Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Le Monde: Ο Αλέξης Τσίπρας πιθανός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Le Monde: Ο Αλέξης Τσίπρας πιθανός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Ο Έλληνας Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να οδηγήσει τη ριζοσπαστική αριστερά στις Ευρωπαϊκές εκλογές

Μετάφραση: Χαρά Καπλάνη

Έχει γίνει για τα καλά η αρχή για τον Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ( ΣΥΡΙΖΑ) στην Ελλάδα, για να γίνει ο επικεφαλής της αριστεράς στις Ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2014 και να διαδεχτεί τον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διάφορες πηγές από το Μέτωπο της Αριστεράς αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνουν την πιθανή του υποψηφιότητα, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το Δεκέμβριο.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ζήτημα, κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας αρκέστηκε να δηλώσει πως η απόφαση θα ληφθεί τον Δεκέμβριο. "Δεν θα έλεγε όχι. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας επικεφαλής ο οποίος συμμερίζεται τις επικρίσεις μας για τα σχέδια εξυγίανσης που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία καθ' όλη της διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη", εξηγεί ένας βουλευτής της Ενωμένης Δημοκρατικής Αριστεράς.

Αυτός ο σαραντάρης της ελληνικής πολιτικής ζωής, ο οποίος ακόμη μικροδείχνει, επιβλήθηκε σαν μια ευρωπαϊκή φιγούρα αγώνων ενάντια στην "τρόικα" ( ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) και αμφισβήτησης των πολιτικών της λιτότητας. Σε λίγα μόλις χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε σε δεύτερο κόμμα μετά τη Νέα Δημοκρατία- το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά- φτάνοντας από το 4% το 2009 κοντά στο 19% το 2012.

Νέα Πνοή

Απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα, ποτισμένο από το νεποτισμό και τις πελατειακές σχέσεις, σημαδεμένο από τη συστηματική εναλλαγή ανάμεσα στο σοσιαλιστικό κόμμα ( ΠΑΣΟΚ) και τη Νέα Δημοκρατία- και οι δύο θεωρούνται υπεύθυνοι για την κρίση-, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να φέρει μία νέα πνοή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον το πρώτο κόμμα προτίμησης στους νέους κάτω των 40 ετών. Ο Αλ. Τσίπρας αντιτίθενται συνεχώς στη λογική των μνημονίων που υπογράφονται ανάμεσα στις διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις και στην "τρόικα" για να επιτρέψουν το ξεμπλοκάρισμα της παροχής οικονομικής βοήθειας με το αντάλλαγμα δρακόντειων οικονομικών μέτρων.

Από τις εκλογικές ακόμη δημοσκοπήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, η πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε προβλεφθεί από μερικές έρευνες, είχε προκαλέσει μεγάλο φόβο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε, και προτείνει ακόμη, να "τελειώνουν" με τα σχέδια λιτότητας και να πραγματοποιηθεί έλεγχος του ελληνικού χρέους και ριζική αναδιάρθρωση, επιθυμώντας την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Έκτοτε, αναδιοργάνωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον κάνει ένα κόμμα έτοιμο να κυβερνήσει και να μην είναι πια ένας συνασπισμός διάφορων αριστερών ρευμάτων.

Ο αγαπημένος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Έγινε ο αγαπημένος της ευρωπαϊκής αριστεράς, τακτικός προσκεκλημένος του Ζαν-Λικ Μελανσόν, συν-πρόεδρο του Κόμματος της Αριστεράς, και του Πιερ Λοράν, γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, ή του Die Linke ( ριζοσπαστική αριστερά) στη Γερμανία. Η επίσκεψη του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει ότι έχει γίνει μια επιθυμητή προσωπικότητα και σε άλλους κύκλους, αφού μέχρι πρότινος, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης, ήταν persona non grata στις ευρωπαϊκές αρχές.

"Είναι ένα πρόσωπο που πλέον αντιμετωπίζεται σοβαρά, για τον οποίο γνωρίζουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο-κλειδί στο πλαίσιο της αντίθεσης", παρατηρεί ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Αθήνα: " Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα ενάντια στο μνημόνιο εξυγίανσης, αλλά επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ".

Την Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα και μετά τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Απασχόληση, Λάσλο Άντορ. Με τους συνομιλητές του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι θα χαιρόταν αν οι έρευνες της ελληνικής δικαιοσύνης ενάντια στη Χρυσή Αυγή επιτρέψουν να "γίνει η διάκριση", στο πλαίσιο των κομμάτων που αντιτίθενται στο μνημόνιο, ανάμεσα στις ακραίες δυνάμεις και τη δημιουργία τους. 

Από το άρθρο της Le Monde, 03/10/2011

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL