Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Π.Σκουρλέτης: Προτιμότερος ο διάλογος για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π.Σκουρλέτης: Προτιμότερος ο διάλογος για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα (Video)

Την ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων διαλόγου για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, προέκρινε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, χθες στην ΕΡΤ1.https://www.youtube.com/embed/G2bwe-HVXHc

«Επιλογή ο διάλογος για τα ελληνοτουρκικά, εφόσον πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις»

«Το ερώτημα είναι το εξής: Εάν συγκρίνουμε τη θέση της χώρας μια 20ετία πριν και τώρα, σε σχέση με την Τουρκία, το ΑΕΠ της Τουρκίας, τον πληθυσμό της Τουρκίας, τον περιφερειακό της ρόλο, είναι καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα για εμάς; Ασφαλώς είναι χειρότερα, μάλλον μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι σ’ αυτό. Η φορά των πραγμάτων ποια είναι; Δεν θεωρώ ότι πρέπει να μην έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας και τις κεραίες μας τεντωμένες, ώστε αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να πάμε στο τραπέζι του διαλόγου. Είναι καλύτερα να πάμε μετά από ένα θερμό επεισόδιο με αβέβαια αποτελέσματα; Το θέτω για προβληματισμό».

«Πατριδοκάπηλες φωνές υπερθεματίζουν και μιλούν στο όνομα του εθνικού συμφέροντος αγνοώντας την πραγματική κατάσταση»

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό για την πραγματική διάσταση των ζητημάτων. Πολλά πράγματα δεν τα ξέρει, κινούμαστε με μύθους τις τελευταίες δεκαετίες. Μιλάω για τη συνείδηση που καλλιεργούν μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα πολιτικά κόμματα, τα οποία προσπαθούν να χαϊδέψουν λογικές ενστάσεις και προβληματισμούς που έχει ο Έλληνας πολίτης. Πατριδοκάπηλες φωνές υπερθεματίζουν και μιλούν στο όνομα του εθνικού συμφέροντος αγνοώντας ποια είναι η πραγματική κατάσταση, ποιες είναι οι διεθνείς αποφάσεις, το διεθνές δίκαιο, τι θα κερδίσουμε πηγαίνοντας στην Χάγη. Και μιλάνε γενικά και αόριστα για κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο όρος συνεκμετάλλευση είναι φορτισμένος αρνητικά. Τι σημαίνει; Για παράδειγμα, συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο; Εγώ λέω να μη γίνει καμία εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, να μείνει καθαρό, να μη ρισκάρουμε κανενός είδους ατύχημα. Είναι και η ατμομηχανή του τουρισμού, αυτές οι χρήσεις δεν είναι συμβατές πάντοτε.

Στο πλαίσιο της εξωτερικής μας πολιτικής, προφανώς πάντοτε σε σχέση με την Τουρκία, μπορούμε εμείς να βασιζόμαστε κυρίως στις πλάτες των ΗΠΑ; Ή θα πρέπει, τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών να επιμείνουμε σε αυτό που λέγαμε από παλιά, στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική»;

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον εκλογικό νόμο τρία χρόνια πριν από τις εκλογές, δεν αιφνιδίασε τον κόσμο»

«Φέραμε την απλή αναλογική το '16. Εκλογές έγιναν το ’19. Τρία χρόνια πριν  γνώριζε ο κόσμος τον νόμο, δεν ήταν κάποιος "άσσος" που βγάλαμε από το μανίκι μας. Όπως παλιά έβγαζαν τελευταία στιγμή νόμους, τον τελευταίο χρόνο, πρόσθεταν μπόνους, το ν+1.. Εμείς δεν κάναμε κάτι τέτοιο. Αλλά και να είχε ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο του ’15, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε τις εκλογές με το παλιό σύστημα, θα τις κέρδιζε, τώρα θα είχαμε κάνει τις εκλογές με απλή αναλογική και ίσως να μην είχαμε αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη». 

«Η απλή αναλογική αντιστρατεύεται την αντίληψη περί "ιδιοκτησίας" του κράτους από ορισμένα κόμματα»

«Αν δεν θέλουμε αυτή η υπόθεση της συναίνεσης να είναι μια ανέξοδη ρητορική, μια “γλυκανάλατη επίκληση” που είπε και ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής, πρέπει να δούμε κάθε φορά, αν έχει πεδίο εφαρμογής. Στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου ναι, υπήρξε -και προφανώς σχετίζεται με τον ρόλο του ΠτΔ- συναίνεση. Σε άλλα πράγματα, στον εκλογικό νόμο που είναι ένα από τα βασικά ζητήματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, υπήρξε μια κορυφαία σύγκρουση. Η οποία δεν σχετίζεται μόνο με το ότι η απλή αναλογική είναι το πιο δίκαιο σύστημα, έχει μια αυταξία, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τους λαϊκούς συσχετισμούς και άρα είναι κακό να νοθεύουμε την ψήφο των  πολιτών. […] Έχει να κάνει και με μια αντίληψη η οποία μας στοίχησε. Μια μονοκομματική αντίληψη η οποία χαρακτήρισε τη διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Αυτή η αντίληψη δεν σχετίζεται μόνο με το πώς συγκροτείται μία κυβέρνηση από ένα μόνο κόμμα, αλλά και από την αντίληψη που είχαν τα πολιτικά κόμματα για το κράτος. “Το κράτος μου ανήκει. Το αρμέγω. Κάνω το πελατειακό μου δίκτυο”».

«Άλλαξαν τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση»

«Δεν εφαρμόστηκε ο νόμος μας, η κυβέρνηση τον άλλαξε τον Αύγουστο, πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, πριν αναλάβουν οι δημοτικές αρχές. Τη δικλείδα της συναίνεσης, που ήταν το δικαίωμα του εκάστοτε δημάρχου να μοιράζεται θέσεις ευθύνης με άλλες παρατάξεις, με τις οποίες θα συνεργαζόταν για να διαμορφωθεί πλειοψηφία, την απαγόρευσε. […] Και μας φέρνουν σαν παράδειγμα την περίπτωση της Θεσσαλονίκης.  Μα είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με 14% να πάρει τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου; Και μας λέτε να, έγινε μπάχαλο; Τι μπάχαλο; Πήρε το 14% στον πρώτο γύρο και έχει απέναντί του όλη την κοινωνία».     

«Η ιστορική μνήμη, όπως στην περίπτωση του Άουσβιτς, πρέπει να μας οδηγεί στην αντιμετώπιση των σύγχρονων ναζί» 

«Η ιστορική μνήμη μας καθοδηγεί και φωτίζει και το παρόν και το μέλλον, δεν είναι απλά και μόνο για να αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτούς που χάθηκαν. Για να επικαιροποιήσω λίγο την ημέρα να δούμε και τους σύγχρονους ναζί. Αυτές τις μέρες τελειώνει μια δίκη στην Ελλάδα. Της Χρυσής Αυγής. Οι οποίοι -κάποιες φορές το ομολογούν, τώρα στη φάση της απολογίας προσπαθούν να το κρύψουν- είναι οι σύγχρονοι ναζί. Και νομίζω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή έχει μια τεράστια ευθύνη. Να καταδικάσει παραδειγματικά αυτή την οργάνωση, να αντιστοιχηθεί με το κοινό περί δικαίου αίσθημα -σας θυμίζω ότι ο ελληνικός λαός έκανε αυτό που έπρεπε στις τελευταίες εκλογές, έβγαλε την εκτός ΧΑ Ελληνικού κοινοβουλίου- και, κατά τη γνώμη μου, να τη θέσει και εκτός νόμου».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σε επαφή με την κοινωνία, προς το συνέδριο»

«Το θέμα του ονόματος, πέρα από το ότι θα συζητηθεί στο συνέδριο, δεν νομίζω ότι είναι το κύριο για εμάς. Δεν είναι αυτό που θα αποκαταστήσει την επικοινωνία μας με έναν ευρύτερο κόσμο. Εγώ θέλω, πηγαίνοντας για το συνέδριο, να μη συζητήσουμε μόνο για το όνομα, μόνο για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου. Να συζητήσουμε για την επικαιροποίηση του προγράμματός μας, να βάλουμε τους φορείς της κοινωνίας, την ίδια την κοινωνία, τους φίλους, τους ψηφοφόρους μας να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε να μην είναι μια εσωστρεφής διαδικασία».    

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL