Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Κρίσιμη παράμετρος η κυβερνητική φθορά, που ήδη έχει αρχίσει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρίσιμη παράμετρος η κυβερνητική φθορά, που ήδη έχει αρχίσει...

Ο νέος εκλογικός νόμος του Κυρ. Μητσοτάκη που καταργεί την απλή αναλογική έχει ψηφιστεί από την περασμένη Παρασκευή. Όμως γεγονός είναι επίσης ότι αφού οι ψήφοι της Ελληνικής Λύσης του Κ. Βελόπουλου δεν αρκούσαν στη Ν.Δ. για να συγκεντρωθούν 200, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με την απλή αναλογική.

Εκ των πραγμάτων η ψήφιση του νέου εκλογικού συστήματος και η ραγδαία αύξηση της δυσαρέσκειας των πολιτών για τα ζητήματα της ασφάλειας, του προσφυγικού - μεταναστευτικού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων -που καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εις βάρος της κυβέρνησης- ρίχνουν λάδι στη φωτιά του σεναρίου των “διπλών εκλογών” που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να μην κρύβει τη δίψα του για διεκδίκηση μιας πρόωρης νέας αυτοδυναμίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη έχουν αρχίσει να τοποθετούνται εξαπολύοντας “πυρά” προς τη Ν.Δ., αλλά και στέλνοντας μηνύματα για την “επόμενη μέρα”.

Διαψεύδουν επικαλούμενοι "πρωτιά"...

Στον απόηχο της υπερψήφισης του νέου εκλογικού νόμου, κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να διαψεύσουν τον σχεδιασμό των πρόωρων εκλογών και ισχυρίζονται ότι “οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2023 και η κεντρική στόχευση του κ. Μητσοτάκη είναι η πολιτική κυριαρχία να εκφραστεί με μια δεύτερη γεμάτη τετραετία κι όχι με μια κολοβή πρώτη τετραετία”.

Παρότι τα σενάρια των εκλογών διοχετεύονται από το Μ. Μαξίμου, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονταν ότι ο Αλ. Τσίπρας “φοβάται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αλλά συντηρεί την εκλογολογία για να κρατά τους βουλευτές του συσπειρωμένους αφού, αν γίνονταν εθνικές εκλογές, θα γίνονταν με λίστα”.

Ωστόσο, παράλληλα με τις παραπάνω διαψεύσεις, οι ίδιες πηγές δίνουν έμφαση στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις “που αποτυπώνουν την πρωτιά της Ν.Δ. και ισχυρό προβάδισμα του κ. Μητσοτάκη στο σκέλος της καταλληλότητας”.

...που δεν κρύβει τη φθορά

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για εξάντληση της τετραετίας, η ψήφιση του νέου εκλογικού συστήματος εκ των πραγμάτων αποτελεί το πρώτο βήμα που ήδη έχει γίνει στη στρατηγική των “διπλών εκλογών”, τις οποίες πάντα διατηρεί στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Κυρ. Μητσοτάκης. Άλλωστε το “κάψιμο” της απλής αναλογικής, ώστε να μεταφερθεί η αναμέτρηση στις μεθεπόμενες εκλογές, που θα γίνουν με τον νόμο που έφερε η Ν.Δ., είναι σχέδιο που πρώτος ο πρωθυπουργός έθεσε στον δημόσιο διάλογο ήδη από τη ΔΕΘ.

Η λογική για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής λέει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα την εφαρμόσει σε περίοδο που θα κρίνει ότι βρίσκεται μπροστά στις μετρήσεις και δεν θα έχει υποστεί σημαντική φθορά. Όμως η φθορά ήδη έχει, αρχίσει για την κυβέρνησή του, όπως αποτυπώθηκε για πρώτη φορά τόσο έντονα στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το “Βήμα της Κυριακής”.

Σε αυτήν ο Κυρ. Μητσοτάκης διατηρεί μεν την πρωτιά στην παράσταση νίκης και στην “καταλληλότητα”, όμως για πρώτη φορά οι πολίτες δεν κρύβουν την εντεινόμενη ανησυχία και δυσαρέσκειά τους για τα ζητήματα της ασφάλειας, του προσφυγικού - μεταναστευτικού, την Παιδεία, αλλά και την έντονη ανησυχία τους για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πεδία όπου οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. ανέμεναν ότι η κυβέρνηση θα υπερτερούσε σε σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όπου για πρώτη φορά οι αρνητικές γνώμες είναι περισσότερες από τις θετικές.

Πλειοψηφία η απλή στους νεότερους

Εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα της ίδιας δημοσκόπησης είναι και εκείνο που δείχνει ότι ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η Ν.Δ. απορρίπτεται από το 52% των πολιτών και υποστηρίζεται από το 38%. Αξιοσημείωτο είναι το ότι υπέρ της απλής αναλογικής τάσσονται οι νεότερες ηλικίες 17-44 ετών και οι ψηφοφόροι του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.

Αυτό, σε συνδυασμό με το στοιχείο πως η πλειονότητα (51%) τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, αποτυπώνει την εκτίμηση ότι το κυβερνητικό επιχείρημα περί ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας της χώρας δεν περνά σε αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος. Έτσι αποτυπώνεται για πρώτη φορά σε αριθμούς το έρεισμα που έχει η προειδοποίηση που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ (και στη συνέχεια και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.) προς τη Ν.Δ. πως: “Όποιος σκάβει τον λάκκο της απλής αναλογικής μπορεί να πέσει μέσα ο ίδιος”.

Αλ. Τσίπρας: "Δεν θα εξαντλήσει την τετραετία"

“Μιλάνε για διπλές. Μα τι σκέφτονται να κάνουν; Να πάνε σε εκλογές και να διεκδικήσουν ψήφο λέγοντας στους ψηφοφόρους ότι η κάλπη δεν έχει αξία, περιμένετε την επόμενη; Θα διακινδυνεύσουν τεράστιες εκπλήξεις” υποστήριζε μια μέρα νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”. Τόνισε ότι “θα την πατήσουν όμως γιατί υποτιμούν το γεγονός ότι οι εκλογές αυτές θα είναι με απλή αναλογική”.

Υπό το πρίσμα της εντεινόμενης ανησυχίας των πολιτών για τα προαναφερθέντα πεδία, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική δυσαρέσκεια που εκτιμά ότι θα υπάρξει σύντομα για τη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης (π.χ. όταν οι γνώμες απ’ την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού θα καταγραφούν), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα εξαντλήσει την τετραετία.

“Η φθορά της κυβέρνησής του έχει αρχίσει και ήδη στελέχη της Ν.Δ. και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες” δήλωσε τονίζοντας ότι “η πολιτική τους και οι αντιδράσεις που αυτή προκαλεί είναι που τους επιβάλλουν να επεξεργάζονται σενάρια πρόωρων εκλογών”.

Φ. Γεννηματά: "Ένδειξη αδυναμίας"

Ακριβώς αυτή είναι η “ανάγνωση” και της Φ. Γεννηματά αναφορικά με τα σενάρια των “διπλών εκλογών” που διακινεί η κυβέρνηση. “Η συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές έχει ανοίξει από την κυβέρνηση, μέσα από το Μαξίμου διακινούνται αυτά τα σενάρια. Είναι ένδειξη αδυναμίας” είπε το Σάββατο (ΕΡΤ1), σχολιάζοντας ότι “έφεραν έναν νόμο που απαντά περισσότερο στους δικούς τους φόβους και τις αγωνίες τους για το μέλλον του κόμματός τους και λιγότερο στις ανάγκες της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος”.

Υποστήριξε δε ότι “ο κ. Μητσοτάκης κατέβασε τον πήχη της αυτοδυναμίας στο μέγιστο που πιστεύει ότι μπορεί να συσπειρώσει στις επόμενες εκλογές. Κατανοεί ότι η φθορά δεν θα αργήσει να έρθει”.

"Προοδευτική διακυβέρνηση ή καταστροφική αυτοδυναμία;"

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος να διεκδικήσει στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, “τη λαϊκή στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και σε μια κυβέρνηση δημοκρατικής και προοδευτικής συνεργασίας, που δεν θα έχει τη Ν.Δ. ως μέρος της λύσης”.

Ερωτηθείς ευθεώς για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και αν μπορεί να αλλάξει κάτι στις σχέσεις με αυτό, με αφορμή δηλώσεις στελεχών του για δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικών κυβερνήσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: “το ελπίζω”.

“Υπάρχουν οι ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας, υπάρχει και η μέχρι σήμερα στάση τους, που σε πολλά ευνοεί τη Δεξιά και απογοητεύει τους δημοκρατικούς πολίτες. Αυτό όμως είναι παράδοξο” σχολίασε, για να προσθέσει ότι “κάποια στιγμή είναι λογικό να πρυτανεύσει η λογική και το αίσθημα της επιβίωσης” και πως “οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν προνομιακές σχέσεις με τη Δεξιά, όπως δεν μπορεί να έχουν τα πρόβατα με τον λύκο”.

Ίδιο ήταν το περιεχόμενο της απάντησής του και όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα κάτι ανάλογο με τις συνεργασίες σε Πορτογαλία και Ισπανία.

“Πιστεύω πως είναι πιθανό, παρά τις δυσκολίες” είπε. Επισήμανε ότι η διεξαγωγή των επόμενων εκλογών με απλή αναλογή θα είναι ευκαιρία για πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις “που τάσσονται κατά της Δεξιάς και της Άκρας Δεξιάς να απαντήσουν στο δίλημμα: προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας ή επιστροφή στο μοντέλο της παντοδυναμίας του ενός, που αποδείχτηκε καταστροφικό για τη χώρα”.

Έστειλε το μήνυμα “ο καθένας να πάρει θέση όχι με βάση κληρονομημένες αντιπαλότητες, πολιτικές διαφορές και κλειστά δόγματα, αλλά με βάση την αδήριτη ανάγκη να βρεθεί ο ρεαλιστικός, κοινός, δημοκρατικός τόπος για να προχωρήσει η πατρίδα μπροστά”.

Η Φ. Γεννηματά ακόμα... δυσκολεύεται να μιλήσει για τις συμμαχίες

“Σε αυτές τις περιπτώσεις την απάντηση δίνει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του” είναι η μόνιμη επωδός της Φ. Γεννηματά όταν ερωτάται για τις συνεργασίες, αλλά και όταν θέλει να προειδοποιήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη να μην λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.

Αυτό απάντησε και το Σάββατο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι η στάση του στο θέμα των διπλών εκλογών είναι “αλαζονική”. Ωστόσο η Φ. Γεννηματά συνεχίζει την παραδοξότητα να επιτίθεται στη Ν.Δ. και να μιλά για την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ παράλληλα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη “χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης”.

Ακόμα και μετά τα ηχηρά “αδειάσματα” που υπέστη από τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο θέμα της προεδρικής εκλογής, αλλά και στη μη συνεννόηση μαζί της για τον νέο εκλογικό νόμο, η Φ. Γεννηματά δεν παίρνει θέση ως προς τις συνεργασίες. “Δεν μπορώ να μπω σε σενάρια (συμμαχιών), για τα οποία είμαστε πολύ μακριά. Μιλάω πάντα για τις αρχές με τις οποίες πολιτευόμαστε” είπε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Παρέπεμψε βέβαια στην απόφαση του συνεδρίου, που μαζί με την αυτοδύναμη πορεία μιλά και για “προγραμματικές συγκλίσεις ώστε να επιτυγχάνεται προοδευτική διακυβέρνηση”. “Όλα τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε όταν γίνουν οι εκλογές και πολύ περισσότερο όταν θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα των εκλογών” είπε.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ METRON ANALYSIS

Δυσανασχετούν οι πολίτες για ασφάλεια, μεταναστευτικό, Παιδεία, ανησυχούν για τα ελληνοτουρκικά

Χάνει η κυβέρνηση στα βασικά θέματα της προεκλογικής και μετεκλογικής της ατζέντας

Στη μέτρηση της Metron Analysis για λογαριασμό του “Βήματος της Κυριακής” καταγράφεται για πρώτη φορά η δυσαρέσκεια της πλειονότητας των πολιτών στα ζητήματα επί των οποίων η κυβέρνηση προσπαθεί να φτιάξει τη βασική σκληρή ατζέντα της. Πρόκειται για τους τομείς της ασφάλειας, του προσφυγικού - μεταναστευτικού, της Παιδείας, όπου, έχοντας ρίξει το βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση, αποτυγχάνει να τα διαχειριστεί.

Παράλληλα έντονη ανησυχία αποτυπώνεται για τα ελληνοτουρκικά, με το 62% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πολεμικής σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, παρότι διατηρούνται οι θετικές εντυπώσεις στους περισσότερους τομείς, το 48% αποτιμά αρνητικά το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας, το 46% έχει αρνητική εικόνα για τους χειρισμούς στα θέματα Παιδείας, ενώ ένα συντριπτικό 76% εκφράζει δυσαρέσκεια στο μεταναστευτικό. Οι θετικές εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας μειώθηκαν από το 52% στο 45%, στην Παιδεία από 49% έπεσαν στο 38% και στο μεταναστευτικό από 25% έφθασαν στο 16%.

Ως προς την οικονομία πάντως μόνο ο ένας στους δύο πολίτες (51%) πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και τρεις στους δέκα (31%) ότι η προσωπική τους κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL