Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταψηφίζει το ασφαλιστικό Βρούτση...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταψηφίζει το ασφαλιστικό Βρούτση...

Με τον πιο επίσημο τρόπο, με μια θεματική ημερίδα στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, η Φ. Γεννηματά ανακοίνωσε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα καταψηφίσει το ασφαλιστικό που φέρνει ο Γ. Βρούτσης.

Η κίνηση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη επιβεβαιώνει τη “γραμμή” της σκληρής αντιπολίτευσης στην οποία θέλει να στρίψει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από την προσέγγιση με τη Ν.Δ.. Η ανακοίνωση της καταψήφισης έρχεται ως συνέχεια σε σειρά άλλων πρωτοβουλιών με τις οποίες το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θέλει να απομακρυνθεί από τη Ν.Δ. και να προσεγγίσει τη λαϊκή βάση, όπως για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την επιστροφή καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς φορείς. Παράλληλα, έχει οξυνθεί εμφανώς η κριτική της σε όλα τα μείζονα ζητήματα, εθνικά, προσφυγικό, οικονομία.

Η αλλαγή στρατηγικής αυτή δεν έρχεται χωρίς δυσφορία από τμήμα του εσωτερικού του κόμματος, της Κ.Ο. και της βάσης. Αυτή όμως την τακτική προσπαθεί να επιβάλει η Φ. Γεννηματά. Είναι χαρακτηριστικό ως προς αυτό το γεγονός ότι επέλεξε να ανακοινώσει τη στάση του κόμματος σε ένα σημαντικό νομοσχέδιο χωρίς να προηγηθεί συζήτηση σε επίπεδο Κ.Ο. Αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο από μερίδα βουλευτών, που ακόμα κι αν δεν διαφωνούν με την εμπέδωση ενός σαφούς αντιδεξιού στίγματος, θα περίμεναν σε επίπεδο κομματικής λειτουργίας να λαμβάνονται διαφορετικά οι αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προεκλογικά το ζήτημα του ασφαλιστικού -για την ακρίβεια η κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου- βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας του σε σχέση με τις κυβερνητικές συνεργασίες. Η Φ. Γεννηματά έθετε ως όρο συνεργασίας την κατάργηση του νόμου.

Έτσι, δεν προκάλεσε εντύπωση ότι την ίδια ώρα που ήθελε να επιτεθεί στη Ν.Δ. και ανακοίνωνε ότι θα καταψηφίσει το ασφαλιστικό Βρούτση, έσπευσε να βάλει στο “κάδρο” και τον Νόμο Κατρούγκαλου εφευρίσκοντας το “εύρημα” περί “νόμου κοινοπραξίας”, “Νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση”. Παράλληλα, όμως, αυτό είναι και ένας τρόπος για να καθησυχάσει αυτούς που εντός κόμματος “διαβάζουν” τη στροφή από τη Ν.Δ. ως προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα με αφορμή τη δημοσιοποίηση της συνάντησης Φλαμπουράρη - Γείτονα. “Αν υπάρχουν κάποιες συμπτώσεις, αυτές θα φανούν στη Βουλή πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα” δήλωσε χθες (cnn.gr) ο Γ. Καμίνης.

“Η Ν.Δ. αποδείχθηκε ακόμη μια φορά ότι αποστρέφεται τον διάλογο. Διαμόρφωσε τη θέση της πίσω από κλειστές πόρτες, περιορίστηκε σε αποσπασματικές ανακοινώσεις του υπουργού σε κατ’ επιλογήν μέσα ενημέρωσης. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί σήμερα όχι μόνο τις πολιτικές του κ. Τσίπρα, αλλά και τις απαράδεκτες συμπεριφορές του” είπε η Φ. Γεννηματά. Πρόσθεσε ότι ο τίτλος “Ασφαλιστική μεταρρύθμιση” είναι ψευδεπίγραφος και πως “είναι μακιγιάζ της Ν.Δ. στον Νόμο Κατρούγκαλου”. “Με απόλυτη συνέπεια δηλώνουμε λοιπόν ότι, όπως καταψηφίσαμε τον Νόμο Κατρούγκαλου, θα καταψηφίσουμε και τον νόμο της κοινοπραξίας” ανακοίνωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL