Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Χρύσα Παπαδοπούλου, δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα: / Χρύσα Παπαδοπούλου: Έχετε στα χέρια σας όλα τα στοιχεία για να καταδικάσετε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρύσα Παπαδοπούλου, δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα: / Χρύσα Παπαδοπούλου: Έχετε στα χέρια σας όλα τα στοιχεία για να καταδικάσετε

Όταν τελείωσε η αγόρευση της Χρύσας Παπαδοπούλου, δικηγόρου της οικογένειας Φύσσα και πρώτης στη σειρά συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, το κοινό ξέσπασε σε ένα αυθόρμητο και παρατεταμένο χειροκρότημα. Δεν ήταν η ρητορική δεινότητα που επιβραβεύθηκε κυρίως από το κοινό, αν και η αγόρευσή της ήταν πολύ παραπάνω από αξιοπρεπής, ούτε η συναισθηματική της φόρτιση, αν και υπήρξαν εκ των πραγμάτων στιγμές που η απεύθυνσή της προς την έδρα υπήρξε φορτισμένη.

Κυρίως ήταν ο καθαρός αέρας με τον οποίον γέμισε η δικαστική αίθουσα του Εφετείου από τη διάχυτη αίσθηση ότι είχε ολοκληρωτικά ισοπεδωθεί σαν κατασκευή από σπιρτόξυλα, κατά τη διήμερη αγόρευση της συνηγόρου, όλη η επιχειρηματολογία της εισαγγελέως, κάθε ξεχωριστό σημείο της προσπάθειας να ξεπλυθεί ποινικά και πολιτικά η Χρυσή Αυγή παρουσιαζόμενη ως μια κανονική οργάνωση.

H Χρ. Παπαδοπούλου υπενθύμισε όλες τις συλλογικές δράσεις του «πυρήνα της Νίκαιας», που καλλιεργούσαν το μιλιταριστικό κλίμα και προετοίμαζαν την εγκληματική δράση της, από τις ορκωμοσίες υπό το φως των πυρσών μέχρι τις κατηχήσεις στο πνεύμα του εθνικοσοσιαλισμού και το περίφημο «ό,τι κινείται σφάζεται» του Γ. Πατέλη.

Παρουσίασε επίσης με ευκρίνεια την ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής, η οποία προϋποθέτει την κάλυψη κάθε ανώτερου από τον άμεσα υφιστάμενό του (όπως συνέβη στην περίπτωση του Πατέλη, που επιχείρησε να αθωώσει πλήρως τον Λαγό, ακόμα και επιβαρύνοντας τη θέση του), αλλά και την «υποχρέωση» του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου να απλώσει τα «φτερά» του για να αγκαλιάσει τα «παιδιά» του, όπως συνέβη με την περιβόητη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.

Δεν παρέλειψε ακόμη να αναδείξει το ότι ο πυρήνας της Νίκαιας υπήρξε οργάνωση - πρότυπο για τη Χρυσή Αυγή, ακριβώς λόγω του αυξημένου μιλιταρισμού της. Στάθηκε επίσης στη διαχρονική εγκληματική δράση της Χ.Α. και την έκτασή της σε όλη την ελληνική επικράτεια, δράση η οποία χαρακτηρίζεται από ομοιομορφία ως προς το είδος των στόχων και το modus operandi, τόσο στις ίδιες τις επιθέσεις όσο και στην εκ των υστέρων επιχείρηση συγκάλυψης.

Η Χρ. Παπαδοπούλου έκλεισε ζητώντας την καταδίκη όλων των κατηγορουμένων κατά το κατηγορητήριο, «όχι γιατί αυτό απαιτεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα ούτε γιατί η αθώωση των κατηγορουμένων θα σημάνει την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου στους δρόμους ανοίγοντας έναν νέο κύκλο βίας και ναζιστικής τρομοκρατίας, νομιμοποιημένα πλέον και με τη βούλα της ελληνικής Δικαιοσύνης», όπως είπε, αλλά για το δικαστήριο έχει «στα χέρια ό,τι χρειάζεται και πολλά περισσότερα για να αποφανθεί ότι έχει αποδειχθεί η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης οργάνωσης, από το τελευταίο μέλος της μέχρι τον αρχηγό της». Και κατέληξε απευθυνόμενη προς την έδρα: «Μην αποστρέψετε το βλέμμα σας από τα στοιχεία».

Η αγόρευση του Κ. Σκαρμέα

Τη Χρύσα Παπαδοπούλου ακολούθησε στην αγόρευσή του, που δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί στις 14 Ιανουαρίου, ο Κώστας Σκαρμέας, συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών. Ο Κ. Σκαρμέας ξεκίνησε με το αυτονόητο σχόλιο ότι, εάν γίνει δεκτή η αποστροφή της εισαγγελέως πως η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες «δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση, γιατί εάν είχε θα τους είχαν σκοτώσει», τότε μιλάμε στην ουσία για «κατάργηση του αδικήματος της απόπειρας ανθρωποκτονίας», αφού η πρόθεση δολοφονίας θα ταυτίζεται με το αποτέλεσμά της και μόνο, αλλά και για «παραβίαση όλων των αποφάσεων και της νομολογίας του Αρείου Πάγου», ο οποίος έχει ήδη πάρει σχετικές αποφάσεις, θεωρώντας ανθρωποκτόνο την πρόθεση των χρυσαυγιτών ενάντια στον Δημήτρη Κουσουρή, που χτυπήθηκε έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων τον Ιούλιο του 1998, καθώς και στην επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια».

Ο Κ. Σκαρμέας επισήμανε με τη σειρά του τη λανθασμένη αντίληψη της εισαγγελέως σχετικά με το τι συνιστά διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και όχι ηθική αυτουργία (το πιο ξέφρενο νομικό παρατράγουδο της εισαγγελικής αγόρευσης) επισημαίνοντας ότι δουλειά του Λαγού και του Μιχαλολιάκου ήταν να οργανώνουν τη δομή της Χ.Α. και όχι να επιλέγουν τα θύματα και πρόσθεσε: «Από τη διαδικασία προέκυψαν τα ακριβώς αντίθετα από όσα ισχυρίστηκε η κυρία εισαγγελέας».

Φορτισμένη στιγμή

Μια έντονα φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή υπήρξε μετά το τέλος της αγόρευσης της Χρ. Παπαδοπούλου, όταν η μητέρα του Παύλου Φύσσα έσπευσε να την αγκαλιάσει ξεσπώντας σε δάκρυα. Η Μάγδα Φύσσα παρακολούθησε, όπως πάντα, τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ χθες δίπλα της βρέθηκε για αρκετή ώρα και η Μπέττυ Μπαζιάνα.

Δίπλα στη Μάγδα Φύσσα βρέθηκε χθες η Μπέττυ Μπαζιάνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL