Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Νέα κάλυψη Χρυσοχοΐδη στην αστυνομική βία στο Κουκάκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα κάλυψη Χρυσοχοΐδη στην αστυνομική βία στο Κουκάκι

Κάλυψη στην αστυνομική βία που ασκήθηκε κατά της οικογένειας Ινδαρέ στο Κουκάκι πρόσφερε για ακόμη μία φορά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Γιάννη Ραγκούση με αφορμή ρύθμιση σχετική με τις αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας. Επιμένοντας στον ισχυρισμό περί «ψεμάτων» σχετικά με τον ξυλοδαρμό της οικογένειας Ινδαρέ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης έσπευσε να υποστηρίξει ότι «όλα τα υπόλοιπα ψέματα θα τα αποκαλύψει η εισαγγελική έρευνα», προκαταλαμβάνοντας και πάλι το αποτέλεσμα της διερεύνησης.

Αφορμή για την αντιπαράθεση ήταν η ερώτηση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ στον Συνήγορο του Πολίτη για το αν έχει λάβει τον φάκελο της υπόθεσης. Ο Ανδρέας Ποττάκης σημείωσε ότι έχει λάβει τον φάκελο, τόνισε όμως την καθυστέρηση με την οποία έγινε αυτό, καθυστέρηση που μόνο ασυνήθιστη δεν είναι σε παρόμοιες υποθέσεις διερεύνησης αστυνομικής βίας. «Υπάρχει πρόβλημα καθυστέρησης στη διαβίβαση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αν. Ποττάκης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο θα διορθώσει το πρόβλημα.

Γ. Ραγκούσης: Να κάνετε αυτοκριτική

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επέλεξε να αναφερθεί στην υπόθεση στην ομιλία του υποστηρίζοντας ότι «διεξάγει επείγουσα προκαταρκτική ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος μάλιστα με εντολή του απαγόρευσε σε οποιονδήποτε άλλον να ασχοληθεί με το θέμα». Μάλιστα, ο υπουργός παρακίνησε: «Ας μη βιαζόμαστε. Θα πάρουμε απαντήσεις». Ο Γ. Ραγκούσης θύμισε στον Μ. Χρυσοχοΐδη ότι «εσείς βιαστήκατε να βγάλετε πόρισμα σε αντίθεση με αυτά που λέτε τώρα. Τουλάχιστον γι' αυτό θα έπρεπε να κάνετε την αυτοκριτική σας».

Ο Γ. Ραγκούσης επισήμανε ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης είχε απαντήσει στον πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης της εφαρμογής των αποφάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη για την αστυνομική βία Νίκο Αλιβιζάτο ότι «δεν ασκήθηκε βία». Στη συνέχεια, βέβαια, ο Δημήτρης Ινδαρές εμφανίστηκε στις φωτογραφίες χτυπημένος. Κατά πάγια τακτική, ο Μ. Χρυσοχοΐδης απέφυγε να απαντήσει στον Γ. Ραγκούση και «κρύφτηκε» πίσω από την παρουσία εισαγγελέα στο περιστατικό.

«Ακραία δεξιά συκοφαντία» κατά ΣΥΡΙZA από τον Χρυσοχοΐδη

Προκειμένου να δημιουργήσει αντιπερισπασμό, ο Μ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «επιτέλους, να έχετε την ευαισθησία να καταδικάσετε τις δολοφονικές επιθέσεις που δέχτηκαν οι αστυνομικοί». Ο Γ. Ραγκούσης απάντησε οργισμένος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικάσει τις επιθέσεις και ότι αυτό που κάνει ο Μ. Χρυσοχοΐδης είναι «ακραία δεξιά συκοφαντία».

Απόρρητες δαπάνες λόγω... κυβερνοασφάλειας

Παράλληλα, από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιχειρήθηκε να δοθούν απαντήσεις στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα απόρρητα κονδύλια σχετικά με την Πολιτική Προστασία. Τόσο ο Μ. Χρυσοχοΐδης όσο και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επικαλέστηκαν την ανάγκη απόρρητων δαπανών για πτυχές της δράσης των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια. Ο Ν. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στο 112 και τη βάση δεδομένων του, όπως και τη χαρτογράφηση κρίσιμων υποδομών για την κατάρτιση των ειδικών σχεδίων διαχείρισης κρίσεων.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη αναρωτήθηκε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ζήτησε αλλαγές στην επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Νωρίτερα, κατά την ακρόαση των φορέων, αρκετοί από τους εκπροσώπους υποστήριξαν το νομοσχέδιο, δεν απέφυγαν όμως να επικρίνουν τη γραφειοκρατία της νέας δομής και την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Γιαννάκου (ξανά) κατά των εποπτευόμενων χώρων

Τέλος, η Μαριέττα Γιαννάκου επανήλθε στην αντίθεσή της με τους εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών. Μάλιστα, η βουλευτής της Ν.Δ. είχε κόντρα και με τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργο Καμίνη που στήριξε τη ρύθμιση. Η Μ. Γιαννάκου επέμεινε στους ισχυρισμούς της ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική ανταπόκριση» στον «ενθουσιασμό» των δημάρχων ανά την Ευρώπη για τους χώρους αυτούς, γιατί δεν προσφέρουν ελπίδα για θεραπεία, παρά μόνο μειώνουν την όχληση. Η Μ. Γιαννάκου εξέφρασε ιδιαίτερα συντηρητικές απόψεις για την πολιτική για τα ναρκωτικά, στηλιτεύοντας ακόμα και την πώληση προϊόντων με κάνναβη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL