Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Στο χακί το κράτος μετά την αποτυχία στο προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο χακί το κράτος μετά την αποτυχία στο προσφυγικό

Την απόσυρση της τροπολογίας της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F16, με την οποία δημιουργείται μία πανίσχυρη δομή «συντονισμού» για το προσφυγικό και την προστασία των συνόρων, παράλληλα προς τις υπάρχουσες κρατικές δομές, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν ότι, στο όνομα της προσφυγικής κρίσης, η κυβέρνηση προχωρά σε «στρατιωτικοποίηση του κράτους» και ψήφισαν "παρών" στο νομοσχέδιο, παρά την υποστήριξή τους στην αναβάθμιση των F16 και στις άλλες διατάξεις. «Δεν μπορώ να αποσύρω την τροπολογία, είναι ανάληψη ευθύνης" υποστήριξε ο υπουργός Εθν. Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Να αποσύρετε τώρα αυτήν την τροπολογία και να την πετάξετε» κάλεσε ο Δημήτρης Βίτσας επισημαίνοντας ότι με την κατάθεσή της "έχει πέσει ένας πύραυλος μέσα στην αίθουσα". Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθν. Άμυνας υπογράμμισε ότι με την τροπολογία δημιουργείται ουσιαστικά ένας υπερυπουργός επί του προσφυγικού - μεταναστευτικού, ο Εθνικός Συντονιστής, που πρακτικά «έχει κάθε δικαίωμα για τα πάντα», αλλά κι ένα «νέο ένοπλο σώμα», ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων, με αρμοδιότητες που σήμερα ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό και την Αστυνομία: "Γράφετε στην τροπολογία'... στις αρμοδιότητες του νέου οργάνου είναι η λήψη μέτρων φύλαξης των συνόρων', δηλαδή αρμοδιότητα που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. '...τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης...', δηλαδή ευθύνη που έχει το Λιμενικό. '...Τη διενέργεια ελέγχων κ.λπ...', δηλαδή ευθύνη που έχει η αστυνομία. '...Για τη στελέχωση του νέου οργάνου αποσπάται πολιτικό και ένστολο προσωπικό από τα αρμόδια υπουργεία...', κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, με κοινή απόφαση του υπουργού προέλευσης και του Εθνικού Συντονιστή...'. Τέτοιες ενέργειες στη δημοκρατία δεν γίνονται" είπε ο Δ. Βίτσας και προειδοποίησε ότι «στρατιωτικοποιείται η ζωή της χώρας σε περιοχές της χώρας».

Ο Δ. Βίτσας εξήγησε ότι ουσιαστικά ο Εθνικός Συντονιστής έχει τον τελευταίο λόγο για οποιαδήποτε απόφαση κι οι όποιες εντολές του υπερβαίνουν τις εντολές των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Μάλιστα, ο Δ. Βίτσας προέτρεψε τον υφυπουργό Εθν. Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι αυτός προορίζεται για τη θέση του Εθνικού Συντονιστή, να μην δεχτεί τη θέση.

Ν. Βούτσης: Δημιουργείται δομή πέραν των επιτελείων

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επέκρινε την «εντελώς απαράδεκτη» διαδικασία με την κατάθεση τροπολογίας της τελευταίας στιγμής για ένα ζήτημα τόσο κρίσιμο για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα ενώ το υπουργείο Εθν. Άμυνας είχε δεσμευτεί ότι δεν θα καταθέσει τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τα F16. Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι με την τροπολογία δημιουργείται μια «ολόκληρη δομή πέρα από των υπαρχουσών δομών των επιτελείων».

Καταγγελία των απευθείας αναθέσεων

«Ορισμό της στρατιωτικοποίησης των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας» χαρακτήρισε την τροπολογία ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε και τη ρύθμιση της τροπολογίας για τη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων δημόσιων συμβάσεων χωρίς προκήρυξη για ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού. Σχολίασε ότι η δυνατότητα αυτή για απευθείας αναθέσεις δίδεται «γενικώς κι αορίστως κι ανεξάρτητα από το κόστος» και θύμισε ότι η Κομισιόν αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει τα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών, εκτιμώντας ότι αυτή η εξέλιξη κρύβεται πίσω από την κυβερνητική πρωτοβουλία.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυταρχικό κράτος με πρόσχημα το προσφυγικό

«Το προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα και όχημα προς τη δημιουργία αυταρχικού και συγκεντρωτικού κράτους» προειδοποίησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση «παρακάμπτει χωρίς δεύτερη σκέψη τη διάκριση μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, παραβιάζει τη στρατιωτική οργάνωση και ιεραρχία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, Αστυνομίας, Λιμενικού αλλά και τη διάκριση αρμοδιοτήτων των πολιτικών υπηρεσιών» κατηγορώντας την ότι «επιχειρεί την οριζόντια διείσδυση στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις και, αν μη τι άλλο, υποσκάπτει την υπάρχουσα οργάνωση και λειτουργία τους».

Αλ. Στεφανής: "Ομαδοποίηση δυνατοτήτων"!

«Η ευθύνη πρέπει και να έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να υπηρετηθεί» ισχυρίστηκε ο Αλ. Στεφανής προκειμένου να υπερασπιστεί την τροπολογία. Ο Αλ. Στεφανής υποστήριξε ότι «δεν δημιουργούμε καμία νέα δύναμη» κι ότι το μόνο που επιχειρείται με την τροπολογία είναι η «ομαδοποίηση των δυνατοτήτων» των επιχειρησιακών δυνάμεων. Ο Αλ. Στεφανής ισχυρίστηκε ότι «δεν στρατιωτικοποιείται απολύτως τίποτα, μπαίνει τάξη», ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι, ενώ δημιούργησε το πρόβλημα του μεταναστευτικού, τώρα κατηγορεί αυτούς που προσπαθούν να το λύσουν.

Κυρ. Βελόπουλος: "Πραιτωριανοί" υπό τον Μητσοτάκη

Για «πραιτωριανούς» που «θα ελέγχονται μόνο από τον πρωθυπουργό και από τον κ. Στεφανή» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υποστήριξε την ουσία της τροπολογίας, δεν την ψήφισε όμως με το πρόσχημα ότι δεν γνωρίζει το οικονομικό της κόστος. Κατά του νομοσχεδίου εξαιτίας της τροπολογίας τάχθηκε και το ΚΚΕ.

"ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΗΚΕ, ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ"

Ρόλο του στρατού στην "εσωτερική ασφάλεια" προανήγγειλε ο Ν. Παναγιωτόπουλος

* ΣΥΡΙΖΑ: "Παρόμοιες δηλώσεις αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία μας" * Τον κίνδυνο των τζιχανστιστών επικαλέστηκε ο υπουργός Άμυνας όταν κλήθηκε από τον Δ. Τζανακόπουλο να διευκρινίσει τι εννοεί και να ανακαλέσει

Αίσθηση και ανησυχία προκάλεσε νωρίτερα ο Ν. Παναγιωτόπουλος, όταν ανέβηκε στο βήμα και υποστήριξε ότι «απλώς αυτό που συμβαίνει, όπως θα συμβαίνει πάντα, τουλάχιστον όσον αφορά αυτή την πολιτική ηγεσία, είναι ότι το υπουργείο Εθν. Άμυνας δεν φεύγει από το βάρος και την ευθύνη, αλλά έρχεται και αναλαμβάνει επιπλέον βάρος και όποια ευθύνη χρεαστεί προκειμένου να προασπίσει την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, αλλά και την εσωτερική ασφάλεια. Αυτό μας ζητήθηκε, αυτό κάνουμε», είπε καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Ν.Δ. ο υπουργός Άμυνας.

Η δήλωση του Ν. Παναγιωτόπουλου περί ευθύνης του στρατού να προασπίσει και την «εσωτερική ασφάλεια» της χώρας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να του ζητάει να εξηγήσει τι εννοεί ή να ανακαλέσει.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος επιχείρησε να αναδιπλωθεί επικαλούμενος τους... τζιχαντιστές δραπέτες από τη βόρεια Συρία. Υποστήριξε ότι οι προσφυγικές ροές αποτελούν «δυνητική απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας», την οποία δεν θα αντιμετωπίσει ο στρατός, καθώς η αποστολή του είναι η προστασία των συνόρων.

«Παρόμοιες δηλώσεις αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία μας» τόνισε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας ότι ο υπουργός Εθν. Άμυνας «πριν λίγες μέρες πάγωσε μόνος του για δύο ώρες τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία μέχρι να τον συνεφέρει το Μέγαρο Μαξίμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL