Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Ο Μητσοτάκης στοιχήθηκε πίσω από τον ΣΕΒ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μητσοτάκης στοιχήθηκε πίσω από τον ΣΕΒ

Τις προτροπές του ΣΕΒ για “σύνεση” στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού υιοθέτησε ο πρωθυπουργός λέγοντας προς τον Αλ. Τσίπρα ότι “τέτοια πλειοδοσία δεν πρόκειται να κάνουμε”! Προέταξε δε χωρίς περιστροφές τη «συμφωνία αλήθειας» που υπέγραψε η κυβέρνηση «με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά» περιοριζόμενος στην παραίνεση να “φροντίζουν τους εργαζόμενους”!

Δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης πραγματοποιήθηκε για λόγους... προστασίας των εργαζομένων και υπεραμύνθηκε σθεναρά της διακοπής του προγράμματος κατά του brain drain που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, αν και δήλωσε ότι δεν έχει διαβάσει το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, έσπευσε με λαϊκίστικη διάθεση να υιοθετήσει τον ισχυρισμό ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε σε “μεγάλα πλεονάσματα για να πάρει τα εργασιακά".

Υπ’ αυτό το πρίσμα, σε κυνικό ύφος, εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιστρέφει στην “αντιπολίτευση με τα μαγκάλια” αναζητώντας καταφύγιο στον ισχυρισμό ότι "το κοριτσάκι (σ.σ.: που λιποθύμησε στον Πύργο) δεν ήταν του Δημοτικού, όπου μοιράζονται σχολικά γεύματα”!

“Εσείς τι λέγατε για τον κατώτατο μισθό το 2014; «751 ευρώ μέχρι το 2016». Είδαμε πού καταλήξατε με τον κατώτατο μισθό εσείς που τώρα κόπτεστε για τους χαμηλόμισθους. Εγώ το 2018 έλεγα να πάει ο κατώτατος μισθός στα 703 ευρώ το 2022. Αυτή είναι η διαφορά υπευθυνότητας. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να έρθω εδώ, να πάρω το σφυράκι του κ. Τασούλα και να κάνω πλειοδοσία κατωτάτου μισθού” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετώντας την μπάλα στη “διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας”.

Σε αυτό το πλαίσιο επιχείρησε να... αγοράσει πολιτικό χρόνο συστήνοντας “υπομονή μέχρι το τέλος του Ιουνίου, όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία και θα μπορούμε να νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό”. Προανήγγειλε δε... ψίχουλα, καθώς “η δέσμευσή μου για αύξηση ΑΕΠ (σ.σ.: υπολογίζεται το 2020 από 2,5 έως 2,8% και το 2021 στο 2%) και αύξηση μισθών ισχύει”.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αναφορά του ότι “εμείς έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε στους πολίτες τον απολογισμό του έργου μας”. Παρακάμπτοντας δε την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση στον κατώτατο μισθό της τάξεως του 7,5% (για το 2020-2021) κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση “αν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, να βοηθήσει για να τονωθεί η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας”!

“Δεν μπορεί λοιπόν να υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές ιδιωτικές επιχειρήσεις” επεσήμανε με το βλέμμα στον ΣΕΒ ο πρωθυπουργός δίνοντας έμφαση “στους μειωμένους φόρους, την απλοποίηση του αδειοδοτικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στο μέτωπο της ρευστότητας”.

Σε αυτό το φόντο προχώρησε στη... φιλική παραίνεση προς τους επιχειρηματίες ότι “δεν μπορούν όμως να υπάρχουν και ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους”. Κατέστησε δε σαφή την αποστροφή του στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, καθώς “δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας” προβάλλοντας γενικόλογα την ανάγκη “των πολλών και καλών θέσεων εργασίας”.

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέδειξε δε την κυβερνητική... ευαισθησία για τους εργαζόμενους ισχυριζόμενος ότι “ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο καταργήθηκε η πρόβλεψη για τον βάσιμο λόγο ήταν ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να εμφανίζει το σύστημα ‘Εργάνη’ τον λόγο για τον οποίο έπρεπε να φύγουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί μετά είχαν δυσκολία να βρουν δουλειά”!

Επιπλέον, αναφερόμενος “στα προγράμματα που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους 5.500 επιστήμονες, οι οποίοι απασχολήθηκαν για ένα χρόνο στο Ελληνικό Δημόσιο” ισχυρίστηκε ότι “παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το αυτό ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου είναι άκυρες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους των τραπεζών σημειώνοντας φανερά εκνευρισμένος: “Ενδιαφέρεστε εσείς για τις τράπεζες; Εσείς που διαλύσατε τις τράπεζες με τη δική σας πολιτική; Που μας χρεώσατε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια από τις απώλειες που είχαν οι μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου όταν τις κλείσατε;”.

Φλερτ με Βαρουφάκη

Παρ’ όλα αυτά επιχείρησε -χθες, του Αγίου Βαλεντίνου- να “φλερτάρει” τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας προς τον Αλ. Τσίπρα: “Γιατί δεν είστε ποτέ στην αίθουσα όταν μιλάει ο κ. Βαρουφάκης; Γιατί φροντίζετε πάντα να απουσιάζετε; Ο κ. Βαρουφάκης είπε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Έτσι προέκυψαν τα πλεονάσματα, κ. Τσίπρα; Έτσι εξηγείται η επιμονή σας γιατί δεν θέλατε ποτέ την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων;”. Λησμονώντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα ύψους 4,5%!

Όποιος χάνει παραιτείται

Τέλος, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αποστροφή του Αλ. Τσίπρα “εμείς έχουμε την τόλμη να κοιτάμε και τα σωστά και τα λάθη”, σημείωσε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “Κάνετε μία αντιπαραβολή ότι εσείς ως μεγάλη δημοκρατική παράταξη έχετε κάποιου είδους υπεροχή απέναντι στην Κεντροδεξιά διότι είστε οι μόνοι που κάνατε ειλικρινή αυτοκριτική. Εμείς, κ. Τσίπρα, έχουμε μία άλλη παράδοση στον δικό μας πολιτικό χώρο. Όταν ο πολιτικός αρχηγός χάνει εκλογές, παραιτείται. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά” κατέληξε χαρακτηριστικά στο φόντο της “καραμανλικής” σιωπής μετά τις εκλογές του 2009...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL