Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Νέο Δουβλίνο και Plan B για το προσφυγικό εντός του 2020
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο Δουβλίνο και Plan B για το προσφυγικό εντός του 2020

Νέα μεταναστευτική πολιτική, η οποία θα αποφασιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020 (κατά τη γερμανική προεδρία...), εξήγγειλε ο επίτροπος της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας χθες στη Βουλή. Με τη χαρακτηριστική φράση «το Δουβλίνο πέθανε, και μάλιστα πέθανε οριστικά» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής προανήγγειλε το «νέο Δουβλίνο», αλλά και ένα Plan B για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως του 2015.

Τρεις άξονες

Οι κεντρικοί άξονες του σχεδίου για το «νέο Δουβλίνο», σύμφωνα με όσα είπε ο Μ. Σχοινάς στις Επιτροπές Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, είναι οι εξής:

1. Ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος με προγράμματα στήριξης των χωρών προέλευσης και διακίνησης.

2. Κοινή ισχυρή διαχείριση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων μέσω της νέας Frontex, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα στελεχωθεί με 10.000 άτομα έως το 2027, και προτείνεται η εκπαίδευσή τους να γίνεται σε εγκαταστάσεις της κάθε χώρας για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών.

3. Κοινός τρόπος επιμερισμού των ροών με πειστικό πρόγραμμα επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2020 και θα ψηφιστεί και θα αρχίσει η εφαρμογή του το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν την προεδρία στην Ε.Ε. θα ασκεί η Γερμανία.

Νέο σχέδιο για τις κρίσεις

Όσον αφορά το Plan B ο Μ. Σχοινάς επεσήμανε την ανάγκη κατάρτισής του ως ενός σχεδίου «πυρόσβεσης», όπως χαρακτηριστικά είπε, προκειμένου η Ε.Ε. να μπορεί να διαχειρίζεται σενάρια εκρηκτικής αύξησης των ροών όπως το 2015. Μάλιστα προσδιόρισε ως εστίες ενδεχόμενων κρίσεων χώρες όπως το Ιράν, η Συρία και η Λιβύη.

«Το νέο σύμφωνο είναι αρχιτεκτονική εργασία. Θα χτίσει ένα νέο κτήριο για το άσυλο στην Ευρώπη. Πρέπει η Ευρώπη να μην ξεχνά ότι παράλληλα με τους αρχιτέκτονες πρέπει να δουλεύουν και οι πυροσβέστες, λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας, των γεγονότων σε Ιράν, Συρία, ίσως και Λιβύη, να έχουμε τη βεβαιότητα ότι δίπλα στο σύμφωνο θα υπάρχει και ένα σχέδιο πυρόσβεσης, ένα Plan Β. Ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσης, ώστε, αν τα πράγματα πάνε στραβά και κυλήσουμε σε εποχή 2015, να μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Να μην αποτύχει η Ευρώπη δεύτερη φορά

Επισημαίνεται ότι ο Μ. Σχοινάς ομολόγησε πως η Ευρώπη απέτυχε στη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτά είναι προβλήματα που δεν μπορούν να εξαλειφθούν. «Υπάρχουν διάφοροι, όχι στην Ελλάδα, αλλού, που προσπαθούν να πείσουν ότι η Ευρώπη μπορεί να ζήσει σε συνθήκες μηδενικής μετανάστευσης. Το να ζήσει έτσι είναι σαν να μιλάμε για μηδενική βαρύτητα» είπε εμφατικά.

Μάλιστα προειδοποίησε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν μεταναστευτικές ροές λόγω κλιματικής αλλαγής. «Η Αυστραλία ήταν μια χώρα υποδοχής, μην εκπλαγείτε αν σε λίγα χρόνια γίνει χώρα εξόδου μεταναστευτικών ροών» σημείωσε με νόημα.

«Έχουμε μπροστά μας ένα παράθυρο ευκαιρίας. Είναι ξεκάθαρο ότι σε ένα τόσο μεγάλο, ζωτικής σημασίας, ζήτημα η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αποτύχει δεύτερη φορά» ανέφερε αναγνωρίζοντας ότι «δεν καταφέραμε έως τώρα να συμφωνήσουμε σε ένα σύστημα πιο δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης μεταξύ των κρατών - μελών».

Αυτό, συνέχισε, είχε συνέπεια τη δυσανάλογη επιβάρυνση των χωρών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει καταβάλει υπέρμετρες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και κατάφερε να σταθεί όρθια διαφυλάσσοντας την υπόληψη όλης της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς υποστηρίζοντας τις προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών, καθώς κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας είπε ότι η επίσκεψή του στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο και η συνάντηση με τον Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι ακόμη και στο σημερινό δύσκολο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων η μετανάστευση παραμένει ένα ζήτημα στο οποίο και οι δύο πλευρές συνειδητοποιούν ότι πρέπει -και είναι δυνατόν- να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά.

Ν. Βούτσης: Το προσφυγικό θα σφραγίσει τον 21ο αιώνα

«Το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που έρχεται από το μέλλον. Είναι ένα ζήτημα που θα σφραγίσει όλο τον 21ο αιώνα» τόνισε σε παρέμβασή του ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό έχει να κάνει κυρίως:

- Με το ζήτημα των τεράστιων ανισοτήτων, που δυστυχώς παράγονται και αυξάνονται.

- Με την κλιματική κρίση.

- Με τους πολέμους και τις πολεμικές εστίες.

«Στο θέμα της ειρήνης η Ευρώπη μας έχει, μπορεί και τι προσπάθειες πρέπει να γίνουν ώστε να σταματάνε σιγά - σιγά οι πολεμικές εστίες, για να αρχίσει και μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία, έτσι ώστε να απαιτήσεις από αυτούς τους ανθρώπους να μείνουν στις εστίες τους;» ήταν το ερώτημα του Ν. Βούτση.

Σημείωσε δε με νόημα πως «αν αυτό το έχουν λύσει οι Αμερικανοί ή και άλλες δυνάμεις και η Ευρώπη απλώς παρακολουθεί και βγάζει ανακοινώσεις μετά από δέκα μέρες, όλη η υπόλοιπη συζήτηση επιτρέψτε μου να σας πω ότι παρέλκει, διότι τα επόμενα χρόνια οι ροές θα είναι πολύ μεγαλύτερες, ό,τι και να πείτε περί θαλάσσιων συνόρων ή οτιδήποτε άλλο».

Ο Ν. Βούτσης ξεκαθάρισε ότι τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον αφορά η προσέγγιση της Ακροδεξιάς στο θέμα. «Την άλλη τη φιλολογία, περί λάθρων κ.λπ., ξέρετε πως δεν μας αγγίζει καθόλου» είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL