Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Α.Μεϊκόπουλος: Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των εργαζομένων του ΟΤΕ Μαγνησίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α.Μεϊκόπουλος: Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των εργαζομένων του ΟΤΕ Μαγνησίας

Η μαζική απεργία των εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ πυροδοτήθηκε μετά την απόφαση της Διοίκησης του Ομίλου να προβεί σε απολύσεις πριν ακόμα λήξουν οι ισχύουσες συμβάσεις. Ο Βουλευτής επεσήμανε στην ερώτησή του πως η δυνατότητα αυτή των εργοδοτών ενισχύθηκε από τη νομοθετική κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης για τους εργαζόμενους στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ και την οποία είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το προστατευτικό πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα.

Συντασσόμενος με τα αιτήματα των εργαζόμενων ο κ. Μεϊκόπουλος τόνισε προς τους αρμόδιους Υπουργούς ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να δρομολογηθεί η διαβούλευση για την υπογραφή νέας 3ετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, με διευρυμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η απόφαση της Διοίκησης του ΟΤΕ να προχωρήσει σε απολύσεις συνδέεται και με την πρόθεσή της να αναθέσει ολοκληρωμένα έργα σε τρίτους αναδόχους-εργολάβους, που δημιουργεί έντονη ανησυχία. Δεδομένου ότι ο ΟΤΕ είναι ένας Όμιλος που είναι από τη φύση και τη λειτουργία του επιφορτισμένος με τη διαφύλαξη του απορρήτου των επικοινωνιών, κάτι τέτοιο σύμφωνα με το Βουλευτή θα δημιουργήσει αυξημένο κίνδυνο μη τήρησης του απαραίτητου ελέγχου και εποπτείας και παραβίασης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.

«Ειδικά σε μία περιοχή όπως η Μαγνησία, στην οποία λειτουργούν σημαντικές δομές, όπως τα 2 πολιτικά αεροδρόμια σε Ν. Αγχίαλο και Σκιάθο, η αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου, καθώς και το αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, η διαφύλαξη του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών συνδέεται άμεσα με την εθνική ασφάλεια», τόνισε στην ερώτησή του ο κ. Μεϊκόπουλος, δεσμευόμενος και για περαιτέρω ενέργειες.

Ακολουθεί η ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων του ΟΤΕ Μαγνησίας

Από τις 21 Δεκεμβρίου 2019 έως και τις 12 Ιανουαρίου 2020 οι περίπου 100 εργαζόμενοι του ΟΤΕ στο Νομό Μαγνησίας (Σωματείο ΠΕΤ-ΟΤΕ & ΕΕΤΕ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ), βρίσκονται σε διαρκή απεργιακό αγώνα, σε σύμπνοια με την πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Αφορμή της πολυήμερης και μαζικής απεργίας των εργαζομένων είναι η απόφαση της Διοίκησης του Ομίλου να προβεί σε απολύσεις πριν ακόμα λήξουν οι ισχύουσες συμβάσεις, κάνοντας χρήση του «διευθυντικού δικαιώματος». Η δυνατότητα αυτή των εργοδοτών ενισχύθηκε από τη νομοθετική κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης για τους εργαζόμενους στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ και την οποία είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το προστατευτικό πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα.

Στόχος των εργαζομένων του ΟΤΕ είναι να μην γίνουν πράξη οι απολύσεις που έχει προαναγγείλει ο Όμιλος, αλλά και να προωθηθεί η διαβούλευση για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με διευρυμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων του ΟΤΕ Μαγνησίας, η μέχρι τώρα πρακτική της Διοίκησης του Ομίλου να προωθεί μονοετείς Συμβάσεις ώστε να έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε απολύσεις μετά τη λήξη του έτους και πριν την υπογραφή της επόμενης, φέρνει τους εργαζόμενους σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, αντιμέτωπους με ενδεχόμενη απώλεια της θέσης εργασίας τους κάθε έτος.

Όλα τα παραπάνω, σε μία περίοδο αρκετά προσοδοφόρα για τον Όμιλο του ΟΤΕ, όπου για το πρώτο 9μηνο του 2019 καταγράφει ενοποιημένα έσοδα ύψους 2,87 δις ευρώ, λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 1,02 δις ευρώ, καθαρά κέρδη αποδιδόμενα σε μετόχους της μητρικής εταιρείας ύψους 242 εκατ. ευρώ, έσοδα αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, με αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 7,7% και των καθαρών κερδών κατά 3,6%.

Παρά τα παραπάνω κέρδη, ο Όμιλος του ΟΤΕ αρνείται να ενισχύσει το πλαίσιο των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του και να ικανοποιήσει τη διεκδίκησή τους για σύναψη 3ετούς ΣΣΕ, η οποία θα τους προστατεύσει από απολύσεις με κάθε λήξη έτους και θα διασφαλίσει καλύτερες μισθολογικές απολαβές. Άλλωστε, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στον Όμιλο παρουσιάζονται σημαντικές μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ στελεχών και εργαζομένων, γεγονός που ενισχύεται από την εμμονή της Διοίκησης στην υπογραφή μονοετών Συμβάσεων.

Ακόμη, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων του ΟΤΕ Μαγνησίας, η απόφαση της Διοίκησης να προχωρήσει σε απολύσεις συνδέεται και με την ανησυχητική της πρόθεση για την ανάθεση ολοκληρωμένων έργων σε τρίτους αναδόχους-εργολάβους.

Ωστόσο, ο ΟΤΕ είναι ένας Όμιλος που είναι από τη φύση και τη λειτουργία του επιφορτισμένος με τη διαφύλαξη του απορρήτου των επικοινωνιών, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Επομένως, είναι φανερό πως η ανάθεση ολοκληρωμένων έργων του Ομίλου σε τρίτους αναδόχους, δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο μη τήρησης του απαραίτητου ελέγχου και εποπτείας και παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Ειδικά σε μία περιοχή όπως η Μαγνησία, στην οποία λειτουργούν σημαντικές δομές, όπως τα 2 πολιτικά αεροδρόμια σε Ν. Αγχίαλο και Σκιάθο, η αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου, καθώς και το αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, η διαφύλαξη του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών συνδέεται άμεσα με την εθνική ασφάλεια.

Επειδή, αυτή τη στιγμή ο ΟΤΕ είναι ένας κερδοφόρος Όμιλος.

Επειδή, στον ΟΤΕ Μαγνησίας εργάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 100 άτομα τα οποία βρίσκονται σε πολυήμερη απεργία και ανησυχούν δικαιολογημένα για το εργασιακό τους μέλλον.

Επειδή, αίτημα των εργαζομένων του ΟΤΕ είναι να σταματήσουν οι απολύσεις που έχει προαναγγείλει ο Όμιλος και να προωθηθεί η υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με διευρυμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Επειδή, σε μία περίοδο σταθεροποίησης της εθνικής οικονομίας που επιτρέπει τη λήψη επεκτατικών μέτρων για διαμόρφωση καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, είναι ανεπίτρεπτο για ένα μεγάλο και κερδοφόρο Όμιλο όπως ο ΟΤΕ, να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και αδικαιολόγητες μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ στελεχών και εργαζομένων.

Επειδή, η διαφαινόμενη πρόθεση της Διοίκησης για ανάθεση ολοκληρωμένων έργων του Ομίλου σε τρίτους αναδόχους, δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Επειδή, ειδικά σε μία περιοχή όπως η Μαγνησία στην οποία λειτουργούν 2 πολιτικά αεροδρόμια, 1 αεροπορική βάση και 1 αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού, η διαφύλαξη του απορρήτου των επικοινωνιών συνδέεται άμεσα με την εθνική ασφάλεια.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Πως προτίθεται να παρέμβουν ώστε να διαφυλάξει τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ;

2. Θα μεριμνήσουν τα αρμόδια Υπουργεία για τη δρομολόγηση της διαβούλευσης για την υπογραφή νέας 3ετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με διευρυμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους;

3. Πως προτίθεται να παρέμβουν ώστε να διασφαλιστεί το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις, όπως αυτή της Μαγνησίας, όπου η διασφάλιση συνδέεται άμεσα και με την εθνική ασφάλεια;

Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL