Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Αλ. Χαρίτσης προς Τ. Θεοδωρικάκο: / Αλ. Χαρίτσης προς Τ. Θεοδωρικάκο: Καταργείτε τον «Φιλόδημο» γιατί θέλετε να επιστρέψετε σε παλαιοκομματικές πρακτικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης προς Τ. Θεοδωρικάκο: / Αλ. Χαρίτσης προς Τ. Θεοδωρικάκο: Καταργείτε τον «Φιλόδημο» γιατί θέλετε να επιστρέψετε σε παλαιοκομματικές πρακτικές

Η κυβέρνηση καταργεί το πρόγραμμα «Φιλόδημος» «γιατί θέλετε να επιστρέψετε σε παλαιοκομματικές πρακτικές, να περνάνε οι δήμαρχοι από το γραφείο σας για να ζητούν, να απαιτούν, να επαιτούν για την ένταξη ενός έργου» τόνισε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Χαρίτσης απαντώντας στο ειρωνικό ύφος και τις προσβολές του Τάκη Θεοδωρικάκου κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ο υπουργός Εσωτερικών επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από τις προσβολές προς τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην δώσει καθαρές απαντήσεις στο γιατί καταργεί το πρόγραμμα «Φιλόδημος», που απολαύει της εμπιστοσύνης των δημάρχων.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος επιχείρησε από την αρχή να προκαλέσει τον Αλ. Χαρίτση υποστηρίζοντας με ειρωνεία ότι «ειλικρινά απορώ πώς βρήκατε το κουράγιο να υποβάλετε» τη συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτηση. «Βρήκα το κουράγιο να κάνω αυτήν την ερώτηση γιατί δαπανήσαμε πάρα πολύ χρόνο και πάρα πολύ ενέργεια μήνες ολόκληρους να δουλεύουμε μαζί με τους φορείς της αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτό το πρόγραμμα» απάντησε ο Αλ. Χαρίτσης.

Επίθεση Θεοδωρικάκου σε Χαρίτση

Ομολογώντας εμμέσως ότι επιτέθηκε στον Αλ. Χαρίτση λόγω του υψηλού κομματικού του αξιώματος, ο Τ. Θεοδωρικάκος ισχυρίστηκε πως «αισθάνομαι ότι το κομματικό σας παραλήρημα είναι τμήμα των υποχρεώσεών σας ως εκπροσώπου του κυρίου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Υποστήριξε πως «η πραγματικότητα είναι ότι 502 έργα τα είχατε τάξει στους δημάρχους για να διασωθείτε εκλογικά. Ήταν έργα με ακάλυπτες επιταγές».

Επιπλέον αμφισβήτησε ότι οι πόροι 1,3 δισ. ευρώ του προγράμματος «Φιλόδημος» ήταν εξασφαλισμένοι. «Τα μόνα λεφτά που είχατε διασφαλισμένα ήταν 134 εκατ. ευρώ που προέρχονταν από τον δανεισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μοιράζατε υποσχέσεις με ακάλυπτες επιταγές στους δήμους» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά.

Εν τέλει υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να χαθεί κανένα έργο» και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης των έργων των δήμων για το διάστημα 2020-2023 με συνδυαστική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τη συνδρομή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

«Πολιτικό θράσος και τεχνοκρατική άγνοια»

Ο Αλ. Χαρίτσης σχολίασε ότι τα όσα υποστήριξε ο Τ. Θεοδωρικάκος είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» παρατηρώντας ότι «τα διαθέσιμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων είναι μεγαλύτερα από το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού των έργων που έχουν ενταχθεί». Στη συνέχεια επισήμανε στον Τ. Θεοδωρικάκο πως «φαίνεται ότι στην περίπτωσή σας το πολιτικό θράσος συνδυάζεται με παροιμιώδη τεχνοκρατική άγνοια».

Μάλιστα του εξήγησε πως «η κοινή πρακτική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υπαγορεύει ότι κάθε δάνειο - πλαίσιο που χρηματοδοτεί πακέτα έργων ξεκινά με ένα αρχικό συντηρητικό ύψος προϋπολογισμού, το οποίο στη συνέχεια, προοδευτικά και με την εκτέλεση των έργων, αυξάνεται» τονίζοντας ότι «τα 134 εκατ. όχι απλώς δεν είναι το ταβάνι, αλλά είναι η έναρξη του προγράμματος». Παράλληλα ο Αλ. Χαρίτσης θύμισε ότι ο νόμος που προέβλεψε τη χρηματοδότηση ήταν του 2017 κι όχι «προεκλογικός».

«Φέρτε μου έστω και έναν αυτοδιοικητικό να διαμαρτυρηθεί»

Μάλιστα, ο Αλ. Χαρίτσης κάλεσε τον Τ. Θεοδωρικάκο «φέρτε μου έστω και έναν αυτοδιοικητικό να διαμαρτυρηθεί» υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας αυτοδιοικητικός παράγοντας, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, ο οποίος να μην αντιμετώπισε θετικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα». Ύστερα τόνισε ότι ο «Φιλόδημος» «είχε ευελιξία ως προς τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων, είχε αντικειμενικότητα και αξιοκρατία ως προς τα κριτήρια και δεν επιβάρυνε τους δήμους ούτε με ένα ευρώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL