Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ανδρ. Ξανθός: Τα νοσοκομεία μας νοικοκυρεύτηκαν και οι «λαγοί» της ΝΔ βλέπουν κέρδος (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρ. Ξανθός: Τα νοσοκομεία μας νοικοκυρεύτηκαν και οι «λαγοί» της ΝΔ βλέπουν κέρδος (Ηχητικό)

Κανείς δεν τόλμησε τα προηγούμενα χρόνια να θέσει ατζέντα εισόδου ιδιωτών στην δημόσια Υγεία, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ νοικοκύρεψε τα οικονομικά των νοσοκομείων η ΝΔ χωρίς να το πει σαφώς βάζει «πολιορκητικό κριό» τους ιδιώτες γιατρούς για να μπουν οι δικοί της και να κερδίζουν από τα κτίρια, το προσωπικό και τους ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων, είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/726633226&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


«Είναι παλιό σχέδιο» οι συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, «τα λεγόμενα ΣΔΙΤ, είχε επιχειρηθεί και την προηγούμενη δεκαετία χωρίς επιτυχία», είπε ο κ. Ξανθός. «Η ιδέα ήταν να δοθούν τμήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στον ιδιωτικό τομέα για να τα εκμεταλλευτεί -υποτίθεται- πιο αποδοτικά».

Ωστόσο, «προφανώς η συζήτηση δεν αντιστοιχεί με την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που εξακολουθεί να έχει το δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτή την στιγμή, αλλού πονάει, αλλού έχει ακάλυπτες ανάγκες … να αναπτυχθεί περισσότερο η πρωτοβάθμια φροντίδα, να αναπτυχθούν περισσότερο τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, να ενισχυθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ειδικά τμήματα, αποθεραπεία και αποκατάσταση μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ψυχική υγεία…», όπως υπογράμμισε, τομείς πολύ κρίσιμοι όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει ένα πλάνο.

Σε αυτούς τους τομείς ακριβώς, τις μεγάλες ανάγκες, δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει ο ιδιωτικός τομέας, γιατί δεν προσδίδουν υψηλή κερδοφορία, γρήγορη απόσβεση κεφαλαίων, αποδοτική επένδυση. Θέλουν τομείς-φιλέτα, όπως η σύγχρονη διαγνωστική τεχνολογία, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αιχμής, τμήματα όμως οι μονάδες τεχνητού νεφρού, κτλ. Και ουσιαστικά η κυβέρνηση ανοίγει την κουβέντα με πολιορκητικό κριό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (που ελέγχεται κατά 70% από την Νέα Δημοκρατία)», όπως τόνισε.

Η διεθνής εμπειρία, όπως στο βρετανικό σύστημα Υγείας, θύμισε, δείχνει ότι «αυτή η συζήτηση οδηγεί σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος, μετακύλιση βάρους στις τσέπες των πολιτών … έχει αποδειχθεί βιβλιογραφικά … και συνοδεύεται με παρεμβάσεις πλήρους αποδόμησης όλου του νομικού συστήματος στο σύστημα Υγείας … ο ΠΙΣ λέει ότι πρέπει να αλλάξει το νομικό καθεστώς των νοσοκομείων, να μην είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου αλλά ιδιωτικού δικαίου, να μπορούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να παρέχουν υπηρεσίες εντός του ΕΣΥ, στον σκληρό του πυρήνα, να έχουν οι ασφαλιστικές κρεβάτια μέσα στα δημόσια νοσοκομεία που θα διαχειρίζονται, να καταργηθεί η πλήρης αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών … να αποδομηθεί πλήρως το ΕΣΥ … είναι μία τεράστια κοινωνική ανατροπή».

Είναι χαρακτηριστικό, κατά τον ίδιο, ότι «αυτή την ατζέντα δεν τόλμησε κανείς να την θέσει την προηγούμενη περίοδο … τώρα που το σύστημα Υγείας νοικοκυρεύτηκε και δεν παράγει χρέη, που υπάρχει κανονικότητα στις πληρωμές και του προσωπικού και των προμηθευτών και των πάντων, που υπάρχει σταδιακή ενίσχυση με προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές … τώρα εμφανίζεται η κυβέρνηση να συζητά το να εκχωρήσει υπηρεσίες, δομές, λειτουργίες του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και την ασφαλιστική αγορά. Αυτό είναι το πραγματικό σχέδιο της ΝΔ. Δεν το έχει διατυπώσει με σαφήνεια, έχει βάλει τους λαγούς, τον ΠΙΣ και άλλα νεοφιλελεύθερα think tanks να ανοίξουν την συζήτηση».

Για όλα τα παραπάνω, «χτες δόθηκε ένα καλό σήμα, με πρωτοβουλία κυρίως των νοσοκομειακών γιατρών, ότι αυτή η συζήτηση δεν αφορά ούτε τους ανθρώπους του δημόσιου συστήματος Υγείας, ούτε την κοινωνία. Η κοινωνία θέλει όντως αποδοτικότερη λειτουργία, αλλά και με δωρεάν, δημόσιο τρόπο, να καλυφθούν όλες οι μεγάλες ανάγκες που ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί, όπως η οδοντιατρική φροντίδα, η θεραπεία αποκατάστασης, κτλ. Σε αυτούς τομείς, η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει, γιατί δεν αποδίδουν. Εκεί χρειάζεται επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, εκεί το σύστημα Υγείας “πονάει”, στη δυνατότητα να έχει εξειδικευμένο επαρκές ανθρώπινο δυναμικό σε όλες τις δομές, στην περιφέρεια, στην άγονη νησιωτική γραμμή», τόνισε ο κ. Ξανθός.

«Και σήμερα το ΕΣΥ όπου δεν επαρκεί, “αγοράζει” υπηρεσίες», διευκρίνισε, «αλλά τώρα συζητάμε εντός του σκληρού πυρήνα του ΕΣΥ, στα νοσοκομεία, ιδιώτες να εγκαταστήσουν εξοπλισμό που θα εκμεταλλεύονται με συμβόλαιο και θα βγάζουν κέρδος. Να του δώσουμε εμείς τις κτιριακές υποδομές, το προσωπικό και την “πελατεία”, υποτίθεται για να μας καλύψει την επένδυση. Απαντούμε λοιπόν: Εκτός της ενίσχυσης που πετύχαμε … με συνέργεια πόρων, ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, αποθεματικό του υπουργείου, πόρους της Περιφέρειας, ευρωπαϊκών Ταμείων, έχουμε και δωρεές του ιδιωτικού τομέα, ένα κοινωνικό ΣΔΙΤ, όπως με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα επενδύσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ, θα φτιάξει δύο καινούργια νοσοκομεία, πήρε 10 γραμμικούς επιταχυντές, τρεις μονάδες ποζιτρονικής τομογραφίας… Θα ανανεώσει τον εξοπλισμό χωρίς κερδοσκοπία και με κοινωνικό όφελος … εκεί έχουν γίνει πολύ σημαντικά πράγματα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πλάνο ενίσχυσης».

«Εμείς είχαμε πλάνο τετραετίας με 10.000 προσλήψεις, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να το υποστηρίζει, είχαμε και προοπτική σύγκλισης με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους στις δημόσιες δαπάνες. Αυτοί λένε “ό,τι έχουμε να διαχειριστούμε, είναι το υπάρχον, δεν υπάρχει προοπτική αναβάθμισης ή ενίσχυσης … το μόνο που μπορούμε είναι να δώσουμε ευκαιρίες στους ιδιώτες, να βγάλουν υπεραξία και κέρδος από την λειτουργία του ΕΣΥ … δεν είναι τυχαία η αναξιοκρατική επιλογή ανθρώπων με βασικό στοιχείο την κομματική ταύτιση και εξάρτηση με την ΝΔ και το πελατειακό της σύστημα», κατέληξε ο κ. Ξανθός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL