Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ρ. Χρηστίδου: Αριστεία με αγορασμένα πτυχία (video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρ. Χρηστίδου: Αριστεία με αγορασμένα πτυχία (video)

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για το  νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο εξισώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των ελληνικών ΑΕΙ με παραρτήματα κολεγίων, άσκησε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Ραλλία Χρηστίδου.

"Αυτό που επιχειρείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν έχει προηγούμενο. Υπονομεύεται στην πράξη, με τον πιο μεροληπτικό, με τον πιο ταξικό, αυθαίρετο, απροσχημάτιστο τρόπο, η κοινωνική παροχή της δημόσιας και δωρεάν παιδείας-και- για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και γίνεται οργανωμένη προσπάθεια για την ιδιωτικοποίησή της, κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την περιφρόνηση του κυρίου Μητσοτάκη και του επιτελείου του προς τους θεσμούς της χώρας" τόνισε .

"Η πολιτική βούληση της νυν κυβέρνησης είναι ότι δε θα σπουδάζουν τα πιο ικανά μυαλά, αλλά τα πιο ικανά -δηλαδή γεμάτα- πορτοφόλια. Έτσι αντιλαμβάνεται την αριστεία η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε αυτή λοιπόν την ψευδοαριστεία, που αδικεί κατάφωρα τη νεολαία μας, είμαστε κάθετα αντίθετοι" κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

https://www.youtube.com/embed/RiSsRixKyMk

Διβάστε ολόκληρη την ομιλία της Ραλλίας Χρηστίδου

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε έρθει σήμερα να συζητήσουμε ένα σχέδιο νόμου το οποίο παρουσιάζει με τον πιο γλαφυρό και σκληρό τρόπο, το όραμα της νυν κυβέρνησης για την ελληνική κοινωνία του μέλλοντος καθώς η παιδεία, και δη η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αυτό κατ’ εξοχήν κάνει: ετοιμάζει τις επόμενες γενιές επαγγελματιών αλλά και τις επόμενες γενιές ακαδημαϊκών πολιτών.

Και το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα φέρνει μια μεγάλη αλλαγή σε αυτή τη διαδικασία, όπως την ξέραμε από τη μεταπολίτευση και έπειτα: υπονομεύει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας που υποσχόταν ισότητα και δικαιοσύνη στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανεξάρτητα από κοινωνικό ή οικονομικό στάτους, ανεξάρτητα από καταγωγή, φύλο Μέχρι σήμερα η δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση συνέτεινε αποφασιστικά και σε μια υγιή κοινωνική κινητικότητα από τη μεταπολίτευση και μετά: παιδιά εισοδηματικά ασθενέστερων τάξεων , με μόνο προσόν την προσωπική τους προσπάθεια, σπούδασαν, μορφώθηκαν κοινωνικά και ακαδημαϊκά και αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά μέσα από το δημόσιο πανεπιστήμιο.  

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλάζει εντελώς τη λογική αυτή. Σταθερή επιδίωξη της νυν κυβέρνησης ήταν και είναι -δυστυχώς- η εισαγωγή ταξικών χαρακτηριστικών στην εκπαίδευση, η ποδηγέτησή της και η μετατροπή της από δημόσιο και δωρεάν αγαθό, που όμως κατακτιέται με δουλειά, σε ένα αγαθό που πληρώνεται αδρά, και ως εκ τούτου δεν απαιτεί τον ίδιο κόπο. Μαζί με τις πανελλαδικές εξετάσεις, η ελληνική κοινωνία εμπιστευόταν τον ΑΣΕΠ, ως αδιάβλητο μηχανισμό στη διαδικασία επιλογής προσωπικού για το δημόσιο. Με αυτό το νομοσχέδιο και αυτό τίθεται εν αμφιβόλω.

Ουσιαστικά, με το άρθρο 50, τροποποιείται ο νόμος 4589/2019 και ο ΑΣΕΠ κάνει δεκτούς τους τίτλους σπουδών της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των πτυχίων κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια της αλλοδαπής,  με την πλάγια μέθοδο της αναγνώρισης ίσων επαγγελματικών δικαιωμάτων για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν είναι απαραίτητη η ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων τους μέσω ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης).

Η ρύθμιση είναι πιο «προωθημένη» από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005 σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, την οποία επικαλείται υποκριτικά η υπουργός Παιδείας. Αποτελεί πλήγμα για τους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων, τους επί χρόνια υπηρετούντες μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, κυρίως όμως αποτελεί πλήγμα για την ποιότητα της ελληνικής εκπαίδευσης καθώς οι απόφοιτοι των κολλεγίων που από το «παράθυρο» εισάγει η κυρία Κεραμέως υπολείπονται σαφώς σε γνώσεις και προσόντα έναντι των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων. Και όμως το υπουργείο της δήθεν «αριστείας» προσποιείται ότι αγνοεί αυτό που γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν μια στοιχειώδη σχέση με την  εκπαιδευτική πραγματικότητα: Ότι οι απόφοιτοι των κολλεγίων δεν έχουν επί της ουσίας εκπαιδευτική επάρκεια για να διδάξουν τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας.

Ο μόνος λόγος που προωθείται η ρύθμιση αυτή δεν είναι οι ευρωπαϊκές οδηγίες ούτε  οι ιδεοληπτικές αγκυλώσεις εκείνων που δηλώνουν υπερήφανα πως το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής που υποσχέθηκαν προεκλογικά. Ο πραγματικός λόγος είναι  η διαπλοκή του κυβερνώντος κόμματος με τους κολλεγιάρχες, αυτή είναι η μοναδική σας πραγματική ιδεολογική αφετηρία και το καταγγέλλουμε από το βήμα της Βουλής έχοντας πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της καταγγελίας μας. Και μάλιστα είναι τέτοια η σπουδή σας να τους εξυπηρετήσετε, ώστε έχετε εντάξει τα κολλέγια και στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ που ήδη τρέχει.

Με τις μεθοδεύσεις της αναγνώρισης των κολεγίων πλήττονται και τα περιφερειακά πανεπιστήμια αλλά και η ελληνική περιφέρεια πολλαπλά. Και αυτό γιατί, από τη στιγμή που τα πτυχία των κολεγίων συμμετέχουν  και στον ΑΣΕΠ, τα τμήματά τους θα αυξηθούν. Αυτό θα αποβεί σε βάρος των τμημάτων των κρατικών πανεπιστημίων που βρίσκονται στην περιφέρεια, και δη σε πιο απομακρυσμένα μέρη. Οι αυξημένες απαιτήσεις του κρατικού πανεπιστημίου, για ένα πτυχίο τυπικά εφάμιλλο με αυτό του κολλεγίου -μαζί με την απόσταση- θα ωθήσουν τους φοιτητές που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιλέξουν την εύκολη λύση, οδηγώντας τα περιφερειακά πανεπιστήμια, σε μαρασμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη  περιφερειακή ανάπτυξη και τις επαρχιακές πόλεις, όπου εδρεύουν πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα.

Και ενώ αναβαθμίζονται ενώπιον του κράτους και των νόμων τα ιδιωτικά κολέγια, παράλληλα έχει ξεκινήσει μια πρωτοφανής επίθεση στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, με σκοπό να περιοριστεί το εκτόπισμα και η απήχησή τους. Έτσι η ΑΔΙΠ μετονομάζεται, αλλάζει πρόεδρο και ανώτατο συμβούλιο ώστε να στελεχωθεί με τους κατάλληλους ημέτερους που θα γνωμοδοτούν σύμφωνα με τα όσα θέλει η νέα Υπουργός, κουρελιάζοντας έτσι κάθε έννοια αξιοπιστίας και ανεξαρτησίας μιας κατά τα άλλα δήθεν Ανεξάρτητης Αρχής, κάτι που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε διανοηθεί να επιχειρήσει. Ταυτόχρονα, κατά  με το άρθρο 33 αναστέλλεται επ’ αόριστο -και νομοθετικά- η λειτουργία 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ τα οποία είχαν θεσμοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατόπιν και προτάσεων από τα ίδια τα πανεπιστήμια, τους πρυτάνεις και της συγκλήτους (ΕΚΠΑ, Μεσογειακό) κτλ. Τα ίδια τα πανεπιστήμια δηλαδή είχαν προτείνει τη δημιουργία των νέων Τμημάτων, ενώ είχαν και την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία τους. Σημαντικό είναι πως κάποια Πανεπιστήμια είχαν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωση των νέων τμημάτων ώστε να υποδεχτούν φοιτητές το Σεπτέμβριο του 2020. Η ρύθμιση φανερώνει πως η κυβέρνηση δεν υπολογίζει ούτε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Γιατί αναστέλλονται τα τμήματα του δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ αναγνωρίζονται αναφανδόν τα κολέγια; Προφανώς για να εκμεταλλευτούν εκείνα τους φοιτητές που αλλιώς θα σπούδαζαν δωρεάν σε κάποιο από αυτά τα τμήματα Η αιτιολογία του κόστους και της επιβάρυνσης του κρατικού ταμείου δεν είναι δυνατό να ληφθεί σοβαρά υπόψη, εκτός και αν θεωρήσουμε εκπαιδευτική προτεραιότητα την επιδότηση από το ελληνικό δημόσιο με 2 εκ ευρώ ετησίως της θεολογικής σχολής στις ΗΠΑ, οπότε, ναι, για τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν περισσεύουν χρήματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτό που επιχειρείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν έχει προηγούμενο. Υπονομεύεται στην πράξη, με τον πιο μεροληπτικό, με τον πιο ταξικό, αυθαίρετο, απροσχημάτιστο τρόπο, η κοινωνική παροχή της δημόσιας και δωρεάν παιδείας-και- για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και γίνεται οργανωμένη προσπάθεια για την ιδιωτικοποίησή της, κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την περιφρόνηση του κυρίου Μητσοτάκη και του επιτελείου του προς τους θεσμούς της χώρας.

Η πολιτική βούληση της νυν κυβέρνησης είναι ότι δε θα σπουδάζουν τα πιο ικανά μυαλά, αλλά τα πιο ικανά -δηλαδή γεμάτα- πορτοφόλια. Έτσι αντιλαμβάνεται την αριστεία η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε αυτή λοιπόν την ψευδοαριστεία, που αδικεί κατάφωρα τη νεολαία μας, είμαστε κάθετα αντίθετοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL