Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
"Συναίνεση" στο εσωτερικό, εκστρατεία δυσφήμησης στο Νταβός!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Συναίνεση" στο εσωτερικό, εκστρατεία δυσφήμησης στο Νταβός!

Σε επιχείρηση δυσφήμησης της προηγούμενης κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο επιδόθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός, σε αντιδιαστολή με την επίπλαστη συναίνεση “στα μεγάλα θέματα” που... σέρβιρε προχθές με αφορμή την ανάδειξη της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας με ευρεία πλειοψηφία.

O πρωθυπουργός, ανασύροντας την επαίσχυντη θεωρία των δύο άκρων, δήλωσε (Bloomberg) ότι η “σημερινή κυβέρνηση νίκησε τους λαϊκιστές της Αριστεράς και της Δεξιάς» πολιτευόμενη “με μια κεντροδεξιά ατζέντα και αυτό στέλνει ένα πολύ θετικό σινιάλο σε άλλα ευρωπαϊκά κόμματα”!

Σε ερώτηση δε που του έθεσε ο καθηγητής Ιστορίας του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ Νάιαλ Φέργκιουσον -στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης για “την τελευταία δεκαετία και τα χρόνια της κρίσης”- ο πρωθυπουργός αποσιώπησε τα... έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Σαμαρά ισχυριζόμενος ότι “οι λανθασμένες κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης (σ.σ.: ΣΥΡΙΖΑ) και η αποκαλούμενη 'κωλοτούμπα' της είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι πολίτες να αντιμετωπίσουν μια σκληρή κατάσταση με κλειστές τράπεζες, capital controls και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Πορεία που συνοδεύτηκε από σκληρά μέτρα και μεγάλη επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών από την επιβολή τους”.

Οικειοποίηση της αλλαγής εκλογικού κλίματος

O πρωθυπουργός, μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο, επιχείρησε να οικειοποιηθεί για λογαριασμό της κυβέρνησης την αλλαγή του οικονομικού κλίματος υποστηρίζοντας ότι “οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ καλά στις εξελίξεις στη χώρα, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο. Από τότε που εκλεχθήκαμε, κοιτάξτε τις αποδόσεις των ομολόγων μας».

Νωρίτερα δε, είχε παρουσιάσει μια... ειδυλλιακή μετεκλογική εικόνα της χώρας ισχυριζόμενος ότι “πιστεύω πως οι πολιτικές είναι σωστές, η οικονομία ανταποκρίνεται, η επιχειρηματική σιγουριά ανθίζει, ο κόσμος επενδύει ξανά στην Ελλάδα. Υπάρχει όμως και κάτι που δεν είναι τόσο χειροπιαστό και θα το καταλάβετε αν έλθετε σήμερα στην Αθήνα: εννοώ ότι αισθάνεσαι πραγματικά έναν αέρα αισιοδοξίας που δεν υπήρχε για πάρα πολύ καιρό”!

Θέλει επενδύσεις... 100 δισ. σε 7-8 χρόνια

Σε αυτό το φόντο, αίσθηση προκάλεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τον “στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών», ενώ προεκλογικά αναφερόταν σε εισροές επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2023! Παρακάμπτοντας δε ότι οι... μπουλντόζες ακόμα δεν έχουν μπει στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο υποστήριξε πως “έργα που έχουν ξεμπλοκάρει, όπως το Ελληνικό και ευρύτερες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, αποτελούν χειροπιαστές αποδείξεις για επενδύσεις με μεγάλο ορίζοντα”.

Ν. Παππάς: Προοδευτική αναπτυξιακή στρατηγική

"Μετά την απάτη του 4% ανάπτυξη, τώρα υπόσχεται επενδύσεις σε μία οκταετία. Προφανώς επειδή δεν αφορά τον ίδιο. Η χώρα έχει ανάγκη από προοδευτική αναπτυξιακή στρατηγική, όχι από τις πολιτικές που τη χρεοκόπησαν", σχολίασε ο Ν. Παππάς.

Ξανά τα πλεονάσματα

Σύμφωνα δε με κυβερνητικές πηγές, o Kυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ,... ξαναζέστανε “την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων”, ενώ αναφέρθηκε “και στον smoothing mechanism, τον μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερ-πλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο”. Συνεργάτες του πρωθυπουργού έδωσαν έμφαση στη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ στο Νταβός ότι “η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό ο οποίος εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις» υπονοώντας ότι ανοίγει ο δρόμος της υλοποίησης του ελληνικού αιτήματος για “περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο”.

Εκλογές το 2023

Ο κ. Μητσοτάκης, νωρίτερα, στη συνομιλία του με τον καθηγητή, επιχείρησε να διαψεύσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών ώστε να “καεί” η απλή αναλογική λέγοντας “ότι έχουμε πράγματι μια κυβέρνηση με καθαρή εντολή, το ότι δεν έχουμε εκλογές μέχρι το 2023 πιστεύω ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό για τους ανθρώπους που κοιτάζουν τον μακροπολιτικό κίνδυνο”.

"Έπρεπε να είμαστε στο Βερολίνο"...

Το μήνυμα ότι “η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα στάδια της διαδικασίας για τη Λιβύη” μετέφερε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, χωρίς να γνωστοποιείται η απάντηση της υπουργού Άμυνας και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.

Νωρίτερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του καθηγητή του Xάρβαντ, υποστήριξε ότι “έχω ξεκαθαρίσει στην καγκελάριο ότι θεωρώ πως ήταν λάθος το γεγονός ότι δεν προσκληθήκαμε στη διαδικασία του Βερολίνου και ότι θα έπρεπε να συμμετάσχουμε με κατεύθυνση προς τα εμπρός”. Επανέφερε δε εμμέσως την απειλή του βέτο λέγοντας πως “έχω καταστήσει απόλυτα σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι αυτή η συμφωνία δεν πρόκειται να αποτελέσει πολιτική λύση για τη Λιβύη, γεγονός με το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να συμφωνήσουμε, όπου συμφωνήσουμε, εκτός και αν αυτές οι συμφωνίες ακυρωθούν”.

Ο κ. Μητσοτάκης -μέσω του Bloomperg- κατήγγειλε την “πολύ επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας” καθώς υπέγραψε “μια συμφωνία με τη Λιβύη που είναι παντελώς απαράδεκτη για την Ελλάδα”. Υποστήριξε δε ότι “πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση προκλήσεων, που δεν θα οδηγήσει την Τουρκία πουθενά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL