Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Δημ. Παπαδημούλης: Είναι οι πόροι επαρκείς για μια δίκαιη μετάβαση της ΕΤΕπ σε μια «Τράπεζα για το Κλίμα» (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημ. Παπαδημούλης: Είναι οι πόροι επαρκείς για μια δίκαιη μετάβαση της ΕΤΕπ σε μια «Τράπεζα για το Κλίμα» (Video)

O Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη Συζήτηση με θέμα «Ανταλλαγή απόψεων με τον Werner Hoyer, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ», που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ECONκαι BUDG, είπε τα εξής:

«Κύριε Χόγιερ,

ακούγεται ωραία η εξαγγελία να μετατραπεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε μια ‘’Τράπεζα για το Κλίμα’’. Όπως επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο ακούσαμε ωραία και την εξαγγελία της Κομισιόν για ένα GreenNewDeal. Αλλά προηγουμένως μας είπατε ότι περιμένετε και εσείς να αποσαφηνιστούν κάποια μεγέθη - από τους πολιτικούς, δηλαδή από την Κομισιόν, από το Συμβούλιο κ.λπ. Η ερώτησή μου - επειδή συζητάτε μαζί τους, είναι: Πότε πιστεύετε ότι θα έχουν αποσαφηνιστεί αυτά που εσείς θεωρείτε ότι είναι απαραίτητα, για να βάλετε σε εφαρμογή το δικό σας σχέδιο; Δηλαδή πόσα χρήματα -γιατί κι εδώ δεν συμφωνεί το Συμβούλιο με την Κομισιόν- και πώς επίσης θα προστατεύσετε αυτά τα χρήματα, που θα τα μοχλεύσετε, από το ‘’greenwashing’’- από το να πάνε σε λάθος κατευθύνσεις, σε fake ‘’πράσινες’’ πολιτικές. Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια παραδείγματα;

Μια τρίτη ερώτηση για την κοινωνική διάσταση, για το πώς δεν θα μείνει κανείς πίσω... Το justtransitionfund είναι ένα εργαλείο. Με τους πόρους που διατίθενται, είναι επαρκές; Ας βάλουμε μαζί και τους πόρους από το investEU,45 δισ., είναι επαρκή για μια δίκαιη μετάβαση; Ή αυτή η κλιματική στροφή, η θετική, θα μεγαλώσει τις ανισότητες, κοινωνικές και περιφερειακές;

Και τέλος, είπατε ότι είναι καλοδεχούμενη μια αύξηση των εγγυήσεων κεφαλαίων από τα κράτη μέλη. Εσείς σήμερα, εδώ, θα τη ζητούσατε; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να τη ζητήσει και να τη στηρίξει. Εσείς που μιλάτε με τους πολιτικούς που είναι άμεσα εκλεγμένοι, ως ΕΤΕπ, ζητάτε από τα κράτη μέλη να αυξήσουν τα κεφάλαια που δίνουν ως εγγυήσεις; Που δίνουν σε ‘σας για να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας;»


Ο Βέρνερ Χόγιερ, απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις σας.

Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε δίκαιοι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κα Φον Ντερ Λάιεν και οι συνάδελφοί της ανέλαβαν πριν από λίγες εβδομάδες. Έχουν ανοίξει, θα έλεγα, καινούρια παράθυρα και φυσάει φρέσκος αέρας στην Επιτροπή.

Μπορεί χονδρικά σε κάποιους στόχους η κα Φον Ντερ Λάιεν, που χρειάζεται να διευκρινιστούν βέβαια, να χρειάζεται χρόνο και συνεργασία με εσάς και με άλλους επίσης, αλλά νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ότι μπορούμε να παίξουμε ένα μεγάλο ρόλο.
Τώρα, το αν οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ πουν τι θέλουν να κάνουν και το τι θέλουν να μας δώσουν για να μπορέσουμε να το πολλαπλασιάσουμε, τότε θα μπορέσουμε να το κάνουμε. Και όσον αφορά για τη μόχλευση, είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο. Είμαι αισιόδοξος.

Για το greenwashing, ζήσαμε την εμπειρία, μετά το 2007, όταν σε διάφορες τράπεζες έπαιρναν ένα κομμάτι χαρτί, το έβαφαν πράσινο και έλεγαν ότι αυτό είναι ένα πράσινο ομόλογο. Όχι, πρέπει να υπάρχουν σαφή κριτήρια, υπάρχει η ταξονομία της ΕΕ.

Τότε λοιπόν, τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα όρισαν κάποιες αρχές -συγκεκριμένα, μια ομάδα για τις αρχές, για τα πράσινα ομόλογα, που είχε επηρεαστεί πολύ από τους εμπειρογνώμονες της ΕΤΕπ και καταλήξαμε σε κάποια κριτήρια στα οποία δεσμεύονται όλοι ανά τον κόσμο. Δεν θα πρέπει να περάσουμε τώρα σε έναν ανταγωνισμό των θεσμικών οργάνων, γιατί θα πληγεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Έχουμε κάθε χρόνο αγορές ομολόγων μεταξύ 70 και 90 δισεκατομμυρίων. Αν σταματήσουμε να τις εμπιστευόμαστε, θα το κλείσουμε το μαγαζί.

Με ρωτήσατε επίσης για το αν επαρκούν τα 45 δισεκατομμύρια. Αν μου δώσετε και περισσότερα, ευχαρίστως. Και βεβαίως, μπορώ να πάω στις κυβερνήσεις και να πω ‘’δώστε μας λίγο περισσότερο περιθώριο ελιγμών’’, αλλά αυτό το οποίο μπορώ να πω, είναι ότι σε αντίθεση με τις άλλες, πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, εγώ δεν θα πω ‘’δώστε μας μετρητά’’, αλλά να αναλάβουμε περισσότερη ευθύνη, να αυξηθούν οι εγγυήσεις που μας δίνουν. Έτσι ακριβώς θα μπορέσουμε να έχουμε μόχλευση πολλαπλάσια αυτών των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται για τη δίκαιη μετάβαση και το InvestEU.

Σας ευχαριστώ».

https://www.youtube.com/embed/pWdSHNwdvHU

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL