Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Χωρίς διαφάνεια, πλαίσιο προστασίας επιχειρήσεων και πρώτης κατοικίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς διαφάνεια, πλαίσιο προστασίας επιχειρήσεων και πρώτης κατοικίας

«Χωρίς διαφάνεια και πλαίσιο προστασίας επιχειρήσεων και πρώτης κατοικίας το σχέδιο ‘Ηρακλής’” τόνισαν οι Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας μετά την ενημέρωση των επιτροπών της Βουλής για την πορεία του σχεδίου για τα ‘κόκκινα’ δάνεια. Ο τομεάρχης κι ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν ότι «το μέλλον για τους δανειολήπτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), αλλά και για την ίδια την οικονομία, προβλέπεται δυσοίωνο» επισημαίνοντας ότι «σε μικρό διάστημα η καθημερινότητα θα ορίζεται από εξώσεις οικογενειών, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ισοπέδωση επιχειρήσεων».

Οι Ν. Παππάς και Γ. Τσίπρας επισήμαναν πως από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι ώς το τέλος Μαρτίου θα έχουν γίνει 3.000 πλειστηριασμοί, καθώς κι ότι «η Ν.Δ. αρνείται να θέσει όρους διαφάνειας» στο σχέδιο «Ηρακλής». Σημείωσαν ακόμα ότι «παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των εγγυήσεων», την ώρα που «καμία υποχρέωση χρηματοδότησης της οικονομίας δεν επιβάλλεται στις τράπεζες». Τέλος, παρατήρησαν ότι, «κόντρα στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από τον κ. Μητσοτάκη, οι τράπεζες δεν μειώνουν τις χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών».

Δεν δόθηκαν στοιχεία για τα δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία

«Η οικονομία δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί τις τράπεζες. Το αντίστροφο ισχύει. Οι τράπεζες υπάρχουν για να εξυπηρετούν την οικονομία. Δεν θα αφήσουμε να γονατίσει η οικονομία για να εκκαθαριστούν τα βιβλία των τραπεζών» τόνισε ο Ν. Παππάς. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις του, οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεν κατέθεσαν στοιχεία σχετικά με το πόσα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία έχουν ενταχθεί στο σχέδιο ‘Ηρακλής’ κι έχουν περάσει στους εξυπηρετητές. «Το σχέδιο «Ηρακλής» συνιστά τη μεγαλύτερη μεταβίβαση πλούτου μετά τη ληστεία του Χρηματιστηρίου το 1999» επισήμανε ο Γ. Τσίπρας.

Στήριξη Γ. Ζαββού στο σχέδιο «Ηρακλής»

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά το σχέδιο «Ηρακλής», όμως, όπως φάνηκε από τη συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής, μόνο οι εκπρόσωποι των τραπεζών το αντιμετωπίζουν θετικά. Απέρριψε την κριτική ότι το σχέδιο «Ηρακλής» «θα ξεσπιτώσει» πολίτες, όπως και την κριτική περί αδιαφάνειας. Προανήγγειλε, τέλος, νομοσχέδιο για τις χρηματοδοτήσεις, καθώς «δεν μας ενδιαφέρει μόνο ο Έλληνας οφειλέτης, εκείνος ο οποίος έχει σχέση με τις τράπεζες, μας ενδιαφέρει, κυρίως, εκείνος ο οποίος δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα».

Καμία δέσμευση για χρηματοδότηση από τις τράπεζες

Παρά τις πιέσεις των φορέων της αγοράς, αλλά και της αντιπολίτευσης, για συγκεκριμένες δεσμεύσεις για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ως αντιστάθμισμα των κρατικών εγγυήσεων, οι εκπρόσωποι των τραπεζών απέφυγαν και πάλι να δεσμευτούν. Αντίστοιχη «τύχη» είχε και το αίτημα για προτιμησιακό δικαίωμα των οφειλετών να αγοράσουν το δάνειό τους πριν αυτό μεταβιβαστεί. Η Χαρίκλεια Απαλαγάκη από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών παραδέχτηκε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο αριθμός των πλειστηριασμών που έχουν προγραμματιστεί είναι γύρω στις 2.700.

«Ντεμοντέ» η χρηματοδότηση για αποπληρωμή τόκων

Η Χ. Απαλαγάκη ισχυρίστηκε ότι οι τράπεζες δεν λειτουργούν συντονισμένα για τις χρεώσεις υπηρεσιών, αλλά, αντίθετα, έχουν «μεγάλο ανταγωνισμό». Απέφυγε δεσμεύσεις για χρηματοδότηση της αγοράς, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, «να χρηματοδοτούμε για να πληρώσεις τους τόκους που οφείλεις, θα είμαστε ντεμοντέ χρηματοδοτικά. Δεν μπορούμε πλέον να το κάνουμε αυτό»! Ο Τάσος Πανούσης από την Eurobank FPS υπερασπίστηκε το σχέδιο «Ηρακλής» και τον ρόλο των διαχειριστών.

Η αγορά χρειάζεται τον τραπεζικό δανεισμό

Την «αρνητική συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, για να αφήσει πίσω της οριστικά και αμετάκλητα την κρίση», επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕΒΕ Γιώργος Καββαθάς δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για τη συνεχόμενη συρρίκνωση του τραπεζικού δανεισμού, ιδιαίτερα προς τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ώρα μάλιστα που η οικονομία αναπτύσσεται. Ζήτησε προσθήκη δικλίδων ασφαλείας στο σχέδιο «Ηρακλής», αλλά και την καθιέρωση προτιμησιακού δικαιώματος του δανειολήπτη σε κάθε περίπτωση μεταβίβασης του δανείου του.

«Στόχος, όμως, δεν είναι μόνο η βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των τραπεζών. Θα πρέπει ταυτόχρονα να δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης προτού πουληθεί το δάνειό τους κάπου άλλου» σημείωσε κι ο Χαράλαμπος Μωραΐτης από το ΕΒΕΑ.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Η Θεοδώρα Τζάκρη επισήμανε ότι το κοινοτικό δίκαιο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά τον Απρίλιο του 2020, για χρονικό διάστημα που φτάνει ώς και το 2022. «Το σχέδιο ‘Ηρακλής’ δεν φαίνεται να λαμβάνει κάποια ιδιαίτερη μέριμνα» για τα δάνεια των συνεταιρισμών και τα δάνεια των αγροτών, σημείωσε ο Σταύρος Αραχωβίτης υπογραμμίζοντας την ανάγκη για νέα νομοθετική ρύθμιση. Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του Βαγγέλη Αποστόλου, που προειδοποίησε ότι «μια τεράστια αγροτική περιουσία ενδέχεται να χαθεί με τιμές στα όρια της λεηλασίας».

«Δεδομένου ότι τα 12 δισ. ευρώ, ουσιαστικά, είναι ένα πλεόνασμα της κοινωνίας, πολιτικά και δημοκρατικά, η κοινωνία πρέπει να έχει λόγο για το πώς θα διατεθούν αυτά» παρατήρησε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος. «Το ζήτημα που υπάρχει για την κυβέρνηση, είναι, αν η παρέμβαση η οποία γίνεται, γίνεται από τη σκοπιά τού να σώσουμε υγιείς επιχειρήσεις, να επιτρέψουμε να μη γίνουν πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα επιβαρύνουν ένα κλίμα το οποίο υπάρχει μέσα στην κοινωνία, περί λεηλασίας», παρατήρησε ο Σάκης Παπαδόπουλος.

«Ζημιογόνο για την οικονομία και για την κοινωνία είναι αυτό που θα ακολουθήσει μετά από την 1/5, εάν δεν πάμε σε μια σοβαρή νομοθετική παρέμβαση”, κι όχι η προστασία της πρώτης κατοικίας, τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης. Τη διάσταση των “κόκκινων” δανείων επιχειρήσεων στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης έθεσε ο Γιάννης Μπουρνούς.

Λ. Κατσέλη: Στην εξωδικαστική διαδικασία, η τράπεζα έχει το πάνω χέρι

Την εξωδικαστική διαδικασία για τα «κόκκινα» δάνεια επέκρινε η Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της. Η πρώην υπουργός Οικονομίας επισήμανε την ανάγκη ο οφειλέτης σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής να έχει δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο, καθώς «στην εξωδικαστική διαδικασία, η τράπεζα έχει το πάνω χέρι», ενώ ο δικαστής τοποθετείται ως «ανεξάρτητος διαιτητής ανάμεσα στα συμφέροντα της τράπεζας και του οφειλέτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL