Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ν. Φίλης: Ανοίγουν την πρώτη ρωγμή, σύντομα σε κρίση τα ελληνικά πανεπιστήμια (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Φίλης: Ανοίγουν την πρώτη ρωγμή, σύντομα σε κρίση τα ελληνικά πανεπιστήμια (Ηχητικό)

Μεθόδευση υποβάθμισης των πανεπιστημίων με περαιτέρω υποχρηματοδότηση και δημιουργία χώρου για «μπίζνες» από «κολλεγιάρχες» επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νομοσχέδιο που κατέθεσε, πρόκειται για μικρή ρωγμή που σύντομα θα γίνει μεγάλη πόρτα που θα υποβαθμίσει και την εκπαίδευση και το δικαίωμα των νέων με πτυχίο ΑΕΙ να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, είπε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/743220313&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


«Φάνηκε, ήταν έτοιμη από παλιά» η κυβέρνηση, «βασική της επιδίωξη είναι η συρρίκνωση και υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης … να σταλούν πελάτες σε “κολλέγια” που ουσιαστικά είναι ΙΙΕΚ … είναι προσπάθεια να γίνει η μόρφωση ακριβή, ακριβότερη από ό,τι είναι ήδη. Και να εκχωρηθεί ένα κομμάτι στην ιδιωτική εκπαίδευση», είπε ο κ. Φίλης σχολιάζοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που μεθοδεύει εξίσωση του πτυχίου ΑΕΙ με αυτό του παραρτήματος ξένου κολλεγίου στην Ελλάδα. Σημείωσε μάλιστα ότι «είναι μία προσπάθεια που συνδυάζεται με διεθνείς επαφές της κ. Κεραμέως κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ … κύκλοι ενδιαφέρονται να “στήσουν μαγαζάκια” στην Ελλάδα, υποβαθμισμένα “κολλέγια”, να κάνουν ανάλογες μπίζνες με Έλληνες “κολλεγιάρχες”».

«”Φυτεύει” στο νομοσχέδιο μία διάταξη», όπως είπε, «με την οποία απόφοιτοι κολλεγίων που δεν έχουν αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ οι ακαδημαϊκοί τους τίτλοι, όπως συνέβαινε ως τώρα, θα έχουν την δυνατότητα ως πανεπιστημιακής μόρφωσης υποψήφιοι να παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό για τους διορισμούς στο Δημόσιο. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει αμφισβήτηση του Συντάγματος, που προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι δημόσια και όποια του εξωτερικού είναι ομοταγή πρέπει να περνούν από διαδικασία κρίσης … προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένο νομικό, ώστε οποιοσδήποτε με αδιαβάθμητο τίτλο κολλεγίου από το εξωτερικό, με βάση μία ασαφή επαγγελματική αναγνώριση, να μπορεί να παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς για το Δημόσιο. Τώρα, είναι μικρή ρωγμή, σύντομα θα γίνει μεγάλη πόρτα που θα υποβαθμίσει και την εκπαίδευση και το δικαίωμα των νέων να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του Δημοσίου».

Προέβλεψε μάλιστα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «σύντομα θα ξηλώσει το νόμο για την προστασία των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, δηλαδή την προστασία του δικαιώματος των παιδιών σε μία αξιόπιστη εκπαίδευση … αξιόπιστη εκπαίδευση σημαίνει διασφάλιση του δικαιώματος του καθηγητή να κάνει το μάθημα χωρίς παρεμβάσεις από τον σχολάρχη».

Επανερχόμενος στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «η νέα Αρχή Πιστοποίησης των πανεπιστημίων … δεν είναι στην ουσία αξιολόγηση αλλά διαφοροποίηση, προσπάθεια να δημιουργηθούν στο μέλλον πολλές κατηγορίες πανεπιστημίων στην χώρα … συνδυάζει την αξιολόγηση με την χρηματοδότηση σε συνθήκες που υποχρηματοδοτούνται τα πανεπιστήμια στην χώρα μας … κατά την περίοδο της κρίσης μειώθηκε η χρηματοδότηση κατά 45% … και τώρα κόβει 20% από πανεπιστήμια με βάση την “αξιολόγηση” … αντί να αναβαθμίσει την χρηματοδότηση, την υποβαθμίζει».

Καυτηρίασε επίσης την θέσπιση ξεχωριστών κριτηρίων αξιολόγησης των πανεπιστημίων, για έρευνα, εκπαίδευση ή εξωστρέφεια. «Αν κάτι χαρακτηρίζει το πανεπιστήμιο είναι αυτή η σύνδεση έρευνας και εκπαίδευσης … δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που δεν αναπαράγεται από μόνο του, μέσω της έρευνάς του … κάνει χρήση των γνώσεων που παράγονται με την έρευνα από το ίδιο και άλλα πανεπιστήμια … θα πάμε προοπτικά σε πολλών κατηγοριών πανεπιστήμια, δηλαδή σε υποβάθμιση των πανεπιστημίων», όπως τόνισε.

Σε θεσμικό επίπεδο, «η νέα αρχή στην ουσία ορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο και ο πρόεδρος είναι υπερυπουργός. Στην ουσία, έχουμε μεταφορά αρμοδιοτήτων από την νόμιμη, εκλεγμένη κυβέρνηση, σε ένα όργανο μη νομιμοποιημένο πολιτικά, που θα είναι δήθεν τεχνοκρατών, αλλά στην ουσία θα λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις χωρίς να επωμίζεται η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος από αυτές τις αποφάσεις», όπως σημείωσε ο κ. Φίλης, προειδοποιώντας ότι «σύντομα, θα δημιουργηθούν συνθήκες κρίσης στα ελληνικά πανεπιστήμια», προειδοποίησε, η κυβέρνηση «πιάνει το νήμα από το νόμο Διαμαντοπούλου … προχωράει εκεί που δεν τόλμησαν τότε, στην εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα του δικαιώματος των παιδιών στην μόρφωση».

Εξάλλου, ο ίδιος σχολίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που κόβει την χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια δίνει 2 εκατ. ευρώ ετησίως στο Θεολογικό Κολλέγιο της Βοστώνης, «όσα δίνουμε σε μεγάλα πανεπιστήμια όπως το Ιόνιο ή το Πελοποννήσου, με χιλιάδες φοιτητές και πολλούς καθηγητές, τα δίνουμε μονοκοπανιά για 80 φοιτητές και 20 καθηγητές, για ένα κολλέγιο που με βάση τα επίσημα στοιχεία των αμερικανικών Αρχών μαστίζεται από διαφθορά και κακοδιαχείριση ... υπάρχει έρευνα του υπουργείου Παιδείας της Πολιτείας της Μασαχουσέτης ... και προειδοποίηση ότι θα αφαιρέσει από αυτό το κολλέγιο την δυνατότητα να δίνει ακαδημαϊκούς τίτλους ... και σε αυτή την φάση έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και δίνει 2 εκατ. ευρώ χωρίς όρους καν, χάρισμα ... είναι κάτι σαν ψηφοθηρία ... είναι ντροπή αυτή η αντιμετώπιση της ομογένειάς μας στην Αμερική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL