Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Έκρηξη της Ν. Γιαννακοπούλου για την απομάκρυνση από τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκρηξη της Ν. Γιαννακοπούλου για την απομάκρυνση από τη Ν.Δ.

Τεντωμένα νεύρα και αναβρασμός επικρατεί σε μερίδα της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ως απόρροια της στρατηγικής επιλογής της Φ. Γεννηματά για μετακίνηση του κόμματος από μια θέση προσέγγισης και αναζήτησης συναινέσεων με τη Ν.Δ. σε μια ευθεία αντικυβερνητική στάση για όλα τα μείζονα πολιτικά θέματα. Χθες ήταν η σειρά της Ν. Γιαννακοπούλου να “εκραγεί”, ζητώντας, με επιστολή της, εξηγήσεις από τη Φ. Γεννηματά για σειρά αποφάσεις, όπως για την καταψήφιση του ασφαλιστικού Βρούτση, αλλά και για το εάν υπάρχει “μορατόριουμ” μεταξύ ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει δημόσια με τις ομιλίες της η Φ. Γεννηματά ότι δεν υπάρχει η παραμικρή μετατόπιση απ’ την απόφαση για “αυτόνομη πορεία”, η όψιμη αντικυβερνητική στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση της συνάντησης Φλαμπουράρη - Γείτονα, έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους βουλευτές, που ενώ παραδέχονται με περηφάνια τα “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” συναισθήματά τους, δεν επιδεικνύουν την ίδια αντιπολιτευτική διάθεση απέναντι στη Ν.Δ.

Η χθεσινή επιστολή της Ν. Γιαννακοπούλου προς τη Φ. Γεννηματά, τον διευθυντή της Κ.Ο. Β. Κεγκέρογλου και τους υπόλοιπους βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ., με την οποία θέτει θέμα λειτουργίας της Κ.Ο., δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά φαίνεται ότι είναι απόρροια μιας συσσωρευόμενης έντασης και πολιτικής διαφωνίας. Ουσιαστικά, έθεσε πολιτικό θέμα.

"Δεν μιλάς σε γίδια, μιλάς σε βουλευτές"

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη μέρα, σε σύσκεψη του Κοινοβουλευτικού Τομέα για παρεμπίπτον ζήτημα, μιας τροπολογίας που θα σχετίζεται με το “Νιάρχος”, καταγράφηκε πολύ έντονος διαπληκτισμός ανάμεσα στη βουλευτή και τον Β. Κεγκέρογλου και χρειάστηκε να παρέμβουν οι ψυχραιμότεροι (Όθωνας, Πρωτόπαπας, Σκανδαλίδης) για να λήξει. “Δεν μιλάς σε γίδια, μιλάς σε βουλευτές”, φέρεται να του είπε υπερασπιζόμενη άλλον βουλευτή (Δ. Κωνσταντόπουλο) για διάλογο που είχε προηγηθεί ανάμεσα σε εκείνον και τον διευθυντή της Κ.Ο. Η Ν. Γιαννακοπούλου έθεσε θέμα λειτουργίας της Κ.Ο., όπως θα έκανε και την επομένη με την επιστολή της. Σε αυτήν υπονοεί ότι στην εν λόγω σύσκεψη προσπάθησε να εκφράσει κάποιες σκέψεις της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αφού δεν τα κατάφερε, χρειάστηκε να συντάξει αυτή την επιστολή.

Ζητάει εξηγήσεις για τον... καφέ

Με την επιστολή της ζητάει να συζητηθεί “ένα σοβαρό πρόβλημα”, “όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η φημολογία για 'μορατόριουμ' με τον ΣΥΡΙΖΑ, για συναντήσεις που γίνονται και τις προοπτικές δήθεν συγκλίσεων στη Βουλή, και όχι μόνο, που δεν στηρίζεται σε καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του Κινήματος, ούτε αποφάσεις Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ή του Κινήματος Αλλαγής”. Αναφέρει ότι “η όλη αυτή συζήτηση δημιουργεί θολούρα, ασάφεια και απογοήτευση ανάμεσα στους φίλους μας και εμείς οφείλουμε να δώσουμε σαφείς, ολοκληρωμένες, ειλικρινείς απαντήσεις”.

Δεν πείστηκε για το προσφυγικό

Παράλληλα, εκφράζει “προβληματισμό και ενστάσεις για τη λειτουργία της Κ.Ο.”, εννοώντας ότι η στάση του κόμματος σε σειρά θεμάτων δεν προκύπτει από συλλογική επεξεργασία και συναπόφαση. “Λυπάμαι ειλικρινά, αλλά μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει εξασφαλιστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καταστάσεις έλλειψης συντονισμού, αδυναμίας να υπερασπιστούμε αποφάσεις στις οποίες δεν έχουμε διαδραματίσει κανένα ρόλο”. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε την αρνητική ψήφο στα μέτρα για τις ΜΚΟ, “μια ακατανόητη πολιτική στάση μετά από χρόνια που καταγγέλλουμε την πλήρη αδιαφάνεια και το πάρτι εκατομμυρίων γύρω από πολλές ΜΚΟ”. Σχολίασε δε πως το σχετικό σημείωμα επιχειρηματολογίας του Γ. Καμίνη “δεν ήταν στοιχειωδώς πειστικό”.

Θέλει νέα σύσκεψη

Η Ν. Γιαννακόπουλου υπονόησε τη διαφωνία της με αποφάσεις της ηγεσίας, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση και ότι το θέμα είναι η Κ.Ο. να συζητάει, να ενημερώνεται αναλυτικά για όλες τις πλευρές του κάθε θέματος “και βεβαίως να συναποφασίζει για τη στάση που θα τηρήσει”. “Κάτι τέτοιο πολλές φορές δεν συμβαίνει και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται. Οι βουλευτές μας δεν μπορεί να είναι θεατές και απλώς να είναι αναγκασμένοι να υπερασπιστούν απόψεις που συχνά διαμορφώνονται πριν από αυτούς και χωρίς αυτούς”, αναφέρει.

Παρότι μόλις την Τρίτη πραγματοποιήθηκε θεματική ημερίδα του κόμματος για το ασφαλιστικό Βρούτση, από όπου μάλιστα η Φ. Γεννηματά ανακοίνωσε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα το καταψηφίσει, η Ν. Γιαννακοπούλου ζήτησε νέα συνεδρίαση για να συζητηθούν οι θέσεις του κόμματος για το ασφαλιστικό, “ώστε να φωτιστούν όλες οι πλευρές και να μπορούμε να αποφασίσουμε με γνώση και συλλογική ευθύνη”.

Παρότι -με εξαίρεση τον Ανδ. Λοβέρδο- η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. διατυπώνει σταθερά συγκεκριμένες θέσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η βουλευτής ζήτησε ειδική συνεδρίαση και γι' αυτό το ζήτημα, για να συζητηθούν οι “δικές μας θέσεις, που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτού του μείζονος θέματος”.

Πίτα με... δηλητήριο

Μερικές μέρες νωρίτερα, την Κυριακή, στην ομιλία της από την εκδήλωση κοπής πίτας που πραγματοποίησε στο Περιστέρι, η Ν. Γιαννακοπούλου επεφύλασσε έμμεση πλην σαφή κριτική προς την ηγεσία και την εκδηλωνόμενη εσχάτως στρατηγική στροφή της. Παραδεχόταν τη “δημοσκοπική στασιμότητα” του ΚΙΝ.ΑΛΛ., δηλώνοντας ότι αμφιβάλλει για το αν έδωσε ποτέ τη μάχη του Κέντρου.

Ανέφερε ότι “εμφανίζουμε κι εμείς συμπτώματα ιδεολογικής και πολιτικής ασάφειας” και ότι “η πολιτική αυτονομία δεν καθορίζεται με ίσες αποστάσεις από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με αδέξια δήθεν αριστερά κλικ, αλλά από το αν έχεις προγραμματική και πολιτική υπεροχή”. Φυσικά, είπε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πρέπει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, όμως έσπευσε να προσθέσει πως, “ωστόσο, αν κάποιοι θεωρούν ότι θα ξεχάσουμε τις ευθύνες όσων έπαιξαν με τις τύχες της χώρας, με τους θεσμούς, και μας ενοχοποίησαν για τα πάντα, αυταπατώνται για άλλη μια φορά. Δεν είμαστε χρήσιμοι ηλίθιοι, ούτε μας αρέσει να μοιραζόμαστε αυταπάτες. Πολύ περισσότερο, δεν μας αφορούν μετωπικές λογικές χωρίς περιεχόμενο, που παραπέμπουν σε προηγούμενες δεκαετίες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL