Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
"Χάδι" ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την "αμήχανη παρουσία Μητσοτάκη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Χάδι" ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την "αμήχανη παρουσία Μητσοτάκη"

Το “χαρτί” της “αυτοσυγκράτησης” ως προς τον σχολιασμό έναντι στην εικόνα της απογοητευτικής για την Ελλάδα συνάντησης Τραμπ - Μητσοτάκη τράβηξε η Φ. Γεννηματά ενόψει της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών που θα έχει την Παρασκευή με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά θέματα.

Άλλωστε, πέρα από το τι συζητήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, στην ατζέντα των επαφών Μητσοτάκη θα υπάρχει και ο εκλογικός νόμος, τον οποίο η κυβέρνηση θα φέρει στις αρχές Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί έντονα τη Φ. Γεννηματά, η οποία ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ζητούσε από τον πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του ώστε να διερευνήσουν εάν μπορούν με συναίνεση να προχωρήσουν στην κατάργηση της απλής αναλογικής.

Το άλλο ζήτημα είναι η επιλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό δεν βρίσκεται στην ατζέντα, αλλά, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, “όταν οι πολιτικοί αρχηγοί συνομιλούν οι δυο τους, όλα τα θέματα είναι φυσικό να θέλει ένας αρχηγός να τα θέσει και κανείς δεν μπορεί να του το απαγορεύσει”. Η Φ. Γεννηματά επιδιώκει διακαώς μια πρόταση από τον Κυρ. Μητσοτάκη που θα της επιτρέψει να εμφανίσει αυτή την επιλογή ως αποτέλεσμα δικής της πίεσης για πρόσωπο προερχόμενο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Παράλληλα όμως με τους χαμηλούς τόνους για την παρουσία Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, για την οποία πάντως δεν κρύβει τον προβληματισμό του, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν παρέλειψε να σχολιάσει και να επικρίνει ως “λαϊκιστικό” τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε το τετ α τετ στην Ουάσιγκτον. Θέλοντας να εμφανιστεί ως η “εθνικά υπεύθυνη δύναμη”, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πάντα καταφέρνει να προδίδει το γεγονός ότι το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, από τη Χαρ. Τρικούπη προαναγγέλλουν ότι θα τοποθετηθούν συνολικά μετά την ενημέρωση που θα λάβει η Φ. Γεννηματά για το τι διημείφθη την Τρίτη στις ΗΠΑ. Έως τότε το επικοινωνιακό επιτελείο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκφράζει την ελπίδα “η ιδιωτική συνάντηση των προέδρων να ήταν πολύ καλύτερη από την αμήχανη, χωρίς στόχευση, χωρίς διπλωματικά παράγωγα και χωρίς αυτοπεποίθηση παρουσία του κ. Μητσοτάκη μπροστά από τις κάμερες”.

"Εικόνα θεατή"

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μίλησε για “αμηχανία” του Κυρ. Μητσοτάκη και για “εικόνα θεατή πρωθυπουργού στη συνέντευξη του κ. Τραμπ που προβλημάτισε σοβαρά τους Έλληνες”. Τον επέκρινε για το γεγονός ότι δημόσια και ενώπιον του Ντ. Τραμπ δεν προέβαλε τις εθνικές θέσεις απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. “Ξέρουμε τι δώσαμε”, “το σημαντικό είναι να δούμε τι έχουμε κερδίσει ως Ελλάδα” δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Π. Χρηστίδης, ενώ διαχώρισε τη θέση του κόμματός του από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ότι “σίγουρα δεν μπορεί να βγει σήμερα κανείς και να πει ότι έχουμε είτε θρίαμβο είτε φιάσκο”.

Ακόμα ηπιότερος ο Ανδ. Λοβέρδος

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά και με ακόμα ηπιότερη διάθεση προς την κυβέρνηση, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδ. Λοβέρδος χαρακτήρισε “υπερβολή τα περί 'φιάσκου'” που σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι “πρόκειται για άκαιρες εκφράσεις”. Εκτίμησε πως η αμηχανία ήταν αυτή που κυριάρχησε στη συνάντηση και απέδωσε την ευθύνη στο αμερικανικό πρωτόκολλο για το γεγονός ότι “η εισαγωγική συζήτηση μετατράπηκε σε συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου για το Ιράν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL