Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Μόνος στην εξουσία θέλει να μείνει ο Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόνος στην εξουσία θέλει να μείνει ο Μητσοτάκης

“Ταφόπλακα” και στα τελευταία ψήγματα της σεναριολογίας αναφορικά με τη μετακίνηση του Αντώνη Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο τοποθετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ φέρεται να απορρίπτει ταυτόχρονα και τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

«Aπορρίπτω τις διχαστικές υποψηφιότητες για την Προεδρία της Δημοκρατία» διαμηνύει ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “Εστίας” που επικαλείται πηγές του περιβάλλοντός του, ενώ σημειώνει στους συνομιλητές του ότι “δεν έχω αποφασίσει ποιον, έχω αποφασίσει όπως ποιοι δεν θα είναι”!

Ο περίγυρος του Κ. Μητσοτάκη αφήνει να διαρρεύσει ότι “μάλλον ο πρωθυπουργός εννοεί πρόσωπα από τον συντηρητικό χώρο” -φωτογραφίζοντας με ευκρίνεια το διχαστικό πολιτικό προφίλ του Αντ. Σαμαρά- και “δευτερευόντως από τον κεντροαριστερό χώρο” στον απόηχο της δήλωσης της Φ. Γεννηματά ότι “ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου πληρούν τις προϋποθέσεις γι’ αυτή τη θέση γιατί έβαλαν πλάτη στα δύσκολα για τη χώρα»...

Εξάντληση προθεσμίας λόγω... αντιδράσεων

Σημειώνεται δε στο δημοσίευμα ότι “είναι ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να εξαντλήσει τη συνταγματική προθεσμία και να ανακοινώσει τον εκλεκτό/εκλεκτή του στην απώτατη προθεσμία, στις 10 Φεβρουαρίου. Και τούτο για να περιορίσει εις το ελάχιστο τις εσωκομματικές ή άλλες αντιδράσεις που θα προκληθούν αναλόγως της κομματικής προελεύσεως του Προέδρου, κεντροαριστεράς ή κεντροδεξιάς”.

Συν τοις άλλοις, όπως αναγράφει η “Εστία”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης “αυτοξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση, μέσα κι έξω από το κόμμα, ότι, παρά τους μικρούς τακτικούς συμβιβασμούς, δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την εξουσία του με κανέναν, ειδικά όταν πρόκειται για μια τόσο κορυφαία επιλογή. Και μάλιστα με τον ανώτατο άρχοντα, με τον οποίο θα είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σε μια κρίσιμη εθνική καμπή”.

Πηγές του Μαξίμου δεν διαψεύδουν το δημοσίευμα και -συνομιλώντας με την “Α”- παρέπεμψαν στις προχθεσινές δηλώσεις του Γ. Γεραπετρίτη, που “αποτυπώνουν με πληρότητα τον προσανατολισμό του πρωθυπουργού”.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας εξέπεμψε το στίγμα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι σθεναρός υπερασπιστής των εθνικών θέσεων» στον απόηχο των “σαμαρικών” απόψεων περί “αποδέσμευσης από τη Συμφωνία των Πρεσπών”. Συμπλήρωσε δε με νόημα -μία ημέρα μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ.- ότι «από διάφορες προελεύσεις έχουμε ονόματα που έρχονται και παρέρχονται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συγκεντρώνει και όχι να αποσυγκεντρώνει”. Παράλληλα, άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για γυναικεία υποψηφιότητα, λέγοντας ότι «εμείς δεν κάνουμε διάκριση λόγω φύλου, ούτε υπάρχει ρατσισμός λόγω φύλου”.

"Έδειξε" Παυλόπουλο ο Κ. Τζαβάρας;

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας επιχείρησε να αναδείξει με διακριτικό τρόπο το προεδρικό προφίλ του Π. Παυλόπουλου λέγοντας (Πρακτορείο FM) ότι “η Προεδρία είναι το πολιτειακό όργανο που εκφράζει την ενότητα του έθνους και μπορεί και πρέπει με το προσωπικό κύρος που διαθέτει να επεμβαίνει μεταξύ των τριών εξουσιών του κράτους ώστε να αμβλύνει τις συγκρούσεις που τυχόν εκδηλώνονται ή τις αρρυθμίες και τις δυσλειτουργίες». Η αποστροφή του κοινοβουλευτικού προσώπου της Ν.Δ. “κουμπώνει” με τα εγκώμια της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον νυν ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου που, όπως ισχυρίζεται, «σε δύο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα έδωσε δύο εξαιρετικά επιτυχημένες μάχες. Στο δημοψήφισμα του '15 και στη στάση του στο δικαστικό πραξικόπημα του ΣΥΡΙΖΑ”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL