Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Ε.Ε. και δυτικά Βαλκάνια / Δένδιας: "Κρίσιμο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ε.Ε. και δυτικά Βαλκάνια / Δένδιας: "Κρίσιμο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις"

Εκτός από την ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν και τα Βαλκάνια. Εκτός από τους δύσκολους γείτονες εξ ανατολών, υπάρχουν και οι Βόρειοι -με τους οποίους η Αθήνα έχει λύσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματά της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τους οποίους, όμως, υπάρχει ακόμη μια τεράστια εκκρεμότητα. Της Ευρώπης, όχι της Ελλάδας, η οποία άρχισε πάλι να προσπαθεί να σταθεί αρωγός των Βόρειων γειτόνων στον δρόμο τους προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας -της υλοποίησης της “Ατζέντας της Θεσσαλονίκης” από το 2003, που είναι η μόνιμη πυξίδα της ελληνικής πολιτικής για τα Βαλκάνια, πέρα από τις θλιβερές μικροπολιτικές εξάρσεις νεομακεδονισμού από τη Ν.Δ. το διάστημα 2018-19- ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε χθες την Κροατία, προεδρεύουσα της Ε.Ε. αυτό το διάστημα, αφού έκανε ένα πέρασμα από το Μαυροβούνιο. Παράλληλα ο αναπληρωτής του Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Όλιβερ Βάρχελι. Κοινό τους μέλημα ήταν να τονίσουν πόσο αναγκαία είναι η ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και να δείξουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη “να αναλάβει προωθητικό και εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις”, όπως το διατύπωσε ο Βαρβιτσιώτης.

Το ζήτημα των δυτικών Βαλκανίων έθεσε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος έχει βάλει φρένο στη διεύρυνση. Το έθεσε δε μάλλον... ακροθιγώς, διότι δεν ήθελε να βάλει δύσκολα στον Μακρόν, τώρα που αναδεικνύεται στον στενότερο σύμμαχο απέναντι στην Τουρκία. Πάντως, το περιβάλλον του πρωθυπουργού μίλησε τελικά για “αλληλοκατανόηση”, ενώ ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία υποστήριξε ότι “οι Γάλλοι έχουν μια κριτική αλλά όχι αρνητική ματιά για το ζήτημα της διεύρυνσης”.

Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Υπενθυμίζεται ότι ο Δένδιας έχει καλέσει για τις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη τους υπουργούς Εξωτερικών και της Ε.Ε. και των δυτικών Βαλκανίων σε μια άτυπη σύνοδο για τη διεύρυνση. Ο Βαρβιτσιώτης κάλεσε χθες στη σύνοδο και τον αρμόδιο επίτροπο, ενώ και η κροατική προεδρία, που έχει κάνει σημαία της τη διεύρυνση με τις γειτονικές της χώρες, είναι ευγνώμων για κάθε πρωτοβουλία που δυναμώνει τη φωνή όσων πιστεύουν ότι η θέση της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και της Αλβανίας και μακροπρόθεσμα όλων των χωρών της περιοχής, είναι εντός της Ε.Ε.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να στείλουμε το μήνυμα ότι τα Βαλκάνια μπορούν να εμπιστευτούν και να βασιστούν στην Ε.Ε.» τόνισε ο Βαρβιτσιώτης από τις Βρυξέλλες, ενώ συμπλήρωσε ότι η διεύρυνση μπορεί «να αποτελέσει ξανά το όραμα για τους πολίτες των βαλκανικών χωρών σε μια περίοδο που η Ευρώπη έχασε τη δυναμική της».

Από το Ζάγκρεμπ, πάλι, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι “είναι κρίσιμο να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το συντομότερο δυνατόν, ώστε αφενός να υπάρξει πάλι ένα μομέντουμ για τις μεταρρυθμίσεις σ’ αυτές τις χώρες, αφετέρου για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή”.

Τέλος, στο Μαυροβούνιο του αιώνιου... μονάρχη Μίλο Τζουγκάνοβιτς ο Δένδιας συναντήθηκε σχεδόν με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, μίλησε για τις “εξαιρετικές” διμερείς σχέσεις και τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης “στο εμπόριο, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και την έρευνα, ενόψει και της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε., η οποία ελπίζουμε ότι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον. Αν θα μπορούσα να πω, ακόμα και στο πολύ κοντινό μέλλον”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL