Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
"Παγώνουν" τις επιτάξεις μετά τις αντιδράσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Παγώνουν" τις επιτάξεις μετά τις αντιδράσεις

Μέσα από την τηλεοπτική "συμφιλίωση" του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου (!) ήλθε χθες το πρωί το "πάγωμα" των διαδικασιών επίταξης συγκεκριμένων χώρων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο (σ.σ.: το κέντρο που θα αντικαθιστούσε το ΚΥΤ στο Βαθύ είχε αποφασιστεί ήδη και οι εργασίες είχαν ξεκινήσει) για την κατασκευή των κλειστών κέντρων που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών, με διορία μιας εβδομάδας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται να υποδείξει εναλλακτικούς χώρους.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το τέλος της εκπομπής, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ζητώντας του εξηγήσεις για τους λόγους που προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία, καθώς και ότι ο Ν. Μηταράκη, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να τα... ακούσει και διά ζώσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υπήρξε έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι, το σύνολό τους τα ΜΜΕ παρουσίαζαν τις δηλώσεις του Ν. Μηταράκη ως “διάθεση υπαναχώρησης της κυβέρνησης έναντι των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών”. Σε αυτό το φόντο ο πρωθυπουργός... αναγκάστηκε να συνομολογήσει ότι “πρέπει να δοθεί μία τελευταία ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να έρθουν με δημιουργικές προτάσεις ώστε να προταθούν συγκεκριμένες τοποθεσίες και να γίνουν οι νέες δομές”.

Λίγες ώρες αργότερα “επιστρατεύτηκε” ο υπουργός Επικρατείας -και “έμπιστος” του Κ. Μητσοτάκη- Γ. Γεραπετρίτης για να επισημάνει (Alpha) ότι «ο κ. Μηταράκης δεν έχει πάρει τίποτα πίσω, είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρχει πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού / μεταναστευτικού”...

Το υπουργείο είχε ήδη ανακοινώσει την ΚΥΑ χωροθέτησης

Πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις το Σάββατο, δύο ημέρες δηλαδή νωρίτερα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ενημέρωνε ότι "χορηγείται, με κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, άδεια για τη χωροθέτηση των περιφερειακών υπηρεσιών, δομών και λοιπών διακριτών χώρων στις επιταχθείσες εκτάσεις γης.

Επιπλέον χορηγείται άδεια εκτέλεσης εργασιών τοποθέτησης περίφραξης και χωματουργικών για τη διαμόρφωση των γηπέδων, με σκοπό την εγκατάσταση των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών".

Μάλιστα το υπουργείο ανέφερε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) έρχεται σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της επίταξης -για την οποία θυμίζουμε ότι το ΦΕΚ είχε εκδοθεί την ίδια ημέρα που έγινε και η ανακοίνωση της επίταξης, δηλαδή μόλις την περασμένη Δευτέρα.

Μια εβδομάδα δηλώσεις και μια εβδομάδα νέα διορία

Άλλωστε επί μια εβδομάδα ο υπουργός Ν. Μηταράκης υποστήριζε από κανάλι σε κανάλι ότι οι διαδικασίες της επίταξης προχωρούν, υπογράμμιζε ότι δεν είναι δυνατόν ο διάλογος να καταλήγει σε αδράνεια και, απαντώντας σε ερωτήσεις περί αιφνιδιασμού των δημάρχων, τόνιζε ότι πρόκειται για μέτρο έκτακτης ανάγκης "στη λογική που ζήτησε ο περιφερειάρχης" (σ.σ.: ο οποίος είχε ζητήσει να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης).

Χθες, μετά την παρουσία του στην ΕΡΤ, που κατέληξε στο "πάγωμα" της επίταξης, ο Ν. Μηταράκης έδωσε μια ακόμα συνέντευξη στον ρ/σ Θέμα 104,6 FM επαναλαμβάνοντας τα ίδια περίπου ενώ παράλληλα έσπευσε να αναρτήσει social media το εξής: "Μια βδομάδα προθεσμία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών".

Αλ. Χαρίτσης: "Το μπάχαλο συνεχίζεται"

Σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης θύμισε την εν μια νυκτί επίταξη εκτάσεων στα νησιά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη "με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ το Κοινοβούλιο λειτουργεί κανονικά και χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ενώ βλέπουν ότι τα σχέδιά τους δεν μπορούν να εφαρμοστούν, παγώνουν την ΠΝΠ προφασιζόμενοι τον διάλογο με τους νησιώτες, τους ίδιους που έχουν εδώ και επτά μήνες αγνοήσει και αφήσει στη μοίρα τους".

"Αντί να προχωρήσουν επιτέλους στην αποσυμφόρηση των νησιών, πετάνε το μπαλάκι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καλώντας την σε μία μόλις εβδομάδα να υποδείξει χώρους για τις κλειστές δομές. Να υλοποιήσει δηλαδή το αυταρχικό και αδιέξοδο σχέδιο που δεν μπορούν να υλοποιήσουν οι ίδιοι ως κυβέρνηση. Αφού τόσο καιρό τα έριχναν στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αιδώ η κυβέρνηση μεταθέτει τις δικές της ευθύνες στις τοπικές κοινωνίες. Το μπάχαλο συνεχίζεται" καταλήγει.

Συνάντηση Μηταράκη με Διεθνή Αμνηστία

Χθες ο Ν. Μηταράκης συνάντησε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου και του Ελληνικού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία έθεσε το ζήτημα της άθλιας διαβίωσης των αιτούντων στα νησιά, τις ανησυχίες της σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πρόσβασης των αιτούντων / ουσών άσυλο σε προστασία, μέσα από τις περιοριστικές διατάξεις του νέου ελληνικού νόμου για το άσυλο, ενώ ζήτησαν ενημέρωση σχετικά με τα κλειστά κέντρα.

«Κλειστά κέντρα δεν μπορούν να υπάρξουν με βάση τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κρατείται φυλακισμένος χωρίς να έχει προβεί σε καμία παραβίαση οποιουδήποτε νόμου. Οι αιτούντες και αιτούσες άσυλο έχουν έρθει για να ασκήσουν ένα θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο προβλέπεται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δικαίωμα στο άσυλο» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Γ. Σακελλαρίδης.

Ο υπουργός δεν έκανε δηλώσεις, ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διαδικασία ασύλου, καθώς και ότι με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου θα βελτιωθεί και η κατάσταση στα νησιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL