Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δ. Παπαδημούλης: Το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως δεν παραμείνει και τόσο... ενωμένο (Ηχητικό)

Στις εκλογές αυτές κυριάρχησε η ατζέντα του Brexit και απέτυχε η προσπάθεια να αναδειχθούν τα κοινωνικά θέματα - ανισότητες, εθνικό σύστημα υγείας-, όσα προσπάθησε να βάλει στην ατζέντα ο Κόρμπιν

Τα αποτελέσματα στην Βρετανία δείχνουν ότι θα προχωρήσει γρήγορα το Brexit, η καθαρή νίκη των Συντηρητικών θα προκαλέσει εξελίξεις στο εργατικό κόμμα, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως να μην παραμείνει και τόσο... ενωμένο, είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης Στο Κόκκινο και τον Χρυσόστομο Λουκά. Σε κάθε περίπτωση, Ο Τραμπ τρίβει τα χέρια του, καθώς ο Τζόνσον είναι πολιτικό, ιδεολογικό και μιντιακό του «ξαδερφάκι».


Σε δηλώσεις του, μετά τα πρώτα exit poll στη Βρετανία, στον  105,5 Στο Κόκκινο o αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Πρόκειται για μια μεγάλη και καθαρή νίκη των Συντηρητικών, και προσωπικά του κ. Τζόνσον, και μια βαριά ήττα για τους Εργατικούς, που διαψεύδει τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, που έδειχναν την ψαλίδα να κλείνει τις τελευταίες μέρες.

Φαίνεται ότι στις εκλογές αυτές κυριάρχησε η ατζέντα του Brexit και απέτυχε η προσπάθεια να αναδειχθούν τα κοινωνικά θέματα - ανισότητες, εθνικό σύστημα υγείας-, όσα προσπάθησε να βάλει στην ατζέντα ο Κόρμπιν. Από τη μια, με την κυριαρχία του Brexit ως μοναδικού θέματος σε αυτή την αναμέτρηση, ο μεν Τζόνσον μάζεψε στη δική του κάλπη σχεδόν το σύνολο των οπαδών του Brexit, συντρίβοντας το κόμμα του Brexit και τον Φάρατζ, και από την άλλη οι οπαδοί του remain μοιράστηκαν ανάμεσα στους Εργατικούς, που σημείωσαν τη βαρύτερη ήττα τους τις τελευταίες δεκαετίες, στους Σκωτσέζους, που αυξήθηκαν, και τους Φιλελεύθερους.

Νομίζω ότι μια πρώτη συνέπεια αυτού του αποτελέσματος, εφόσον επιβεβαιωθούν τα exit poll, είναι ότι θα προχωρήσει γρήγορα το Brexit, με βάση τη συμφωνία που πέτυχε ο Τζόνσον με την ΕΕ. Πιστεύω, επίσης, ότι αυτή η καθαρή νίκη των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών θα προκαλέσει ενδεχομένως και εξελίξεις στο εργατικό κόμμα. Αλλά γι’ αυτό μένει να περιμένουμε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως να μην παραμείνει και τόσο... Ηνωμένο. Η μεγάλη νίκη των Σκωτσέζων εθνικιστών, που είναι Προοδευτικοί, Σοσιαλιστές, αναπτύσσει μια δυναμική, γιατί αυξάνει κατά 20 τις έδρες τους. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και στη Β. Ιρλανδία, γιατί εκεί το Brexit έχει τροφοδοτήσει μια δυναμική επανένωσης της Ιρλανδίας. Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς για απόλυτες προβλέψεις. Το βέβαιο είναι ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Τραμπ θα τρίβει τα χέρια του, διότι ο Τζόνσον είναι πολιτικό, ιδεολογικό και μιντιακό του ξαδερφάκι.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις