Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Χρ. Σπίρτζης: Δογματισμός της Ν.Δ. τα μπόνους εδρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ. Σπίρτζης: Δογματισμός της Ν.Δ. τα μπόνους εδρών

Αναλογικότερο του νόμου Παυλόπουλου είναι το εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος χθες στη Βουλή επέμεινε ότι το όριο της αυτοδυναμίας με το νομοσχέδιο είναι στο 40%. Τον δογματισμό της Ν.Δ., που βρίσκει απέναντι και τους συνταγματολόγους, υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης. Ο εκλογικός νόμος θα εισαχθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια και θα έχει ψηφιστεί το αργότερο την Παρασκευή.

Αποδόμηση από τον Γ. Σωτηρέλη

«Εμείς μένουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου, στηρίζουμε την απλή αναλογική, η πόρτα μας είναι ανοιχτή για την εύρεση πολιτικών συγκλίσεων και αυτό είναι ειλικρινές και, σε αντίθεση με εσάς, το έχουμε αποδείξει», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στο άρθρο του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργου Σωτηρέλη. «Δεν φαντάζομαι να θεωρείτε ότι και αυτός είναι ένας δογματικός κομμουνιστής που θέλει την ακυβερνησία στη χώρα», σχολίασε δηκτικά ο Χρ. Σπίρτζης και διάβασε την αποδόμηση του εκλογικού νόμου της Ν.Δ. από τον συνταγματολόγο:

- "Το αποκορύφωμα του κυβερνητικού πατερναλισμού, που βάλλει ευθέως κατά της συνταγματικής μας τάξης, είναι η επανάληψη της δυσμενούς μεταχείρισης των συνασπισμών απέναντι σε 'αυτοτελή' κόμματα".

- "Το εκλογικό σύστημα της Ν.Δ. παραβιάζει το σύνταγμα και βιάζει τη Δημοκρατία".

Το άρθρο του Γ. Σωτηρέλη, είπε ο Χρ. Σπίρτζης, προειδοποιεί ότι αυτός ο εκλογικός νόμος «θα ταλαιπωρήσει τη χώρα σε σχέση με την κλιμακωτή επιδότηση, ότι δεν υπάρχει ο σεβασμός της δημοκρατικής αρχής της ισότητας της ψήφου γιατί το σύνταγμά μας και όλα τα δημοκρατικά συντάγματα δεν αναγνωρίζουν κανενός είδους πρωτοκαθεδρία εξ ορισμού στο πρώτο κόμμα. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε δίνονται διερευνητικές εντολές και στο δεύτερο και στο τρίτο κόμμα με ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης και χωρίς το πρώτο, όπως συνέβη στην προηγούμενη κυβερνητική περίοδο στην Πορτογαλία».

Μάλιστα κάνει αναφορές σε συγκεκριμένα σημεία του εκλογικού νόμου, για τα οποία έχουν γνωμοδοτήσει ο αείμνηστος Αριστόβουλος Μάνεσης, ως πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, ο Δημήτρης Τσάτσος, ο αείμνηστος Παπαδημητρίου, ο Αλιβιζάτος, ο Βενιζέλος, ο Χρυσόγονος, ο Ανθόπουλος, ο Καϊδατζής. «Όλοι αυτοί οι συνταγματολόγοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται και το ξέρει ο δογματισμός της Ν.Δ. με το πριμ των 50 εδρών;» αναρωτήθηκε ο Χρ. Σπίρτζης.

«Το συμπέρασμά σας είναι ότι αυτή η χώρα μπορεί να έχει μέλλον μόνο αν κάνουμε αυτά που την οδήγησαν στη χρεοκοπία», υπογράμμισε απευθυνόμενος στη Ν.Δ. ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Θ. Λιβάνιος: Ίδιος τρόπος σκέψης με το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Κριτική άσκησε και η εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ευαγγελία Λιακούλη, που καταψηφίζει το νομοσχέδιο, αλλά δεν θέλει απλή αναλογική. «Η πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η πρόταση της Ν.Δ. έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης. Επομένως η αυτοδυναμία είναι περίπου στο 38%», της απάντησε ο Θ. Λιβάνιος.

Ο υφυπουργός υπερασπίστηκε τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής και τα μπόνους. «Το μπόνους έχει κριθεί συνταγματικό με αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου», είπε και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση, αντί να φέρει επαναφορά του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου, έφερε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα». «Ο εκλογικός νόμος πρέπει να έχει ένα στοιχείο ρεαλισμού. Το 2004 η Ν.Δ. ή το 2000 το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να είναι κυβέρνηση; Θα έπρεπε να γίνονται ξανά και ξανά εκλογές;», αναρωτήθηκε.

Υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ενώ την πρόταση του ΜέΡΑ25 για το εκλογικό σύστημα ανέπτυξε η εισηγήτρια Αγγελική Αδαμοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL