Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Θ. Ξανθόπουλος: Βαθιά συντηρητική η κυβέρνηση δείχνει απέχθεια στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ. Ξανθόπουλος: Βαθιά συντηρητική η κυβέρνηση δείχνει απέχθεια στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία (Video)

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του εκλογικού νόμου που καταργεί την απλή αναλογική, άσκησε κατά την ομιλία του στη Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Όπως τόνισε πρόκειται για μια βαθιά συντηρητική κυβέρνηση που στηρίζεται στους λίγους δείχνοντας την απέχθεια της στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.https://www.youtube.com/embed/bhRqREx89Ek

«Είναι μια πρόταση νόμου που ουσιαστικά ακυρώνει την ανόθευτη έκφραση των πολιτών, την απλή αναλογική. Και η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι αυτό το εισηγείται ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος που ταύτισε τη νιότη του  με τους αγώνες για την καθιέρωση της απλής αναλογικής",  είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Ξανθόπουλος. Και συνέχισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα:

«Προτείνετε ένα σύστημα όπου η πριμοδότηση ενός κόμματος αρχίζει από το 25%, τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας το έχει αποδοκιμάσει. Αυτό δείχνει τη μεγάλη επιφύλαξη σας απέναντι στη πλειονότητα του ελληνικού λαού γιατί είστε ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα».

«Είστε συντηρητικοί γιατί μονίμως στηρίζεστε στους λίγους για να διοικήσετε τους πολλούς. Τελευταίο παράδειγμα, η ιστορία τη ΑΕΠΙ και των πνευματικών δικαιωμάτων. Έχουμε τους πνευματικούς δημιουργούς που θέλουν να διαχειρισθούν το προϊόν που παράγουν, αλλά τους λέτε δεν θα το κάνετε εσείς αλλά ο τάδε ιδιώτης. Εκτός από το ότι εξοφλείται γραμμάτια, δείχνει και την απέχθεια που έχετε απέναντι σε δημιουργούς και τον κόπο τους», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος, προσθέτοντας:

«Και είστε επιπλέον συντηρητικοί, γιατί αλλάξατε  το νόμο για την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκησης, πριν καν δοκιμασθεί στη πράξη, ακριβώς για να μην υπάρξει ούτε μία περίπτωση απλής αναλογικής στο δημόσιο βίο και αποτελέσει παράδειγμα και σημείο αναφοράς για όσους πιστεύουν στις συνεργασίες με βάση τα κοινά προγράμματα».

«Και μην αναρωτιέστε ποιοι είναι οι προοδευτικοί. Είναι αυτοί που καθιερώθηκαν στη συνείδηση του λαού, που τον στήριξαν τις δύσκολες στιγμές  στις δομές συσσιτίων, στα κοινωνικά ιατρεία, στις μορφές εναλλακτικής οικονομίας, που έβαλαν πλάτη για να βγει η κοινωνία όρθια από τη μέγγενη των μνημονίων, έστησαν δομές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και στάθηκαν απέναντι στο ρατσισμό και τον φασισμό», υπογράμμισε ο βουλευτής Δράμας.

Μιλώντας στη συνέχεια  για την σημασία της απλής αναλογικής τόνισε:

«Η απλή αναλογική είναι καταλύτης, δημιουργεί δυναμική στη κοινωνία, απελευθερώνει συνειδήσεις. Το εκλογικό σύστημα είναι ο άξονας μετάδοσης της λαϊκής βούλησης στη Βουλή. Και όσο πιο ομαλά μεταφέρεται η λαϊκή βούληση στη Βουλή, τόσο πιο ομαλά λειτουργεί το πολιτικό σύστημα. Κάνατε ατυχείς συγκρίσεις συνδέοντας την απλή αναλογική με τις συνθήκες του εμφυλίου. Ευτυχώς από την Μεταπολίτευση και μετά έχουμε την διαρκέστερη και ομαλότερη πολιτική περίοδο. Τώρα είναι ευκαιρία να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική».

Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε υποκριτική την στάση της κυβέρνησης στο θέμα της συναίνεσης, λέγοντας ότι αυτή υπήρξε σε τρία σημαντικά ζητήματα, όπως η ψήφος των αποδήμων, η εκλογή Προέδρου Βουλής  και Προέδρου της Δημοκρατίας. «Όμως σε ένα κατεξοχήν θέμα συναίνεσης όπως ο εκλογικός νόμος, η κυβέρνηση φέρνει μονομερώς ένα σχέδιο νόμου που θεωρεί ότι την ευνοεί συγκυριακά, αγνοώντας όλα τα κόμματα», σημείωσε.

«Είναι επίσης πολύ υποκριτικό να επικαλείσθε ως επιχείρημα την κυβερνησιμότητα, η οποία είναι κυρίως πολιτικό και όχι αριθμητικό δεδομένο. Πρέπει να υπάρχει αντιστοίχηση της λαϊκής αποδοχής με την κυβέρνηση. Θηριώδεις πλειοψηφίες κατέρρευσαν, πλειοψηφίες εξαερώθηκαν, γιατί δεν αντιστοιχούσε η εκπροσώπηση στη Βουλή με τη λαϊκή δυναμική. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η κυβερνησιμότητα που εσείς επικαλείσθε αποτελεί ένα είδος «κορσέ» στη κοινωνία», υπογράμμισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ.

Και κατέληξε:

«Εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλία και θα συνεργασθούμε και με άλλα κόμματα της Βουλής για να επεξεργαστούμε έναν εκλογικό νόμο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τις βουλευτικές εκλογές. Είναι μια πρόσκληση και πρόκληση για την προοδευτική πλειοψηφία. Να κάνουμε την απλή αναλογική κυρίαρχο τρόπο εκλογής βουλευτών. Την χρειάζονται οι πολίτες, η κοινωνία και ο τόπος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL