Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Η Δικαιοσύνη "πάγωσε" τις μεθοδεύσεις Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Δικαιοσύνη "πάγωσε" τις μεθοδεύσεις Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Εγκλωβίστηκε χθες η προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να αποκαλύψουν τις ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων. Με δύο τρόπους η ηγεσία της Δικαιοσύνης υπέδειξε χθες στην Προκαταρκτική Επιτροπή την οδό της κατάθεσης με ηλεκτρονικά μέσα και όχι διά ζώσης που ζητούν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αρχικά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που εποπτεύει την Εισαγγελία Διαφθοράς Παναγιώτης Μπρακουμάτσος ανέφερε ότι οι μάρτυρες θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας. Και λίγο αργότερα, όταν η Επιτροπή πήγε να ασκήσει πίεση στον Άρειο Πάγο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας τους παρέπεμψε στον αντεισαγγελέα που είναι αρμόδιος για την Εισαγγελία Διαφθοράς γνωρίζοντας ήδη την εκπεφρασμένη άποψή του.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει προβληματισμό για τους χειρισμούς της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο πλαίσιο της Επιτροπής, καθώς την οδηγούν σε αδιέξοδο, με την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει επικίνδυνα, καθώς στις 17 Μαρτίου η Επιτροπή ολοκληρώνει τις εργασίες της. Σημειώνεται ότι χθες επρόκειτο να καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά η κατάθεσή του αναβλήθηκε για την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου.

«Όπως λέει η Υπουργική Απόφαση»

Τα δυσάρεστα νέα για τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ξεκίνησαν νωρίς χθες το πρωί, όταν στη συνεδρίαση της Επιτροπής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν την απάντηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Μπρακουμάτσου στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ πώς πρέπει να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Ο Π. Μπρακουμάτσος τονίζει ότι, ακόμα κι εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής, οι μάρτυρες θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας. Ο αντεισαγγελέας επισημαίνει πως, σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργική Απόφαση, οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους.

Ακόμη ο αντεισαγγελέας απάντησε στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο ζητούσε την παρέμβασή του για να μην εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων λέγοντας ότι αποκλειστικά αρμόδιοι είναι τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. «Δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής» αναφέρει.

Β. Πλιώτας: Πείτε τα στην Εισαγγελία Διαφθοράς

Στη συνεδρίαση επικράτησε αναταραχή. Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επέλεξαν να πάνε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα ζητώντας να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας Λάμπρος Σοφουλάκης. Η Επιτροπή πήγε, αλλά ο Β. Πλιώτας τους παρέπεμψε στον αντεισαγγελέα που εποπτεύει την Εισαγγελία Διαφθοράς Π. Μπρακουμάτσο, που έχει ήδη εκφράσει τις απόψεις του.

Στο Άρειο Πάγο πήγε αντιπροσωπεία της Επιτροπής αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Προανακριτικής Γιάννη Μπούγα και τα μέλη Θανάση Πλεύρη (Ν.Δ.), Δημήτρη Μπιάγκη (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και Βασίλη Βιλιάρδο (Ελληνική Λύση).

Η Επιτροπή έδωσε στον εισαγγελέα έγγραφο με αιτήματα σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες στο σκάνδαλο της Novartis ζητώντας να εξεταστούν όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκη. «Η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την Επιτροπή μας είναι κρίσιμη για την ανεύρεση της αλήθειας και σημαντική διότι πρέπει να εξεταστεί εάν αυτοί έλκουν όφελος ή είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, καθώς μάρτυρες έχουν καταθέσει προς τούτο και επομένως πρέπει να αξιολογηθεί εάν νόμιμα εισήχθησαν στο καθεστώς ή δύνανται να παραμένουν», σημειώνεται στο έγγραφο.

Η Προανακριτική Επιτροπή ζητούσε από τον Β. Πλιώτα:

1. "Να διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας Λ. Σοφουλάκης".

2. "Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα Διαφθοράς".

3. Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε, απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην Επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν, καθώς και το ενδεχόμενο, βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει, να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

Ακόμη η Επιτροπή ανέφερε ότι «έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα Διαφθοράς. Παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζαχαρή ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL