Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Πήρε ευρωπαϊκή στήριξη χωρίς να θέσει θέμα νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πήρε ευρωπαϊκή στήριξη χωρίς να θέσει θέμα νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας

“Λέξη” δεν είπε ο πρωθυπουργός για την επιβολή νέων κυρώσεων προς την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. καθώς -στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου-αρκέστηκε σε μηνύματα “αυτοπεποίθησης προς όλους τους Έλληνες" σε αντιδιαστολή με την πρόσφατη άρον-άρον αποχώρησή του από τη Βουλή ώστε να αποφύγει τη συζήτηση για τα εθνικά θέματα!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι “η Ελλάδα δεν θα κάνει την παραμικρή έκπτωση στα κυριαρχικά της δικαιώματα επειδή μπορεί αύριο η Τουρκία να έρθει να εκβιάσει τη χώρα μας αυξάνοντας τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών” λαμβάνοντας μεταχρονολογημένες αποστάσεις από τις δηλώσεις του Στ. Πέτσα (31.10) περί “λεπτής γραμμής” ανάμεσα “στην παραβατικότητα της Τουρκίας” και το “τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα”...

«Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη των ομολόγων μου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας» είπε γενικόλογα ο Κ. Μητσοτάκης πραγματοποιώντας ειδική μνεία στον “πολύ υποστηρικτικό” Εμ. Μακρόν. “Έχουμε σχέδιο όχι γιατί έχουμε μόνο το δίκιο με το μέρος μας, αλλά και γιατί έχουμε ισχυρούς συμμάχους που στέκονται δίπλα στην Ελλάδα” σημείωσε ο πρωθυπουργός. Σε αυτό το πλαίσιο εκτίμησε “ότι η Άγκυρα βρίσκεται απομονωμένη διπλωματικά και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με εκνευρισμό”.

Επανέλαβε ότι «θεωρούμε τη συμφωνία αυτή (σ.σ.: κυβέρνησης Τρίπολης - Τουρκίας για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες) άκυρη, ανυπόστατη, χωρίς κανένα περιεχόμενο” υπενθυμίζοντας ότι “δεν έχει τη στήριξη και την έγκριση του λιβυκού Κοινοβουλίου”.

“Καμιά ζυγαριά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα”

Σε δημοσιογραφικό δε ερώτημα αναφορικά με το αν έχει λάβει “ευρωπαϊκές εγγυήσεις για το προσφυγικό” ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι “η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά και δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αντικείμενο συμψηφισμού με άλλες πολιτικές τις οποίες ασκεί η χώρα”. Πρόσθεσε δε ότι “εάν αυτό καταλήξει, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό, θα τις διαχειριστούμε”.

"Μη παραγωγική μία άμεση συνάντηση με Ερντογάν"

Ο πρωθυπουργός -αν και υποστήριξε ότι “ο δίαυλος επικοινωνίας” με την τουρκική ηγεσία “πρέπει να είναι ανοικτός”- επεσήμανε πως δεν προγραμματίζει συνάντηση "αυτή τη στιγμή με τον κ. Ερντογάν". Υποστήριξε δε ότι "δεν συζητάμε μόνο και μόνο για τις κάμερες και για τις εντυπώσεις. Εάν υπάρχει σοβαρός λόγος και δυνατότητα να μπορέσουμε να κάνουμε μία πρόοδο στα ζητήματα αυτά, βεβαίως και είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν ανά πάσα στιγμή. Αλλά αυτή τη στιγμή καταλαβαίνετε ότι, με τον βαθμό κλιμάκωσης που υπάρχει από την Τουρκία, δεν θεωρώ ότι άμεσα κάτι τέτοιο θα ήταν παραγωγικό".

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης “συγκράτησε ότι μέσα στο Συμβούλιο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός στήριξε ανεπιφύλακτα την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα”, ενώ ο Μπόικο Μπορίσοφ σε δηλώσεις του προχθές είχε επισημάνει ότι “είπα στους Έλληνες συναδέλφους μου να βρουν τα εργαλεία να βοηθήσουν μόνοι τους εαυτούς τους. Τους υποστηρίζουμε μεν με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία διαδραματίζει σήμερα έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή».

Ελπίδα για στήριξη Τραμπ

“Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις επίσημες ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά το άκυρο μνημόνιο και πιστεύω ότι θα επαναληφθεί αυτό” δήλωσε ο πρωθυπουργός ενόψει της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Εστιάζοντας και στα άλλα βασικά ζητήματα της ατζέντας είπε ότι “το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι σε ένα εξαιρετικό επίπεδο και θέλουμε να οικοδομήσουμε πάνω στο πλάνο των αμυντικών μας εξοπλισμών. Επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί η αποτρεπτική μας ισχύς περνά από εκεί”.

Αναφέρθηκε δε γενικόλογα “στην ευκαιρία να συζητήσω το επίπεδο της οικονομικής μας συνεργασίας, στο οποίο δίνω πολύ μεγάλη σημασία στο επίπεδο των επενδύσεων που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα από αμερικανικά κεφάλαια που θα επενδύσουν και θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σημαντική στρατηγική σχέση που θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και περιεχόμενο»...

ΣΥΡΙΖΑ: "Ο πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα νέων κυρώσεων"

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιορίστηκε ακόμη μία φορά σε καταδικαστικές δηλώσεις"

“Ο πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα νέων κυρώσεων προς την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως προκύπτει από τις κυβερνητικές ενημερώσεις” υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα “οι διαρροές πως ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα νέου πλαισίου κυρώσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, να προμηνύουν αλλαγή στάσης, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιώντας μία συνολική αποτίμηση των εργασιών της συνόδου στηλιτεύει το γεγονός ότι “παρά τους πανηγυρισμούς και τις τυμπανοκρουσίες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιορίστηκε ακόμη μία φορά σε καταδικαστικές δηλώσεις για την τουρκική παραβατικότητα”. Σημειώνει δε ότι “είναι καλοδεχούμενες και επιβεβλημένες”, ωστόσο “δεν είμαστε πια στη φάση των δηλώσεων, αλλά στη φάση των αποτρεπτικών κυρώσεων, τις οποίες υποστήριξαν οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Κυρώσεων που θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, καθώς η απειλή της Τουρκίας για έρευνες και γεωτρήσεις στο πεδίο που ορίζει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της με τη Λιβύη είναι ρητή και πλήττει κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει “θετικές” τις “διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά με το προσφυγικό και ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις και συμψηφισμοί”. Αξιολογεί δε ως “ιδιαιτέρως σημαντική” τη “διακήρυξη της εγκατάλειψης της γραμμής που είχε η κυβέρνηση μέχρι πρότινος διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, έστω κι αργά”.

Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει την προσδοκία “η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον να οδηγήσει σε μία επανεκκίνηση ενεργειών και πρωτοβουλιών για τη διοργάνωση νέας συνάντησης 3+1 (με ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρο) και κυρίως για ενεργή στήριξη από τις ΗΠΑ του αγωγού East Med, ο οποίος περνά από την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL