Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κυρ. Μάλαμα: Γιατί θριαμβολογεί η κυβέρνηση για το Φράγμα του Χαβρία;

"Είναι η ώρα να συζητήσουμε την ακύρωση της ανοικτής εξόρυξης μετάλλων στις Σκουριές και σε συνάρτηση με την βιωσιμότητα του έργου του Φράγματος του Χαβρία. Τα προβλήματα σε σχέση με την επάρκεια των υδάτινων πόρων της Χαλκιδικής δεν πρόκειται να επιλυθούν με θριαμβολογίες, αλλά με πολύ προσεκτικές αποφάσεις"

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ξεκινάει η υλοποίηση του Φράγματος του Χαβρία, χωρίς αυτό φυσικά να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι ο φάκελος του συγκεκριμένου έργου εγκρίθηκε από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή για τις συμβάσεις ΣΔΙΤ και περνάει σε επόμενο γραφειοκρατικό στάδιο, τονίζει η Κυριακή Μάλαμα σε δήλωσή της.

Τώρα, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης κι εκτέλεσης διεθνούς διαγωνισμού, ώστε να ανατεθεί το έργο της κατασκευής του φράγματος και του δικτύου σε ιδιώτη κατασκευαστή και διαχειριστή.

Τα ερωτήματα που τίθενται στο στάδιο αυτό της διαδικασίας είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα παραμείνει σε ένα σχήμα ΣΔΙΤ με αυξημένο κρατικό έλεγχο ή εάν θα προσπαθήσει να ιδιωτικοποιήσει έμμεσα το δίκτυο, πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να τονιστεί ότι, όπως προβλέπεται κι από την ίδια την χάραξη του έργου, η ποιότητα των υδάτων θα πρέπει να ελέγχεται διαρκώς σε σχέση με την μεταλλευτική δραστηριότητα, γεγονός που αναφέρεται και στην ίδια την απόφαση έγκρισης του συγκεκριμένου έργου.

Από την πλευρά της η Κυριακή Μάλαμα υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό ίσως είναι η ώρα να συζητήσουμε την ακύρωση της ανοικτής εξόρυξης μετάλλων στις Σκουριές και σε συνάρτηση με την βιωσιμότητα του έργου του Φράγματος του Χαβρία. Τα προβλήματα σε σχέση με την επάρκεια των υδάτινων πόρων της Χαλκιδικής δεν πρόκειται να επιλυθούν με θριαμβολογίες, αλλά με πολύ προσεκτικές αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την υγεία και την πρόσβαση όλων στο κοινωνικό αγαθό του νερού.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Επτά μήνες κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γκέλες παντού

Επτά μήνες μετά τις εκλογές, η ελληνική πραγματικότητα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη διαμορφώνεται ως εξής: Στο προσφυγικό, υπάρχει πλήρης απώλεια ελέγχου. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να θέσει στοιχειώδεις στόχους και να τους υλοποιήσει και έχει μετατραπεί σε ουρά των τοπικών της ακροδεξιών παραγόντων....

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις