Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Μοίρασε "όχι" για την Προεδρία ο Γ. Γεραπετρίτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μοίρασε "όχι" για την Προεδρία ο Γ. Γεραπετρίτης

Το σενάριο της μετακίνησης του Αντώνη Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο φρόντισε να αποδομήσει εκ νέου ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ δεν παρέλειψε να εκπέμψει σήμα απόρριψης του μηνύματος της Φώφης Γεννηματά αναφορικά με την... καταλληλότητα των τριών προέδρων του ΠΑΣΟΚ για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

"Υπερασπιστής των εθνικών θέσεων"

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκφράζει την ενότητα του έθνους, άρα υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να είναι σθεναρός υπερασπιστής των εθνικών θέσεων» επισήμανε (Θέμα FM) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στον απόηχο της θέσης “υπέρ της αποδέσμευσης από τη Συμφωνία των Πρεσπών” που διατύπωσε από το βήμα του συνεδρίου, φορώντας τη στολή του “νεομακεδονομάχου”, ο πρώην πρωθυπουργός.

"Να συγκεντρώνει"

Ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο φόντο της προχθεσινής δήλωσης της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι “ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου πληρούν τις προϋποθέσεις γι’ αυτή τη θέση γιατί έβαλαν πλάτη στα δύσκολα για τη χώρα», δήλωσε με νόημα ότι «από διάφορες προελεύσεις έχουμε ονόματα που έρχονται και παρέρχονται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συγκεντρώνει και όχι να αποσυγκεντρώνει - και έτσι περιορίζεται η δεξαμενή».

"Δεν κάνουμε διάκριση φύλου"

Δεν παρέλειψε ωστόσο να ενισχύσει τη φημολογία περί γυναικείας υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «εμείς δεν κάνουμε διάκριση λόγω φύλου, ούτε υπάρχει ρατσισμός λόγω φύλου”. Σημείωσε δε ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε “σε κρίσιμες θέσεις να έχουμε περισσότερες γυναίκες». Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την προτίμηση “να είναι γυναίκα ευρύτερης αποδοχής η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας” στον απόηχο και των... φιλοδοξιών του Αντώνη Σαμαρά . “Ξέρετε πόσο λίγες είμαστε; Είναι ντροπή! Πρέπει να αυξηθούμε» ήταν δε το μήνυμά της στον πρωθυπουργό λίγες εβδομάδες πριν λάβει την οριστική απόφασή του!

Ο υπουργός Επικρατείας ισχυρίστηκε ότι μετά την αναθεώρηση του συντάγματος “το γεγονός ότι έχουν καταστεί πιο ήπιες οι πλειοψηφίες για εκλογή δεν αναιρεί την πολιτική νομιμοποίηση του Προέδρου. Επιδιώκοντας δε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να εκλέγεται μόνο με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος, υποστήριξε ότι «εάν για παράδειγμα προτείνει ο πρωθυπουργός πρόσωπο που δεν συγκεντρώνει συναίνεση, η ευθύνη που του αναλογεί είναι μεγαλύτερη από ό,τι πριν, που με την παρένθεση των εκλογών υπήρχε θεσμικό ξέπλυμα».

Ο Γ. Γεραπετρίτης έδωσε και το στίγμα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, καθώς εκτίμησε ότι “η διαδικασία θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς το απώτατο χρονικά σημείο είναι τα μέσα Φεβρουαρίου δεδομένου ότι η προεδρική εκλογή θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL