Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Κυρ. Μητσοτάκης: "Δεν διέπραξα σφάλμα το 2015 με Παυλόπουλο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυρ. Μητσοτάκης: "Δεν διέπραξα σφάλμα το 2015 με Παυλόπουλο"

Στο πλαίσιο της πρώτης ψηφοφορίας (απαιτούνται 200 ψήφοι) της ερχόμενης Τετάρτης αναμένεται να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μετά την ευρεία συναίνεση (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ.) που εξασφαλίζει η υποψηφιότητά της. Συναίνεση που ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε με επιθέσεις κατά ΣΥΡΙΖΑ...

Πρότυπο για τα κοριτσάκια...

“Δεν έδειξε γενναιότητα ο κ. Τσίπρας σχετικά με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου” ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Αlpha), παρά τη “συνειδητή στήριξη” του ΣΥΡΙΖΑ προς την πρόταση του πρωθυπουργού για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. «Πιστεύω ότι η κυρία Σακελλαροπούλου θα ταυτίσει τη θητεία της με ένα μεγάλο άλμα της χώρας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι «δεν επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου μόνο επειδή είναι γυναίκα. Έχει μεγάλο κύρος και θεσμικές ικανότητες. Την επέλεξα όμως και γιατί είναι γυναίκα”. Στο φόντο της γυναικείας υποστελέχωσης του κυβερνητικού σχήματος παρατήρησε ότι “ζούμε σε μια κοινωνία η οποία βρίθει κοινωνικών ανισοτήτων. Κάθε κορίτσι που βλέπει αυτή την επιλογή, μπορεί να σκέφτεται 'γιατί όχι κι εγώ;'. Εξηγώντας δε την επιλογή του δήλωσε «πολύ υπερήφανος για την επιλογή την οποία έκανα”.

Όπως είπε, “ένας πρόσθετος λόγος είναι ότι την κ. Σακελλαροπούλου την ψηφίζει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., κάτι που γνωρίζαμε πως δεν θα έκανε με τον κ. Παυλόπουλο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπερνώντας ότι τον νυν Πρόεδρο θα τον στήριζε η αξιωματική αντιπολίτευση!

"Τον τιμώ, αλλά"...

"Ήταν καλός Πρόεδρος ο Προκόπης Παυλόπουλος και τον τιμώ, αλλά μπορούσα να διαλέξω μόνο ένα πρόσωπο" ισχυρίστηκε (Alpha) χθες o πρωθυπουργός στον απόηχο της απόρριψης της ανανέωσης της θητείας του νυν Προέδρου. Καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι εμμένει στις αρνητικές απόψεις του για τον κ. Παυλόπουλο, σημείωσε ότι «είχα αιτιολογήσει την επιλογή μου με τα τότε δεδομένα και δεν έχω κανέναν λόγο να πω ότι διέπραξα κάποιο σφάλμα. Δεν βρίσκομαι στην ίδια θέση, είμαι πρωθυπουργός, ούτε η Ν.Δ. είναι η ίδια”.

Υπόγειες βολές σαμαρικών για ξεκαθάρισμα στη Ν.Δ.

Προειδοποιητικές βολές εκτοξεύει προς τον πρωθυπουργό ωστόσο ο ιστότοπος antinews, που εκφράζει τους οπαδούς του Αντώνη Σαμαρά σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Άραγε ήταν σοφή η επιλογή του Κυριάκου; Οι βουλευτές του θα κρίνουν, οι οποίοι δεν θα ψηφήσουν μόνο για την επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και για το μέλλον της κυβέρνησης”.

Αντίθετα, σε δηλώσεις... νομιμοφροσύνης στις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σπεύδουν στελέχη της Ν.Δ. που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα! Παρ’ όλα αυτά στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους διαπιστώνεται η δυσαρέσκεια “σαμαρικών” βουλευτών, ενώ υπάρχουν φήμες περί αιχμηρής παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά στο θέμα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

“Πίσω από τα περί ενότητας, υπερκομματισμού και προοδευτισμού που πρόταξε ο Μητσοτάκης για να ψηφιστεί η κ. Σακελλαροπούλου, κρύβεται το ξεκαθάρισμα της Νέας Δημοκρατίας” εκτιμά ο αρθρογράφος του antinews και σημειώνει ότι “από τη στιγμή που δεν παρέμεινε στον προεδρικό θώκο ο καραμανλικός Παυλόπουλος και δεν προτάθηκαν ούτε ο Καραμανλής ούτε ο Σαμαράς, σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης αποφάσισε να τους αποστρατεύσει έμμεσα με πρόδηλο στόχο τον έλεγχο του κόμματος. Μένει να φανεί αν θα τα καταφέρει”. Επισημαίνει ωστόσο, σε δηλητηριώδεις τόνους, ότι “κατά την άποψη μας θα δυσκολευτεί, καθώς τόσο ο Καραμανλής όσο κι ο Σαμαράς έχουν ισχυρά ερείσματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.”...

Δημόσια μεταστροφή υποστηρικτών Σαμαρά

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η άμεση μεταστροφή του Άδωνι Γεωργιάδη. “Η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια αληθινά εξαιρετική επιλογή για ΠτΔ και κανένας βουλευτής δεν έχει δικαιολογία για να μην την ψηφίσει. Της αξίζει αυτή η θέση και θα την τιμήσει” ισχυρίστηκε στο Τwitter ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ μόλις την περασμένη Τρίτη είχε επαναλάβει ότι “αν εγώ διάλεγα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πρότεινα τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν έχω κρύψει ούτε την πολιτική μου καταγωγή ούτε την ευγνωμοσύνη μου”!

Επιπλέον ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος, που είχε δηλώσει απερίφραστα “είμαι υπέρ Σαμαρά”, έκανε χθες στροφή 180 μοιρών “τουιτάροντας” ότι “η πρόταση Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι εύστοχη εφόσον με την κ. Σακελλαροπούλου: Αναβαθμίζει τον ρόλο της γυναίκας στον δημόσιο βίο. Καλύπτει κενό που δημιούργησε η σύνθεση της κυβέρνησης. Αποπολιτικοποιεί την επιλογή ΠτΔ. Είναι πρόταση ευρύτερης αποδοχής και κύρους”.

Συν τοις άλλοις ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, με διαδοχικές χθεσινές παρεμβάσεις, έκανε λόγο για “εξαιρετική επιλογή Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας” σημειώνοντας στα social media πως “δεν πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αφήσει την ευκαιρία να υπερψηφίσει μια άξια Δικαστικό, Επιστήμονα, Γυναίκα στην Προεδρία”. Μόλις στις 11 Ιανουαρίου ωστόσο εκθείαζε “την εξαιρετική δουλειά του Αντ. Σαμαρά στην πρωθυπουργία” λέγοντας με νόημα: “Γιατί όχι;”...

Την... πολιτική μοναξιά του Αντώνη Σαμαρά αποτυπώνει το άρθρο του Γιώργου Μουρούτη (thepresident.gr). Ο επί πολλά χρόνια στενός συνεργάτης και πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού αποθεώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι: “Εγκατέλειψε την πεπατημένη και επέλεξε να τον θυμούνται ως τον πρώτο πρωθυπουργό που, 200 χρόνια μετά την ίδρυση της Ελληνικής Δημοκρατίας, ανέδειξε την πρώτη γυναίκα στο κορυφαίο αξίωμα της πατρίδας, που προέταξε την άριστη ανάμεσα στους καλύτερους, που μια συμβατική επιλογή τη μετέτρεψε σε μήνυμα αυτοπεποίθησης, που κατάφερε με μια πολιτική δήλωσή του να εμπνεύσει χιλιάδες Ελληνίδες, οι οποίες πλέον έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν”!

ΣΥΡΙΖΑ: Τελικά ο Κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα

Με αφορμή την αναφορά Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό -υποστήριξε ότι, αν ήξερε όσα σήμερα, δεν θα είχε καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής- ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι -συνολικά- δεν κατάλαβε τίποτα.

"Δεν κατάλαβε ούτε ότι διέσυρε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα καλλιστεία επί μήνες ούτε ότι άδειασε έναν πολύ καλό Πρόεδρο, όπως ο ίδιος είπε, δηλαδή τον Προκόπη Παυλόπουλο. Δεν κατάλαβε ότι εκθείασε τα προσόντα της κ. Σακελλαροπούλου, τα οποία όμως δεν ήταν φαίνεται αρκετά για να την ψηφίσει για πρόεδρο του ΣτΕ". Δεν κατάλαβε τι είναι η προσφυγική κρίση" πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως ούτε κατάλαβε ούτε ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια Ινδαρέ, "δεν κατάλαβε γιατί λείπει η Ελλάδα από τη Διαδικασία του Βερολίνου". "Ως προς τα περί βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. δεν θα φθάσει στο σημείο να στηρίζει λύσεις στη Λιβύη που περιέχουν τα παράνομα μνημόνια. Γιατί, εάν συμβεί αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη δεν θα κρύβονται πίσω από ένα βέτο" κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL