Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Να διασφαλίσει η κυβέρνηση τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιτροπές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να διασφαλίσει η κυβέρνηση τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιτροπές

Θετική η απόφαση για τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αλλά με πολύ δρόμο ακόμα για τη λύση, σχολιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το πέρας της διάσκεψης του Βερολίνου. Την ίδια ώρα επισημαίνουν την ευθύνη της κυβέρνησης για την απουσία της Ελλάδας από το τραπέζι των συζητήσεων καλώντας τη να διασφαλίσει την άμεση συμμετοχή της χώρας στην εξέλιξη της διαδικασίας και ειδικά στις επιτροπές που θα συσταθούν.

Στο μεταξύ σε υψηλούς τόνους σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου πριν από τη διάσκεψη του Βερολίνου. "Αποτελεί μέγιστη πρόκληση ο Πρόεδρος της Τουρκίας να δίνει συμβουλές στην Ελλάδα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα τη στιγμή που ο ίδιος έχει επιλέξει τον δρόμο της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των μονομερών παράνομων ενεργειών" υπογράμμισε η Κουμουνδούρου μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις της Άγκυρας.

Να ξαναγίνει η Ελλάδα πρωταγωνιστής στις εξελίξεις

“Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι συνεχίζονται το εμπάργκο όπλων και ο πολιτικός διάλογος. Έχουμε όμως πολύ δρόμο να διανύσουμε για να βρεθεί μια λύση. Τα ζητήματα είναι ενιαία και η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε όλα τα διεθνή φόρα" σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στην ΕΡΤ.

"Στηλιτεύσαμε την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου και οι εξελίξεις μας δικαιώνουν" σημείωσε. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση την κάλεσε να ακολουθήσει την πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, "ώστε η χώρα μας να συμμετέχει ως πρωταγωνιστής στις εξελίξεις που την αφορούν".

Προβληματισμός για τις ίσες αποστάσεις των ΗΠΑ

Επιπλέον ο Αλ. Χαρίτσης εξέφρασε τον προβληματισμό της Κουμουνδούρου για τη συνέντευξη του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, που κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ζητώντας μάλιστα από την Ελλάδα να μην προβαίνει σε κινήσεις που αποξενώνουν τη γείτονα από το ΝΑΤΟ λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

“Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα γεγονότα”

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέχει πίσω από τα γεγονότα στην εξωτερική πολιτική" εκτίμησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο Κόκκινο. Όπως τόνισε, δεν ενεργοποιούν την σύνοδο των χωρών του Νότου για να αξιοποιήσουν τη Γαλλία.

"Είναι δυνατόν, όταν ο βασικότερος, στρατηγικός εταίρος της χώρας που υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας φαίνεται να είναι η Γαλλία, η Ελλάδα να μην προχωρά σε πρόσκληση για νέα σύγκληση της διάσκεψης των χωρών του Νότου, των Med-7; Για να φανεί η Ελλάδα ως γέφυρα τόσο μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών όσο και μεταξύ Ε.Ε. και ισχυρών χωρών" είπε χαρακτηριστικά.

Άσκησε παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση πως δεν αξιοποιεί τον μηχανισμό κυρώσεων προς την Τουρκία που κέρδισε πέρυσι ο Αλ. Τσίπρας στην Ε.Ε., αντίθετα "θολώνουν το μήνυμα προς την Άγκυρα" με δηλώσεις περί κυρώσεων μόνο εάν υπάρξει αμφισβήτηση, ενώ θα έπρεπε να λέμε "ούτε να το διανοηθείτε".

Εξασθενημένο το διπλωματικό κεφάλαιο

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, η απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη είναι μια ένδειξη του ότι σε όλα τα επίπεδα "το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας μας είναι τώρα πολύ πιο εξασθενημένο από ό,τι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς γιατί είχαμε υποχώρηση της εξωτερικής μας πολιτικής τόσο στην ενεργητική της διάσταση όσο και στον πολυδιάστατο χαρακτήρα της".

"Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνωριζόταν ως χώρα που δίνει λύσεις, τώρα δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια" επισήμανε σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός έθεσε με τον υψηλότερο δυνατό τρόπο στη Γερμανία το αίτημα συμμετοχής της χώρας μας στη διάσκεψη, εισπράττοντας όμως αρνητική απάντηση. "Σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί το 2018, όταν στην τότε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη Λιβύη ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ήταν παρών".

Κωφεύουν για τις κυρώσεις

Σχολιάζοντας τη διαδικασία της διάσκεψης σημείωσε ότι ήταν "προβληματική η δομή σε επίπεδο σεβασμού της κυριαρχίας". "Συζητούσαν... χωρίς να συμμετέχουν στον διάλογο -όχι απλώς μεταξύ τους, δεν ήταν καν παρούσες στο τραπέζι- οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Στο τέλος φαίνεται ότι τους ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα" πρόσθεσε.

Ο Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κωφεύει μπροστά στο όπλο των κυρώσεων που είχε κερδίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. "Αντ’ αυτού προέβαλε την ανακοίνωση για βέτο, που μένει να δούμε πώς θα εξειδικευτεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, όπου συμμετέχει ο Ν. Δένδιας", είπε.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Ανέτοιμη η κυβέρνηση

Τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου αποτελούν την "αρχή ενός πάρα πολύ δύσκολου δρόμου" ανέφερε η Σία Αναγνωστοπούλου στο Κόκκινο υπογραμμίζοντας την ανάγκη συμμετοχής στις επιτροπές. "Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ετοιμότητα, δεν διάβασε σωστά την πραγματικότητα από τον Ιούλιο και μετά" σημείωσε.

Χαρακτήρισε ακόμα λάθος την ανάγνωση της γεωπολιτικής πραματικότητας της περιοχής μας περί "περιθωριοποιημένης" διεθνώς Τουρκίας. "Η Τουρκία έχει κατορθώσει να είναι μέρος του προβλήματος και να επιβάλλεται ως κατ’ εξοχήν μέρος της λύσης. Αυτό δεν το διάβασε σωστά η κυβέρνηση, καθόλου σωστά" είπε χαρακτηριστικά.

Ν. Βούτσης: Άκρως επικίνδυνη εξέλιξη τυχόν αποστολή Patriot στη Σαουδική Αραβία

"Η απουσία της Ελλάδας από το Βερολίνο δίνει φτερά και αποτελεί θετικό σήμα για την πολιτική Εντοργάν σε μία πολύ επικίνδυνη εποχή και σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο των εξελίξεων" υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης στον ΣΚΑΪ τονίζοντας ότι η χώρα μας θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχει στις επιτροπές που θα συγκροτηθούν για την ειρήνευση στην περιοχή.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία χαρακτηρίζοντάς πρωτοφανή και άκρως επικίνδυνη μία τέτοια εξέλιξη, αφού "εμπλέκει αρνητικά τη χώρα μας σε εμπόλεμες ζώνες και ανατρέπει δεδομένα της εξωτερικής μας πολιτικής που παραμένουν σταθερά εδώ και δεκαετίες".

ΠΡΟΤΑΣΗ Δ. ΒΙΤΣΑ ΜΟΛΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για κοινή γραμμή στα εθνικά θέματα

"Ο δρόμος για την ειρήνευση στη Λιβύη είναι ακόμη πολύ μακρινός και δυστυχώς στρωμένος με χιλιάδες πτώματα ανθρώπων. Είναι όμως προτιμότερο οι ηγέτες των λαών να μιλούν με λόγια παρά με τα όπλα", σχολίασε ο Δ. Βίτσας. Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς όλους ότι η λεγόμενη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι "εντελώς παράνομη".

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, επανέλαβε πως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, "ώστε να σχεδιάσουμε μια κατ’ ελάχιστον κοινή γραμμή στα εθνικά μας θέματα".

"Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Ευρώπη αυτή την περίοδο, εάν και εφόσον είναι συνεπής απέναντι στην ευρωτουρκική συμφωνία, θα ήταν να επιβάλει κυρώσεις. Η αιτία των αυξημένων ροών έχει να κάνει αφενός με τη δράση των διακινητών, αφετέρου με την πλημμελή φύλαξη των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας" πρόσθεσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL