Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Κ. Νοτοπούλου: Απαιτείται μεγαλύτερη προσήλωση στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Νοτοπούλου: Απαιτείται μεγαλύτερη προσήλωση στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών (Ηχητικό)

«Αν κάτι αφήνουν στην ιστορία ο Τσίπρας και ο Ζάεφ είναι ότι θα μεγαλώσουν οι πρώτες γενιές στη Μακεδονία και τη Βόρεια Μακεδονία που δεν θα έχουν έναν φανταστικό εχθρό να πολεμήσουν» δήλωσε μεταξύ άλλων στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η κ. Νοτοπούλου συμμετείχε μαζί με την βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, στο Cultural Youth Event, που διοργανώθηκε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 στα Σκόπια, από τον Όμιλο για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης και από την οργάνωση Youth Alliance - Krushevo της Βόρειας Μακεδονίας.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/754301656&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Όπως ανέφερε η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης επρόκειτο για μια προσπάθεια αδελφοποίησης και γνωριμίας των νέων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε «να γίνει πράξη αυτό που λέμε αίσθημα φιλίας και συνεργασίας».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, αποτέλεσε η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής του action plan που υπεγράφη από τον Ζ. Ζάεφ και τον Αλ. Τσίπρα τον Απρίλιο του 2019 και προβλέπει μια σειρά από προτεραιότητες ενδυνάμωσης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Αν κάτι αφήνουν στην ιστορία ο Τσίπρας και ο Ζάεφ είναι ότι θα μεγαλώσουν οι πρώτες γενιές στη Μακεδονία και τη Βόρεια Μακεδονία που δεν θα έχουν έναν φανταστικό εχθρό να πολεμήσουν, αλλά θα μεγαλώσουν μέσα από συνεργασία και ειρήνη, και αυτό είναι από μόνο του πολύ σπουδαίο» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Νοτοπούλου.

Αναφορικά με την συνάντηση που είχαν οι δύο βουλεύτριες με τον Ζ. Ζάεφ η κ. Νοτοπούλου δήλωσε πως «ο κ. Ζάεφ φάνηκε αισιόδοξος για την προσεχή εκλογική μάχη, του δηλώσαμε την στήριξη και την επιθυμία μας να τα καταφέρει για να εξαλείφουν παντελώς όποιου είδους εθνικισμοί βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο στη χώρα του».  

Παράλληλα η βουλεύτρια αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών στο κομμάτι της εκπαίδευσης, της οικονομίας αλλά και του τουρισμού. Όπως είπε, «οι κάτοικοι της Β. Μακεδονίας έχουν ως πρώτο τουριστικό προορισμό την Μακεδονία και τη Θράκη».

Κληθείσα να σχολιάσει την στάση της κυβέρνησης της ΝΔ στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών η κ. Νοτοπούλου ανέφερε ότι «είναι εξαιρετικά θετικό το ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε την κωλοτούμπα του στην αρχή της κυβέρνησης και τηρεί και σέβεται την Συμφωνία των Πρεσπών, αυτό το επικροτούμε».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια «πέρα από τις τυπικές υποχρεώσεις μιας χώρας δεν θα πρέπει να χαθεί το μομέντουμ που δημιουργήθηκε τον προηγούμενο χρόνο με την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Β. Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ». «Αυτό απαιτεί μεγαλύτερη προσήλωση από την μεριά της Ελλάδος στην υλοποίηση της Συμφωνίας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη μαζί» άσκησε παράλληλα κριτική στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, για το γεγονός ότι δεν έχει εκμεταλλευτεί την διπλωματία των πόλεων για την ανάπτυξη των σχέσεων της Θεσσαλονίκης με τους γείτονες μας.

Σε σχέση με τις δηλώσεις στελεχών ακόμα και της ΝΔ που εύχονται να εκλεγεί το ακροδεξιό VMRO στις εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας η κ. Νοτοπούλου δήλωσε ότι «είναι το λιγότερο επικίνδυνο με τόσα ζητήματα ανοιχτά στα ελληνοτουρκικά τα οποία μας ανησυχούν να κάνουν τέτοιου είδους δηλώσεις».

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για πλωτό φράχτη στο Αιγαίο η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η κυβέρνηση ντροπιάζει τη χώρα μας διεθνώς με μια τέτοια απάνθρωπη πολιτική» συμπληρώνοντας ότι «η διαχείριση του προσφυγικού έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής των πολιτών στα νησιά αλλά κυρίως του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, των ανθρώπων που ψάχνουν καταφύγιο στη χώρα μας από τον πόλεμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL