Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Γ. Κατρούγκαλος: Η Άγκυρα κερδίζει το έδαφος που παραχωρεί η “προβλέψιμη” Ελλάδα (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος: Η Άγκυρα κερδίζει το έδαφος που παραχωρεί η “προβλέψιμη” Ελλάδα (Ηχητικό)

Την ώρα που η Τουρκία ενισχύει την εικόνα της ως περιφερειακή δύναμη στην περιοχή, στο μυαλό του Κ. Μητσοτάκη και του πρωθυπουργικού γραφείου υπάρχουν μόνο οι εντυπώσεις στο εσωτερικό και η χωρίς αντάλλαγμα προσκόλληση στο άρμα των ΗΠΑ, αντίθετα ακόμη και προς την Ευρώπη, που αποτελεί το πολιτικό μας σπίτι, είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Σε οπισθοχώρηση της διεθνούς θέσης της χώρας έχει οδηγήσει η σειρά από άστοχες ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, μετά από μία περίοδο αναβάθμισης που είχε πετύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ «δεν πήραμε τίποτε από αυτά που έπρεπε να έχει ως στόχους η κυβέρνηση … θα έπρεπε ο κ. Τραμπ να στηρίξει τουλάχιστον τις προσπάθειες που στο παρελθόν είχε υιοθετήσει η αμερικανική διπλωματία, τον EastMed και το 3+1, αλλά και να πάρει θέση στο θέμα της απόκρουσης της τουρκικής παραβατικότητας».

«Σε ένα προεδρικό σύστημα είναι ο πρόεδρος που ορίζει την εξωτερική πολιτική, ήταν σημαντικό να μην έχουμε διαφοροποίηση του προέδρου και αυτό σε καμία περίπτωση δεν επιτεύχθηκε», όπως τόνισε. «Το χειρότερο όμως είναι», συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, «ότι έχουμε και υποχώρηση εκ μέρους του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη σε δύο βασικά θέματα, το ένα μάλιστα αρχής: η υποστήριξη στην εκτός Διεθνούς Δικαίου εκτέλεση του στρατηγού Σουλεϊμανί, αλλά και η υποχώρηση για τα δίκτυα 5G και την μη πρόσβαση της κινεζικής Huawei».

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/742752505&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Είναι αρνητικό κατά τον ίδιο ότι «η ελληνική διπλωματία πλέον ακολουθεί τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας προσπαθώντας να απαντήσει, έχοντας ανασχέσει τον ενεργητικό χαρακτήρα που είχε επί ΣΥΡΙΖΑ … δημιουργεί πράγματι χώρο για την Άγκυρα και υπάρχει σειρά από κινήσεις της τουρκικής πλευράς με τις οποίες επιβεβαιώνεται ως περιφερειακή δύναμη, από τη Συρία μέχρι την Λιβύη … η αντίδραση της κυβέρνησης είναι κατόπιν εορτής, σέρνεται πίσω από τα γεγονότα, αλλά και φαίνεται να έχει προσανατολιστεί σε πιο φιλοατλαντική κατεύθυνση». Εγκαταλείπεται έτσι, υπογράμμισε, η προσπάθεια που έγινε ώστε οι ελληνοτουρκικές διαφορές να είναι ενταγμένες στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ενώ φαίνεται να επιλέγει τις ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης, μολονότι η Ευρώπη είναι το πολιτικό μας σπίτι, με κατ’ εξοχήν ζήτημα αυτό του Ιράν.

Εξέφρασε εξάλλου τον φόβο ότι «η προσκόλληση στο άρμα των ΗΠΑ μας απομακρύνει ακόμη και από την ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων που είχαμε με την υπερδύναμη, που βασιζόταν στην ευθυγράμμιση συμφερόντων, να σταθεροποιήσουμε την ανατολική Μεσόγειο με κύριο όχημα το ενεργειακό και τις τριμερείς συνεργασίες … βασίστηκε στον αμοιβαίο σεβασμό, σε σύμπτωση συμφερόντων, όχι σε σχέση εκ των προτέρων υποτέλειας. Ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται “προβλέψιμη” η εξωτερική μας πολιτική, ουσιαστικά στρέφεται κατά της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που είχε βοηθήσει την χώρα μας να αναβαθμίσει την θέση της».

Για το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης και την αξία του υπό το φως της συμφωνίας που υπογράφηκε στην Μόσχα για την Λιβύη, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «δεν μπορεί να αποκτήσει νομική βαρύτητα γιατί είναι παράνομο κείμενο, αλλά από την άλλη μεριά η προβολή ισχύος της Τουρκίας προφανώς ενισχύεται όσο επιβεβαιώνεται ως περιφερειακή δύναμη. Γι’ αυτό πρέπει η δική μας κυβέρνηση να μην κινείται με όρους επικοινωνίας αλλά με όρους ουσίας … φαίνεται στο μυαλό του πρωθυπουργού και του πρωθυπουργικού γραφείου να είναι μόνο οι εντυπώσεις», όπως τόνισε.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημείωσε, ότι μετά το ατόπημα της δήλωσης Μητσοτάκη με την οποία υποστήριξε την εκτέλεση Σουλεϊμανί, αντί το πρωθυπουργικό γραφείο να ανασκευάσει, επέλεξε απλώς να παραλείψει το συγκεκριμένο τμήμα από την απομαγνητοφώνηση που ανάρτησε. Ακόμη χειρότερα, κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου διέρρεαν ότι δήθεν αποφασίστηκε διαμεσολάβηση των ΗΠΑ προς την Άγκυρα μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ (για να εμφανιστεί ως επιτυχία του αποτυχημένου ταξιδιού). Ακόμη και ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας διέψευσε τελικά ότι υπάρχει κάτι τέτοιο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL