρεψοδικίες για να αποφύγει να απαντήσει στο γιατί μειώνει τις συντάξεις κι ανέλυσε τις περικοπές συντάξεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες όμως έγιναν σε καθεστώς Μνημονίων. Επανέλαβε δε τον ισχυρισμό ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν συνοδευόταν από αναλογιστική μελέτη, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εξομάλυνση του ύψους της συνταξιοδοτικής δαπάνης σύμφωνα με τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη συμβάλλει στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις των ομογενών

Παράλληλα, επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία με την οποία καταργούνται οι προβλέψεις για περικοπές στις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών. Η τροπολογία επιβάλλει ίση μεταχείριση όλων των ανασφάλιστων υπερηλίκων συνταξιούχων κι ουσιαστικά αυξάνει τις συντάξεις των ομογενών στα 360 ευρώ.

«Ο τρώσας και ιάσεται. Αυτός που την κατήργησε το 2012 καλείται να την επαναφέρει» σημείωσε ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, που συνυπογράφει την τροπολογία θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τη συγκεκριμένη σύνταξη στο μηδέν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Την τροπολογία υπογράφουν ακόμα ο Λευτέρης Αβραμάκης, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Γιώργος Παπαηλιού, η Θεανώ Φωτίου και η Έ. Αχτσιόγλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL