Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Δύσκολες ισορροπίες Γεννηματά ανάμεσα στο αντιδεξιό και το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύσκολες ισορροπίες Γεννηματά ανάμεσα στο αντιδεξιό και το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Με δεδομένη την επιλογή της για αντιδεξιά αντιπολίτευση, δηλαδή για αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με την αμετακίνητη απόφαση του κόμματος για “αυτόνομη πορεία”, η Φ. Γεννηματά προσπαθεί να ισορροπήσει. Να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στον νέο ρόλο που προσπαθεί να εμπεδώσει για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και εκείνον που είχε συνηθίσει επί χρόνια να έχει ως βασικός εταίρος του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Στον απόηχο της συζήτησης και των ερμηνειών που δόθηκαν για την αναπροσαρμογή της στρατηγικής στην οποία έχει προχωρήσει από τότε που “αδειάστηκε” από τον Κυρ. Μητσοτάκη με τον νέο εκλογικό νόμο, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθεί να καθησυχάσει και το εσωτερικό ακροατήριο -στελέχη και βάσει- που είτε δεν βλέπει με καλό μάτι τη στροφή τακτικής είτε τη θεωρεί πρόπλασμα προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση που εμμέσως πλην σαφώς της είχε απευθύνει ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος με αφορμή τη συνάντηση Γείτονα - Φλαμπουράρη.

Στην κεντρική ομιλία της στον Πύργο Ηλείας και αφού επιτέθηκε στη Ν.Δ. σε όλους τους τομείς (μεταναστευτικό, εθνικά, οικονομία), η Φ. Γεννηματά προσπάθησε εμφανώς να δείξει ότι η προσήλωση στα αντιπολιτευτικά καθήκοντα δεν σημαίνει και προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. “Μα πιστεύει στ’ αλήθεια κανείς ότι ο κ. Τσίπρας κόπτεται για προοδευτικές συμμαχίες και συνεργασίες;” είπε, προσθέτοντας ότι “ήταν δική του επιλογή να συγκυβερνήσει με ένα ακροδεξιό μόρφωμα που τελικά αφομοίωσε στους κόλπους του”. Επανέλαβε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορίες που για μεγάλο διάστημα είχε σταματήσει να απευθύνει. Τον κατηγόρησε δηλαδή ότι εφάρμοσε “σκληρές συντηρητικές πολιτικές, με το πιο σκληρό Μνημόνιο που υπέγραψε το 2015” και ότι “με έναν απίστευτο λαϊκισμό ήρθαν στην εξουσία χωρίς καμία πρόταση για τον τόπο και χωρίς κανένα σχέδιο”. Επιπλέον, ότι “μάζεψε αποστάτες από τα αζήτητα της Κεντροαριστεράς, μια τακτική που συνεχίζει και μετά τις εκλογές” και πως, τελικά, “με τη στάση του και την πολιτική του, στην πράξη έχει αναιρέσει τα μεγάλα λόγια περί αναζήτησης προοδευτικών συνεργασιών”.

Την ίδια μέρα πάντως, η Ανανεωτική Αριστερά (σ.σ.: η πολιτική κίνηση των πρώην στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. που κατά την αποχώρηση του κόμματος παρέμειναν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.) πραγματοποιούσε εκδήλωση ενόψει της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με θέμα “η Κεντροαριστερά σε έναν κόσμο που αλλάζει”. Σε αυτήν παραβρέθηκαν, πέραν βουλευτών και στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Ν. Μπίστης, μέλος του Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και ο συντονιστής της Πράσινης Αριστεράς Θρ. Φωτεινός και ο τέως δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας.

Σήμερα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πραγματοποιεί στη Βουλή εκδήλωση για το ασφαλιστικό. Η Φ. Γεννηματά θα μιλήσει για τις θέσεις του κόμματος απέναντι στο νέο ασφαλιστικό Βρούτση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL