Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Υπόθεση Novartis / Υπόθεση Novartis: Ένας Αγγελής γεμάτος αντιφάσεις... και στο βάθος Δ. Αβραμόπουλος!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Novartis / Υπόθεση Novartis: Ένας Αγγελής γεμάτος αντιφάσεις... και στο βάθος Δ. Αβραμόπουλος!

Στην εισαγγελέα Ελένη Ράικου πέφτει τώρα ο κλήρος για να βρεθεί ο πρώτος μάρτυρας στην Προκαταρκτική Επιτροπή που θα πει αυτό που περιμένουν στη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.: ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι ο Ρασπούτιν.

Στην τριήμερη κατάθεσή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής ρωτήθηκε δεκάδες φορές, είπε πολλά για τον επονομαζόμενο Ρασπούτιν, αλλά απέφυγε να πει το ονοματεπώνυμό του όπως ο διάβολος αποφεύγει το λιβάνι. Έως τώρα ούτε ένας μάρτυρας δεν έχει εισφέρει κάτι για τον ελεγχόμενο Δ. Παπαγγελόπουλο. Η ελπίδα της πλειοψηφίας Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι η Ελ. Ράικου, η οποία θα καταθέσει το νέο έτος, να στηρίξει το κατηγορητήριο κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου.

Συμπληρωματική αναφορά για τον επίτροπο

Την ώρα λοιπόν που το κατηγορητήριο δεν επιβεβαιώνεται, προκύπτουν στοιχεία που εμπλέκουν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο Ι. Αγγελής παραδέχθηκε στην Επιτροπή ότι έχει αναφερθεί στον τέως επίτροπο της Ε.Ε. - άλλωστε υπάρχουν και πειστήρια μέσα από τη δικογραφία που πιστοποιούν ότι ο Ι. Αγγελής «έδωσε» εγγράφως τον Δ. Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συμπληρωματική αναφορά του προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που ερευνά τις καταγγελίες του ο Ι. Αγγελής αναφέρεται στην περίφημη συνάντηση της Βιέννης με τους πράκτορες του FBI και φέρεται να δηλώνει: «Είναι αληθές ότι πράγματι έγινε αναφορά για συγκεκριμένο πρόσωπο και ειδικότερα για τον Δημήτριο Αβραμόπουλο».

Άλλωστε και στην πρώτη του αναφορά, στις 7 Ιανουαρίου 2019, ο Ι. Αγγελής επισημαίνει σύμφωνα με πληροφορίες πως «οι εκπρόσωποι της 'αμερικανικής πλευράς' μας ανέφεραν ότι συγγενικό πρόσωπο αυτού του πολιτικού χρησιμοποιεί λογαριασμό στις ΗΠΑ, ο οποίος (λογαριασμός) δέχεται χρήματα από άλλον λογαριασμό τράπεζας που βρίσκεται σε συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα».

Επισημαίνεται ότι ο Δ. Αβραμόπουλος παραδέχεται πως ο γιος του είχε λογαριασμό στις ΗΠΑ όταν σπούδαζε, αλλά διέψευσε πως έχει λογαριασμό στη «συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα» (Ελβετία). Επομένως το θέμα είναι σε ποιον ή ποιαν ανήκει ο επίμαχος λογαριασμός της Ελβετίας, αν δικαιολογούνται τα χρήματα που έχει και αν αυτό το πρόσωπο συνδέεται με τον Δ. Αβραμόπουλο.

Τι είπαν οι Αμερικανοί στη Βιέννη;

Ένα από τα χαρακτηριστικά της τριήμερης κατάθεσης του Ι. Αγγελή ήταν οι αντιφάσεις του. Για παράδειγμα στην κατάθεσή του την Πέμπτη φέρεται να ισχυρίζεται πως στη Βιέννη «δεν ξεκαθαρίστηκε σε ποιον ανήκε ο λογαριασμός». Όμως και στις δύο αναφορές που συνέταξε ο Ι. Αγγελής μετά τη συνάντηση στη Βιέννη ονομάζει τον Δ. Αβραμόπουλο!

«Δικαιολογημένα» τα 30.000;

Οι αντιφάσεις του Ι. Αγγελή δεν σταματούν εκεί. Όταν πήγε στη Βιέννη, ο Ι. Αγγελής, εκτός από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ήταν και αντιπρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» του «μαύρου χρήματος» και θα μπορούσε να ζητήσει από την Αρχή να βρει και να ελέγξει τον λογαριασμό στις ΗΠΑ.

Ο μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ρωτήθηκε την Τετάρτη από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα γιατί δεν ζήτησε από την Αρχή τον έλεγχο του λογαριασμού με τα 30.000 στις ΗΠΑ. Η απάντησή του ήταν ότι δεν το ζήτησε επειδή οι Αμερικανοί πράκτορες τους είπαν στη Βιέννη πως τα ποσά «είναι δικαιολογημένα». «Όχι, δεν έκανα, γιατί μας είπαν ότι έχει 30.000 και είναι δικαιολογημένα» φέρεται να απάντησε στην ερώτηση γιατί δεν ενεργοποίησε την Αρχή.

Όμως την Πέμπτη, όταν τον ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης γιατί δεν ενεργοποίησε τον μηχανισμό της Αρχής, ο μάρτυρας απάντησε ότι απλώς δεν το σκέφτηκε! «Η απάντηση είναι η εξής: Δεν το σκέφθηκα, μία λύση» φέρεται να είπε. Και όταν ο Γ. Ραγκούσης επιμένει ρωτώντας τι εννοεί με το «μία λύση», ο Γ. Αγγελής απαντά: «Αυτό. Δεν σκέφτηκα».

Αλλαγή θέσης σε 10 δευτερόλεπτα

Τόσο ο Σπ. Λάππας όσο και ο Γ. Ραγκούσης ρώτησαν τον Ι. Αγγελή αν στις αναφορές που έχει γράψει αναφέρει πως οι Αμερικανοί τους είπαν στη Βιέννη ότι τα 30.000 είναι δικαιολογημένα. Ο διάλογος που ακολούθησε φέρεται να ήταν έντονος, καθώς οι φωνές ακούγονταν έξω από την αίθουσα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το έχετε συμπεριλάβει σε κάποια από τις αναφορές σας;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: Εννοείται.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Σε καμία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: Εννοείται!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εννοείται;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: Βέβαια!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Σε ποια;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: Μην πάτε να μου ρίξετε εμένα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Σε ποια; Εγώ θα σταματήσω μέχρι να μου φέρετε την αναφορά στην οποία έχετε μνημονεύσει ότι σας είπαν οι Αμερικανοί ότι τα χρήματα αυτά είναι ελεγμένα και δικαιολογημένα.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ούτε το ποσόν δεν αναφέρει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: Μερικά που είναι αυτονόητα δεν τα γράφεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Άλλη απάντηση αυτή από αυτή που δώσατε πριν. Είπατε ότι «το έχω γράψει». Πού το έχετε γράψει; Το έχετε γράψει ή όχι;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: Αυτή είναι...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Αγγελή, το έχετε γράψει ή όχι; Σας παρακαλώ πάρα πολύ!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: Το έχω γράψει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το έχετε αναφέρει; Εγώ λέω ότι δεν το έχετε αναφέρει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: Και γιατί να το αναφέρω;

Από το «εννοείται το έγραψα» στο «και γιατί να το αναφέρω» μέσα σε 10 δευτερόλεπτα!

Ενδεικτικά των αντιφάσεων ήταν και όσα είπε για τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Ι. Αγγελής το μεσημέρι της Πέμπτης είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας ήταν «ο ηθικός αυτουργός του ηθικού αυτουργού». Αλλά το απόγευμα τα άλλαξε: «Δεν του αποδίδω δόλο. Να εξηγούμαστε. Εγώ δεν είπα ότι υπάρχει δόλος στον πρ. πρωθυπουργό», φέρεται να είπε και να πρόσθεσε: «Για εμένα πολύ ορθά δεν ήρθε εδώ πέρα. Τι δόλο να του βρεις;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL