Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Αφόρητη πίεση για να αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφόρητη πίεση για να αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Πίεση στη Δικαιοσύνη και τις αστυνομικές αρχές για να αρθεί η προστασία της ταυτότητας των μαρτύρων για το σκάνδαλο της Novartis ασκούν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Την ίδια ώρα, έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. προς την Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής «νίπτει τας χείρας» αφήνοντας στην πλειοψηφία της Επιτροπής τη δυνατότητα να ορίσει πώς θα γίνει η εξέταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων αναφέρει ότι υπάρχουν τρόποι εξέτασης των προστατευομένων όπως η διά ζώσης εξέταση ή η εξέταση με τεχνικά μέσα (π.χ. σε άλλη αίθουσα), διευκρινίζοντας μάλιστα ότι σε περίπτωση διά ζώσης εξέτασης δεν προβλέπεται κάλυψη των χαρακτηριστικών. Εκτιμάται πως αν κληθεί να αποφασίσει η Επιτροπή, η πλειοψηφία θα ζητήσει την διά ζώσης κατάθεση χωρίς κάλυψη χαρακτηριστικών. Στην περίπτωση αυτή, μένει μόνο η ένσταση από την πλευρά των ίδιων των μαρτύρων Μάξιμου Σαράφη και Αικατερίνης Κελέση, που τελικά θα δουν να αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους.

Ανώτατη πηγή της Προκαταρκτικής παραδέχθηκε χθες ότι δεν έχει αποφασιστεί: αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν χωρίς αλλοιωμένα χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζεται ότι το πώς, το πού, το πότε και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες το ορίζει η αστυνομική αρχή που έχει την ευθύνη της προστασίας τους. Σε αυτό δεν μπορεί να παρέμβει ούτε ο Άρειος Πάγος, ο οποίος «διαμεσολαβεί» ανάμεσα στην Επιτροπή και το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων.

Η έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα

Η Επιτροπή, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές της, έχει ζητήσει να καταθέσουν οι μάρτυρες όπως κατέθεσαν στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη. Το πώς κατέθεσαν, λέει η πλειοψηφία της Επιτροπής, περιγράφεται στην έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα. Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες, στην έκθεση το μόνο που αναφέρεται είναι ότι «ενώπιον εμού εμφανίσθηκε ο παρακάτω μάρτυρας, ο οποίος κατά δήλωσή του είπε ότι ονομάζεται (πλασματική ονομασία)» και «κατά ταυτοποίηση» αστυνομικού υπαλλήλου «είναι το ίδιο πρόσωπο με τα ως άνω στοιχεία».

Επομένως η έκθεση του αντιεισαγγελέα Λ. Σοφουλάκη δεν αναφέρει αν οι μάρτυρες είχαν αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, αν φορούσαν κουκούλα ή αν είχαν αλλοιωμένη τη φωνή τους. Αναφέρει ότι ήρθαν «ενώπιον εμού» και ότι αρμόδιος αστυνομικός πιστοποίησε ποιοι είναι. Βουλευτές της Ν.Δ. που είναι μέλη της Επιτροπής ισχυρίζονταν ότι «αφού η έκθεση δεν αναφέρεται σε κατάθεση με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, σημαίνει ότι οι καταθέσεις δόθηκαν χωρίς προστασία». Αντίθετα, πηγές του δικαστικού ρεπορτάζ δίνουν αντικρουόμενες πληροφορίες, καθώς άλλες λένε ότι φορούσαν κουκούλα ή περούκα και γυαλιά και άλλες το ακριβώς αντίθετο!

Πηγές Επιτροπής: Το μείζον είναι να εξεταστούν

Γι’ αυτό πηγές της Επιτροπής έσπευσαν ύστερα από το επικοινωνιακό μπαράζ να κατεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας χαρακτηριστικά: «το μείζον είναι να εξεταστούν». «Το πώς θα γίνει η εξέταση προσδιορίζεται από τον νόμο, μια σχετική Υπουργική Απόφαση και από τη διάταξη της εισαγγελέως Διαφθοράς που τους έκανε προστατευόμενους. Όλα αυτά ερμηνεύτηκαν από τον εισαγγελέα που τους εξέτασε πρόσφατα», ανέφεραν και τόνιζαν ότι «για μας δεν είναι ντε και καλά η κουκούλα το μείζον. Αν από την εξέταση αποκαλυφθεί η πραγματική τους ταυτότητα, αυτό δεν μπορεί να αφορά εμάς. Η απόφαση να εξεταστούν από την Επιτροπή είναι ομόφωνη. Μόνο το ΚΚΕ είπε 'με τη φυσική τους παρουσία'. Σήμερα υπάρχει η υπόνοια ότι κάποιοι από αυτούς που εξετάστηκαν στην Επιτροπή είναι προστατευόμενοι μάρτυρες, αλλά αυτό δεν γεννήθηκε από εμάς αλλά από προηγούμενες συνθήκες και καταθέσεις».

Οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές σημείωναν ότι δεν έχουν συζητήσει με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το πώς κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, αλλά μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου τούς έχουν προταθεί μέρες και τοποθεσίες που θα μπορούσε να γίνει η εξέταση.

Στ. Κοντονής: Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις μου

Υπογραμμίζεται ότι χθες ο πρ. υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεών του στην ΕΡΤ αναφορικά με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Έχει χαθεί η ουσία της υπόθεσης», τόνισε επισημαίνοντας (Στο Κόκκινο 105,5) ότι καλούνται, μεταξύ άλλων, να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή η οποία διερευνά αδικήματα που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον Δ. Παπαγγελόπουλο μάρτυρες που δεν έχουν καμιά σχέση με αυτήν.

Ο πρ. υπουργός αναφέρθηκε στην κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, τονίζοντας ότι «δεν έχει καμιά σχέση με την υπόθεση Novartis και μάλιστα έχει αμετάκλητη πειθαρχική ποινή που της έχει επιβληθεί και από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για τον ρόλο της στη συγκάλυψη του σκανδάλου Βγενόπουλου, καθώς αφαίρεσε από την αποκλειστικά αρμόδια Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς τη δικογραφία και τελικά την αρχειοθέτησε». «Προβληματίζομαι με ορισμένες καταστάσεις» που είναι «πολύ προβληματικές», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Κοντονής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL