Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Ανδρ. Ξανθός: Εμείς κόψαμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ υπουργείου Υγείας και επιτροπής τιμών (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρ. Ξανθός: Εμείς κόψαμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ υπουργείου Υγείας και επιτροπής τιμών (Ηχητικό)

Πρώτη φορά στην Ελλάδα κυβέρνηση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, είχε την βούληση να ερευνήσει το «πάρτι» στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου, να θωρακίσει το σύστημα με διαφανή διαδικασία τιμολόγησης, είπε για την «αποκάλυψη της Αυγής» ότι επί υπουργίας Άδ. Γεωργιάδη η τιμολόγηση των φαρμάκων γινόταν στο γραφείο του αντί της αρμόδιας επιτροπής, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Υπάρχει μία προσπάθεια πλήρους απαξίωσης της Δικαιοσύνης και της διαδικασίας του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων με στόχο να αντιστραφεί η πραγματικότητα δήλωσε ο Ανδρεάς Ξανθός, αναφορικά με τις εξελίξεις στην προανακριτική, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, διερευνήθηκε το μεγάλο «πάρτι» στην υγεία και τέθηκαν διαφανείς κανόνες. Τα υπόλοιπα, σημείωσε ο πρώην υπουργός, θα τα βρει η Δικαιοσύνη η οποία θα αποδώσει ευθύνες ποινικές, γιατί οι πολιτικές, όπως τόνισε είναι δεδομένες.   

Σχετικά με την αποκάλυψη της «Αυγής» ότι η τιμολόγηση των φαρμάκων γινόταν από το γραφείο του κ. Γεωργιάδη και όχι από την αρμόδια επιτροπή ο πρώην υπουργός Υγείας ανέφερε ότι είμαστε σε μία κρίσιμη φάση για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, εξηγώντας ότι γι αυτό υπάρχει όλη αυτή η ενοχική και προσβλητική στάση προς τη Δικαιοσύνη από την πλευρά της ΝΔ.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, στην ουσία για πρώτη φορά στη χώρα μας υπήρχε η πολιτική βούληση από την προηγούμενη κυβέρνηση να διερευνηθεί με θεσμικό τρόπο, το γνωστό πάρτι στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου και να τεθούν κανόνες διαφάνειας που να θωρακίζουν το σύστημα απέναντι σε στρεβλώσεις και παθογένειες οι οποίες καθόριζαν τη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς και ενδεχομένως δημιουργούσαν τη δυνατότητα να υπάρχει ιδιοτέλεια και όφελος.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/764234125&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό το μεγάλο έργο του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το μεγάλο αίτημα να μην υπάρξει ομερτά και ασυλία στη διαφθορά και το πάρτι των προηγούμενων ετών, είναι ότι θωράκισε το σύστημα με μια διαφανή διαδικασία τιμολόγησης και με το κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στο υπουργείο και την επιτροπή τιμών στο υπουργείο Υγείας που έδινε θεσμικά τη δυνατότητα στον υπουργό, στους συμβούλους του ή σε άλλους παράγοντες να παρεμβαίνουν και να παίζουν ένα παιχνίδι προνομιακής μεταχείρισης κάποιων φαρμάκων και κάποιων εταιρειών.

«Εμείς την καταργήσαμε αυτή την επιτροπή και τώρα όλη διαδικασία ολοκληρώνεται στον ΕΟΦ με διαβούλευση δημόσια, με διαφάνεια έτσι ώστε κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτοί που επί των ημερών τους υπήρξε πλήρης ασυδοσία, δεν υπήρχαν μηχανισμοί ελέγχου, υπήρχαν εστίες ανομίας, διαφθοράς, προκλητής ζήτησης και σπατάλης, αυτοί που δεν είχαν τη στοιχειώδη ευαισθησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για αυτό το πάρτι το οποίο επιβάρυνε το δημόσιο χρέος της χώρας, έρχονται τώρα με μία συστηματική μεθόδευση να αντιστρέψουν τελείως την εικόνα και να εγκαλούν αυτούς που έβαλαν στον πυρήνα της διερεύνησης από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, από τα αρμόδια όργανα που προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Ζούμε τις παρενέργειες αυτής της μεθόδευσης και της προσπάθειας της προανακριτικής επιτροπής να αντιστρέψει τελείως την εικόνα να εγκαλέσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, να υπάρχουν υπονοούμενα για τον πρώην πρωθυπουργό με τον κύριο Γεωργιάδη να απειλεί ότι θα κάτσει τον Τσίπρα στο σκαμνί και ότι επικρέμεται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης και λοιπά.

Η μεγάλη εικόνα σύμφωνα με τον κ. Ξανθό είναι ότι για πρώτη φορά διερευνάται μία ιστορία και για αυτό το λόγο υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις και αντιστάσεις μεταξύ σκληρών κύκλων εντός της κυβέρνησης αλλά και εντός του ΚΙΝΑΛ που βλέπουμε μια στρατηγική σύμπλευση στο να απαξιωθεί πλήρως η Δικαιοσύνη και ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων.

Μέτωπο υπεράσπισης της δημόσια υγείας

Για την καμπάνια που υλοποιεί το τμήμα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας, με τίτλο «Οι ΣΔΙΤ βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια περίθαλψη και την τσέπη των ασθενών», μίλησε επίσης ο κ. Ξανθός, τονίζοντας την ανάγκη συγκρότησης ενός ευρύ πολιτικού κοινωνικού μετώπου που θα υπερασπιστεί τη δημόσια περίθαλψη και θα αντισταθεί στην επιχειρούμενη αγοραία μετάλλαξη του ΕΣΥ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης με τις ΣΔΙΤ, ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας είναι να δοθεί ζωτικός χώρος από τη δημόσια περίθαλψη στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα, στο πεδίο της διάγνωσης και παροχής ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, εισάγοντας για πρώτη φορά τους ιδιώτες στον σκληρό πυρήνα του ΕΣΥ.

Όπως εξήγησε ο κ. Ξανθός, η προσπάθεια αυτή γίνεται τώρα γιατί το σύστημα υγείας, με την παρέμβαση που προηγήθηκε την προηγούμενη περίοδο είναι σταθεροποιημένο, είναι σε μία τροχαία αναπτυξιακή, έχει αυξημένο κύκλο εργασιών, έχει αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών από τους πολίτες, παίρνει καινούργια μηχανήματα και υπάρχει μία προοπτική ανάπτυξης του.

Τώρα που το σύστημα αναπτύσσεται, η κυβέρνηση θέλει να δώσει τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να βγάλει κέρδος σημείωσε, τονίζοντας ότι αυτή η προοπτική είναι μία απολύτως υπονομευτική παρέμβαση στο χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος, που οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις πολίτες, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι σύλλογοι των ασθενών και οι πολίτες, συγκροτώντας ένα ισχυρό μέτωπο, θα αποτρέψουν όπως είπε χαρακτηριστικά.   

Οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα υπογράμμισε, όπου έχουν εφαρμοστεί σε χώρες της Ευρώπης, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και αλλού, αυξάνουν τελικά τη δημόσια δαπάνη γιατί υπάρχει μία δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα να δημιουργεί προκλητή ζήτηση και  υπερκοστολόγηση που αυξάνει το κόστος, μετακυλώντας το στους πολίτες.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δεν θα επηρεάσει την δωρεάν πρόσβαση των πολιτών, είναι το απόλυτο ψέμα σημείωσε, εξηγώντας το λόγο που ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί την καμπάνια με τίτλο «Οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια περίθαλψη και την τσέπη των ασθενών».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι ΣΔΙΤ και η μετατροπή της νομικής υπόστασης των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, απειλούν το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και την καθολική κάλυψη των πολιτών.

Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, η δυνατότητα να μπορούν οι ιδιώτες γιατροί, συνεργαζόμενοι με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες υγείας μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτό που γνωρίζαμε ως δημόσιο σύστημα υγείας και συνιστά κοινωνική ανατροπή και μεγάλη οπισθοδρόμηση, που με νύχια και με δόντια, όπως τόνισε, πρέπει να αποτραπεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL