Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Μ. Μαλαγάρης, συνήγορος του ΠΑΜΕ: / Μ. Μαλαγάρης, συνήγορος του ΠΑΜΕ: Στόχος της Χ.Α. η επικράτηση του ναζισμού μέσω κακουργημάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Μαλαγάρης, συνήγορος του ΠΑΜΕ: / Μ. Μαλαγάρης, συνήγορος του ΠΑΜΕ: Στόχος της Χ.Α. η επικράτηση του ναζισμού μέσω κακουργημάτων

«Η Χρυσή Αυγή δεν συγκροτήθηκε με τρόπο ευκαιριακό, αλλά αποδείχτηκε ότι είχε διαρκή δράση. Αποδείχτηκε ότι έχει εσωτερική διάρθρωση και ιεραρχική δομή με την έννοια ότι τα κατώτερα μέλη της υπέτασσαν τη βούλησή τους στα ανώτερα και όλοι μαζί ασπαζόμενοι τη ναζιστική ιδεολογία διαμόρφωσαν μια ενιαία βούληση που κατευθυνόταν στην επίτευξη του ίδιου σκοπού: την επικράτηση της ιδεολογίας τους μέσω κακουργηματικών πράξεων κατά των ιδεολογικών και πολιτικών τους αντιπάλων».

Με αυτά τα λόγια ο δεύτερος εκ των συνηγόρων των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Μάνος Μαλαγάρης συνόψισε τους λόγους για τους οποίους η ναζιστική συμμορία πρέπει να καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση και ζήτησε, ολοκληρώνοντας τη δύο ημερών αγόρευσή του, από το δικαστήριο να επιβάλει στους κατηγορούμενους τις αυστηρότερες των ποινών.

Νωρίτερα ο Μ. Μαλαγάρης αναφέρθηκε στα στοιχεία που καταδεικνύουν την οργανωμένη εγκληματική δράση της Χ.Α., τη συσχέτιση των κακουργημάτων που έχουν διαπράξει τα μέλη της μεταξύ τους και όλων μαζί με τις ιδέες που εκφράζουν. Παράλληλα μίλησε με υπερηφάνεια για τους συνδικαλιστές που εκπροσωπεί επισημαίνοντας ότι -σε αντίθεση με τους κατηγορούμενους- είναι άνθρωποι που δεν ντρέπονται για τις ιδέες τους ούτε επιχειρούν να τις αποκρύψουν, δηλώνοντας ευθέως ότι είναι κομμουνιστές και συνδικαλιστές.

Η αγόρευση του δεύτερου συνηγόρου του ΠΑΜΕ επιβεβαίωσε ότι στην πλευρά της πολιτικής αγωγής έχει διαμορφωθεί ένα ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο, το οποίο έχει κοινά πολιτικά αλλά και νομικά χαρακτηριστικά, συντρίβοντας όποια περί του αντιθέτου ανησυχία (ή «προσδοκία») μπορεί να είχαν όσοι δεν είχαν παρακολουθήσει από κοντά αυτή τη δίκη.

Τον Μ. Μαλαγάρη ακολούθησε στη σειρά των αγορεύσεων ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης, από τους πλέον αναγνωρίσιμους δικηγόρους του ΠΑΜΕ, ο οποίος, αφού εξήρε τη δουλειά όλων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής που είχαν προηγηθεί, δήλωσε ότι θα σταθεί σε αυτό το πρώτο μέρος της αγόρευσής του στην υπόθεση της επίθεσης κατά των συνδικαλιστών στο Πέραμα.

Ο Π. Σαπουντζάκης αναφέρθηκε εκτενώς στον ρόλο του υποτιθέμενου «σωματείου» που επιχειρούσε να στήσει η Χρυσή Αυγή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ανέλυσε τα εφοπλιστικά συμφέροντα που εξυπηρετούσε και τους λόγους για τους οποίους η επιβίωσή του στη Ζώνη περνούσε μέσα από την εξόντωση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και ιδιαίτερα του προέδρου του συνδικάτου Σ. Πουλικόγιαννη.

O Π. Σαπουντζάκης, η αγόρευση του οποίου θα συνεχιστεί την Τρίτη, ανέφερε ότι αυτά τα πέντε χρόνια έχει αποδειχθεί η ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής, από τον περιφερειάρχη στον πυρηνάρχη και από εκεί στους βουλευτές της οργάνωσης, όπως επίσης και ότι η κακουργηματική δράση της δεν υπήρξε περιστασιακή, αλλά συγκροτημένη.

* Στο κοινό της δίκης βρέθηκε χθες κατά τις πρώτες ώρες και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι είναι απαραίτητο η Χρυσή Αυγή «να τιμωρηθεί παραδειγματικά και να τεθεί εκτός νόμου». Επίσης τη διαδικασία παρακολούθησε για ακόμα μία μέρα ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοφ. Ξανθόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL