Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
Κριτική Πολάκη στον Σημίτη και εσωκομματικές αντιδράσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κριτική Πολάκη στον Σημίτη και εσωκομματικές αντιδράσεις

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προκάλεσε η παρέμβαση του Κώστα Σημίτη στα "Νέα" της Κυριακής. Με ανάρτησή του στο Facebook ο Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, σε υψηλούς τόνους.

Η κριτική Πολάκη

"Σημίτη, άει κρύψου σε καμία τρύπα, που έχεις και άποψη για τα εθνικά. Με τη στάση σου 'γκριζαρίστηκαν' τα Ίμια. Εσύ έδωσες τον Οτσαλάν στους Τούρκους. Εσύ έκανες 'νόμο κίνησης' της ελληνικής κοινωνίας τη μίζα και το μαύρο χρήμα. Εσύ έφαγες τα λεφτά του κοσμάκη στο Χρηματιστήριο. Εσύ έστησες το πάρτι των Ολυμπιακών του 2004 με την Αγγελοπούλου. Από σένα και τον Κοσμίδη ξεκίνησε το 1997 το μεγάλο πάρτι με τη φαρμακευτική δαπάνη" ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Η κριτική των τριών

Η δημοσίευση του Παύλου Πολάκη και η κριτική του στον Κώστα Σημίτη προκάλεσε την αντίδραση των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας Αντώνη Λιάκου, Νίκου Μπίστη και Παναγιώτη Παναγιώτου. Σε κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν: "Είναι δικαίωμα του Παύλου Πολάκη να κρίνει και να επικρίνει τη διακυβέρνηση Σημίτη. Ακόμα και όταν άθελα του -όπως πιστεύουμε- η κριτική του στα εθνικά θέματα ταυτίζεται με αναχρονιστικές και εθνικιστικές προσεγγίσεις". "Όταν όμως η κριτική μετατρέπεται σε προσωπικό λίβελο και εκτρέπεται σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, βλάπτει σοβαρά την υπόθεση της ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς" τονίζουν καταλήγοντας: "Το ύφος στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να συμβαδίζει με το ήθος της Αριστεράς. Αυτή είναι απαίτηση του κόσμου που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία".

Παρέμβαση Δ. Παπαδημούλη

"Η δημόσια διαμάχη για το τι έγινε και τι δεν έγινε στο παρελθόν μεταξύ πρώην πρωθυπουργών δεν νομίζω ότι είναι ο σωστός δρόμος" ανέφερε στον Real FΜ ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "ούτε ο κ. Σημίτης είναι αναμάρτητος σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς του σ' αυτά τα θέματα στα χρόνια που αυτός ήταν πρωθυπουργός". Ανέφερε πως θα ήταν εθνικά πιο συμφέρον και σωφρονέστερο οι σημερινοί ηγέτες -Τσίπρας, Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι των μικρότερων κομμάτων- με τους θεσμικούς τους ρόλους να χαράξουν μια εθνική στρατηγική. "Έχει έρθει η ώρα να δημιουργήσουμε ισχυρότερους θεσμούς. Δίπλα στο Συμβούλιο της Εξωτερικής Πολιτικής θα ήταν χρήσιμο να διαμορφωθεί και ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, που να λειτουργεί με τη σοβαρότητα και την εμπιστευτικότητα που απαιτούν οι καιροί" είπε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κριτική Στ. Κούλογλου

"Ο κ. Σημίτης έχει δίκιο. Η τότε κυβέρνηση Καραμανλή δεν αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν το 2004 και κυρίως την επιθυμία του Προέδρου Ερντογάν να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε." δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3. "Έκανε λάθος η κυβέρνηση. Αυτό συχνά οφείλεται στο ότι δεν έχουμε συνέχεια στην εξωτερική πολιτική και κάθε κόμμα, όταν αναλαμβάνει, ανακαλύπτει ξανά την Αμερική" πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής, "από εκεί και πέρα, ο κ. Σημίτης έχει επιλεκτική μνήμη ή μάλλον δρα επιλεκτικά. Στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι γνώριζε πολύ καλά ότι ήταν προς το συμφέρον της χώρας, δεν πήρε θέση. Λειτούργησε κομματικά, όχι ως ηγέτης εθνικού διαμετρήματος και πρώην πρωθυπουργός". Σχολιάζοντας την ανάρτηση του Π. Πολάκη περί "γκριζαρίσματος" του Αιγαίου σημείωσε πως "έκανε λάθος". "Είναι μια κριτική που κυρίως προέρχεται από ακροδεξιούς κύκλους. Άλλωστε, η αντιπαράθεση στα Ίμια σημειώθηκε μόλις είχε αναλάβει την πρωθυπουργία ο κ. Σημίτης" επισήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL