Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Με 288 ψήφους και "παρών" ΣΥΡΙΖΑ στις Υπουργικές Αποφάσεις πέρασε η ψήφος των αποδήμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με 288 ψήφους και "παρών" ΣΥΡΙΖΑ στις Υπουργικές Αποφάσεις πέρασε η ψήφος των αποδήμων

Με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, Ελληνική Λύση) απέκτησαν οι ομογενείς τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, όμως παρέμειναν αγκάθια που εν μέρει κατεγράφησαν στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρόβλημα προέκυψε στην επικαιροποίηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων κάθε 8 έτη και την ανάθεση υπεραρμοδιοτήτων στον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών (π.χ. να ορίζει τη διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και τον τρόπο πιστοποίησης του εκλογέα).

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το άρθρο 2 για την επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων -ανταποκρινόμενος στην συναινετική πρωτοβουλία Θεοδωρικάκου, που μείωσε τον χρόνο επικαιροποίησης από τα 10 στα 8 έτη- και δήλωσε "παρών" στο άρθρο 4 για τις Υπουργικές Αποφάσεις, αφού η κυβέρνηση δεν άλλαξε τις ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που σχηματίστηκε επί της αρχής αντιστοιχεί σε 288 ψήφους των κομμάτων, καθώς μόνο το ΜέΡΑ25 καταψήφισε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε τη «στάση ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ», που δεν είπε όχι σε όλα όπως έκανε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση, αλλά ως κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο επίλυσης του θέματος συγκροτώντας επιτροπή που κατέληξε σε προτάσεις και ως αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση νόμου για την ψήφο των ομογενών. Αντίθετα, είπε απευθυνόμενος στη Ν.Δ., «εσείς ως κόμμα πάσχετε από το σύνδρομο του μανιχαϊσμού. Από τη μία πλευρά θέλετε να πηγαίνετε έξω και να χαίρετε σεβασμού από τους Ευρωπαίους ομολόγους σας, να μην σας αντιμετωπίζουν ως 'Όρμπαν του Νότου'. Από την άλλη πλευρά, όμως, κουβαλάτε τα βάρη του ίδιου σας του εαυτού, την ακροδεξιά λαϊκιστική ρητορική με την οποία κερδίσατε τις εκλογές:

* 'Προδοσία η Συμφωνία των Πρεσπών!' μέσα. 'Θα την τηρήσουμε και θα την τιμήσουμε' έξω.

* 'Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τους λαθρομετανάστες' μέσα. 'Γεωπολιτικό και μη διαχειρίσιμο ζήτημα' έξω.

* Δικαίωμα ψήφου σε όλους τους απόδημους έξω. Παιχνίδια για εκλογική πελατεία και εν τέλει αποκλεισμός των αποδήμων από το εκλέγεσθαι μέσα».

«Είμαστε περήφανοι που δεν θα σας ακολουθήσουμε. Γιατί η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε δύναμη πατριωτικής ευθύνης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δύο προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε ο ίδιος από τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών -καθώς ο Κ. Μητσοτάκης είχε αποχωρήσει...- να επιλύσει τα δύο προβλήματα που είχαν προκύψει. Όμως ο Τάκης Θεοδωρικάκος δεν προχώρησε στις αλλαγές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε δύο θέματα:

1. Η επικαιροποίηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού. «Προβλέποντας το νομοσχέδιο εφάπαξ εγγραφή και διατήρηση των ίδιων εκλογικών καταλόγων για μία οκταετία, δεν εξασφαλίζει για το μέλλον την ύπαρξη του προβλεπόμενου πραγματικού δεσμού του εκλογέα με τη χώρα, δηλαδή τον πραγματικό δεσμό, που συνίσταται στη διετή διαμονή στην Ελλάδα εντός 35ετίας και στην υποβολή φορολογικής δήλωσης το ίδιο ή το προηγούμενο έτος της εγγραφής» επεσήμανε και πρότεινε οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού να επικαιροποιούνται σε ετήσια ή διετή βάση.

2. Οι ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα. «Αν μπορεί αυτά τα θέματα να τα ρυθμίσει ο υπουργός με Υπουργικές Αποφάσεις, παρακάμπτεται η απαίτηση του συντάγματος για έγκριση από τα 2/3 της Βουλής» τόνισε και πρότεινε όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εκδίδονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη και με πλειοψηφία των 2/3 της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ή της Διακομματικής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι ο νόμος απαιτεί απλή γνώμη της Επιτροπής και αυτή μόνο για κάποιες από τις αποφάσεις.

"Σημειώνεται ότι και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής προειδοποιεί ότι υφίσταται θέμα συνταγματικότητας, λόγω της ευρύτατης νομοθετικής εξουσιοδότησης που προβλέψατε".

Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε ένα νόμο με εκπτώσεις

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, σε εμφανώς δυσχερή θέση λόγω των εθνικών θεμάτων, περιορίστηκε σε μία ρηχή και πανηγυρική ομιλία υπέρ της εθνικής ενότητας και απέφυγε να λύσει τα εκκρεμή ζητήματα. Αναγνώρισε δε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει η Ν.Δ. δεν ικανοποιεί την ομογένεια και δικαιολογήθηκε ότι είναι προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στα κόμματα. «Διαφορετικά, αντί να κάνουμε ένα έστω σημαντικό βήμα μπροστά, θα υποχωρούσαμε δύο βήματα πίσω στο όνομα του άλματος που δεν θα κάναμε ποτέ. Τώρα έχουμε ένα νόμο, έστω και με εκπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για τη μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν παρέχεται πρόσθετο δικαίωμα, αλλά διευκόλυνση όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ομολόγησε ότι η αρχική εισήγηση της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν ευνοϊκότερη για τους ομογενείς. «Η δική μας δεν έθετε περιορισμούς στο εύρος του εκλογικού σώματος και αναγνώριζε την επιστολική ψήφο, η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη από το 2001» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και επικαλέστηκε τη συνταγματική πρόβλεψη για 200 ψήφους προκειμένου να αλλάξει ο νόμος για την ψήφο των ομογενών. «Είχαμε χρέος να φανούμε ευέλικτοι» σημείωσε.

«Έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να λάβει το άρθρο αυτό νομική σάρκα και οστά. Και είμαι περήφανος που αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της Ν.Δ. και, καθώς φαίνεται, με μεγάλη διακομματική συναίνεση» υπογράμμισε προσπαθώντας να κερδίσει την εύφημο μνεία. Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να σχολιάσει τη διαχρονική άρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να ικανοποιήσουν τη συνταγματική πρόβλεψη για την ψήφο των ομογενών.

Φ. Γεννηματά: Ο Οδυσσέας να φτάσει στην Ιθάκη του...

Την ίδια ακριβώς έλλειψη αυτοκριτικής επέδειξε και η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζήτησε την απόδοση δικαιώματος επιστολικής ψήφου στους ομογενείς. «Μην εμποδίζετε με τους περιορισμούς σας τον Οδυσσέα να φτάσει στην Ιθάκη, στο σπίτι του» κατέληξε με μάλλον ποιητικό οίστρο την ομιλία της. «Οι περιορισμοί που επιβάλλονται με το νομοσχέδιο στη συμμετοχή προκαλούν μια απίστευτη ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και αποκλείουν πολλούς. Στερούν δε τη δυνατότητα ψήφου στους οικονομικά αδύναμους που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Οδηγούν σε ταξική ψήφο. Εμείς δεν θα σταματήσουμε να επιμένουμε ότι όλες αυτές οι προβληματικές ρυθμίσεις πρέπει να αλλάξουν» είπε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. χαρακτήρισε κατώτερο των περιστάσεων, φοβικό και με προβληματικά σημεία το νομοσχέδιο και εκτίμησε ότι επικράτησαν «κομματικές υστεροβουλίες». Ακόμη είπε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατάφερε να γίνει δεκτή η εναλλακτική του πρόταση για υποχρεωτική συμμετοχή τριών υποψηφίων βουλευτών από τους κατοίκους του εξωτερικού στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, εκ των οποίων ο ένας υποχρεωτικά θα συμπεριλαμβάνεται στις τρεις πρώτες θέσεις.

Δ. Κουτσούμπας: Ψηφίζουμε, αλλά δεν ταυτιζόμαστε

«Ας σταματήσει η υποκρισία και η δήθεν στοργή που σας έπιασε τώρα για τους απόδημους» είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απευθυνόμενος στη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και θυμίζοντας ότι από το 2001 και μετά είχαν 200 βουλευτές για να φέρουν νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών, αλλά δεν το έκαναν. «Η θετική μας ψήφος στο νομοσχέδιο δεν σημαίνει καθόλου και αποδοχή των επιχειρημάτων της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για την 'Ελλάδα που μεγαλώνει', για τα 'εθνικά μας δίκαια που τώρα θα βρουν νέους εκφραστές' και διάφορα άλλα τέτοια γλυκανάλατα» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Οι απλοί άνθρωποι, οι Έλληνες μετανάστες, οι απόδημοι Έλληνες, πάντα αγωνίζονταν και ενδιαφέρονταν για τα προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού με ανιδιοτέλεια, σε αντίθεση φυσικά με τα διάφορα λόμπι μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Γιατί η ταξική διάρθρωση, έτσι όπως υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει και στην Ομογένεια» ανέφερε ο γραμματέας του ΚΚΕ και συνέχισε: «Κατά καιρούς μάλιστα έχουμε δει και -Έλληνες στην καταγωγή- γερουσιαστές, π.χ. στις ΗΠΑ, οι οποίοι ούτε για το 'γκριζάρισμα' στο Αιγαίο, που ανέχονται οι ΗΠΑ, λένε τίποτα, ούτε βγάζουν 'άχνα' για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ούτε τίποτα. Και οι οποίοι στήριξαν κυβερνήσεις στις ΗΠΑ π.χ. υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ποδοπατώντας όμως ή έστω αγνοώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, του ελληνικού λαού, διαμέσου διαφόρων συμμαχιών και με κάθε τρόπο».

Ο Δ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «δίνετε και την πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ, εσείς της Ν.Δ., που είναι πλέον ένα μεταμοντέρνο ΠΑΣΟΚ, να επαναφέρει τα αλήστου μνήμης σχήματα περί 'δημοκρατικών δυνάμεων από 'δώ και κακιάς Δεξιάς από 'κεί', τα οποία ακόμη και δικά του στελέχη, του ΣΥΝ κυρίως, αντιπάλευαν τη δεκαετία του '80 και μετέπειτα, μόνο και μόνο για να παίζετε σήμερα τις κοκορομαχίες σας. Βέβαια, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τότε, από ό,τι φαίνεται, τα αντιπάλευαν όχι πάλι από θέση αρχής, αλλά γιατί ήθελαν διακαώς να γίνουν ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ, να στρογγυλοκαθίσουν και αυτοί στις καρέκλες της αστικής εξουσίας». «Σταματήστε λοιπόν τους διάφορους εκβιασμούς» είπε εκτιμώντας ότι, αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα συγκυβερνήσουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, «όπως κάνατε και το καλοκαίρι του 2015».

Γ. Βαρουφάκης: Η Ελλάδα δεν είναι Δανία

«Εμείς ως ΜέΡΑ25 παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή τη μοναδική ευκαιρία για τη διόρθωση της κατάφωρης αδικίας απέναντι στην ελληνική Διασπορά. Η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα με αυτές τις χώρες, η καρδιά της Ελλάδας πάλλεται στη Διασπορά» επεσήμανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. «Όποιος δεν θέλει να αποδοθούν, να διευκολυνθούν τα πολιτικά δικαιώματα για τη Διασπορά, για τους απόδημους, ας το πει ξεκάθαρα. Πείτε το, να είμαστε σαν τη Δανία. Ξέρετε, οι Δανοί πολίτες, με το που γίνονται μόνιμοι κάτοικοι στη Σουηδία, στην Αυστραλία, χάνουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Και το αεροπλάνο να πάρουν να πάνε στην Κοπεγχάγη, δεν ψηφίζουν» πρόσθεσε.

Ο Γ. Βαρουφάκης κατηγόρησε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ότι «παντρέψατε τη σκοπιμότητα με την εμπάθεια απέναντι στους απόδημους, για να καταλήξετε στην υποκρισία και στον εμπαιγμό των αποδήμων. Κι έτσι το ΜέΡΑ25, το κόμμα που με ενθουσιασμό αγκάλιασε την πρωτοβουλία για ψήφο στους απόδημους, είναι το μόνο κόμμα που καταψηφίζει για λόγους αρχής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL