Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ν.Γκαρά: Οι Εβρίτες ακόμη περιμένουν την απάντηση του κ. Βορίδη για τις ενισχύσεις σε βαμβάκια και σιτηρά (Video)

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «η κλιματική αλλαγή και η προστασία του Περιβάλλοντος πρέπει να είναι πλέον ο παρανομαστής, ο οριζόντιος παράγοντας σε όλες τις πολιτικές μας»

Ερώτηση προς τον τπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών στον Έβρο από το «πράσινο σκουλήκι», την ανομβρία και τις πλημμύρες, απηύθυνε σήμερα η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά στη Βουλή. 

Η ίδια μιλώντας στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τη νέα ΚΑΠ 2021-2027 υπενθύμισε στον αρμόδιο υπουργό ότι «οι καλλιέργειες βαμβακιού και σιτηρών υπέστησαν το 2018 βαρύ πλήγμα στον Έβρο και τη Ροδόπη, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη απώλεια εισοδήματος». Ακόμη, τόνισε πως «υπάρχει μεγάλη σύγχυση κι ανησυχία στους αγρότες του Έβρου, σχετικά με τις ενισχύσεις, αναμένοντας ανακοινώσεις από το υπουργείο».

«Είναι μία καλή ευκαιρία να δώσετε μία απάντηση για το τι έχετε σχεδιάσει για τους παραγωγούς στον Έβρο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ν.Γκαρά προς τον κ. Βορίδη, ο οποίος δεν έδωσε κάποια απάντηση «για το πώς, πότε και πόσο, πρόκειται να αποζημιωθούν οι αγρότες από τον Έβρο».

Νωρίτερα, η Νατάσα Γκαρά στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027, έθεσε σειρά ερωτημάτων προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως:

  • Ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για τα ιστορικά δικαιώματα και κυρίως για τα δικαιώματα που έχουν καλλιεργητές οι οποίοι αφήνουν ανενεργές τις γαίες τους (λόγω συνταξιοδότησης ή απομάκρυνσης), γεγονός που κατευθύνει τις ενισχύσεις εκτός πραγματικής παραγωγής

  • Τι θα κάνει η κυβέρνηση με το ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης, δεδομένου ότι με την υπάρχουσα πρόταση στην περίπτωση της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης, αναμένεται να χαθούν 5,5 με 6 δις ευρώ από τον αγροτικό χώρο, ενώ σε περίπτωση σταδιακής σύγκλισης τουλάχιστον 550 εκατομμύρια ευρώ;

  • Ποια είναι η πρόταση της Ελλάδας στη συζήτηση για την απόδοση των ενισχύσεων, καθώς είναι υπό συζήτηση η αλλαγή της επιδότησης επί στρεμμάτων,  που ισχύει μέχρι σήμερα;

  • Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης  για την απόδοση επιδοτήσεων μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως προτείνεται από άλλες χώρες, και αν γνωρίζει η κυβέρνηση πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα ιδιαίτερα για τους μικροκαλλιεργητές και αγρότες των ορεινών ή νησιωτικών περιοχών.

Συμπληρωματικά σε όλα τα παραπάνω η Ν.Γκαρά ανέφερε πως «η κλιματική αλλαγή και η προστασία του Περιβάλλοντος πρέπει να είναι πλέον ο παρανομαστής, ο οριζόντιος παράγοντας σε όλες τις πολιτικές μας».

Καταλήγοντας, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «με τη σωστή επιστημονική επεξεργασία και με την ανάδειξη των κατάλληλων αγροτοπεριβαλλοντικών μέτρων, μπορεί η προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα να αποτελέσει μία πρόκληση για την ελληνική γεωργία, που θα ενισχύσει τη θέση της χώρας μας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγουμε, μέσω και της επιστροφής στην προστασία παραδοσιακών καλλιεργειών και σε ποιοτικά ευπαθή προϊόντα, όπου διαθέτουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πού αλλού γίνονται αυτά;

Μετά από δύο εβδομάδες καραντίνας, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι η εξής: Πρώτον, η δημόσια Υγεία δοκιμάζεται από ελλείψεις προσωπικού, υλικού και εξοπλισμού ασφάλειας. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει μόνο τον εφοδιασμό της σε χειροκροτήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις