Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Σία Αναγνωστοπούλου: Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας πρέπει να γίνει ξανά ενεργητική (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σία Αναγνωστοπούλου: Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας πρέπει να γίνει ξανά ενεργητική (Ηχητικό)

Στα αποτελέσματα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συνεδρίασε χθες καθώς και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/726187327&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


Σύμφωνα με την κυρία Αναγνωστοπούλου: «Έγινε μια εκτενής ενημέρωση για όλα τα θέματα. Εμείς λέμε, βεβαίως εθνική συνεννόηση καθώς ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε τα θέματα αυτά για μικροπολιτικούς λόγους, επιμένουμε όμως ότι πρέπει η εξωτερική πολιτική να ξαναβρεί την πυξίδα της. Έχουμε μεγάλο περιθώριο για διπλωματικές παρεμβάσεις. Πρέπει να τα εξαντλήσουμε ώστε η χώρα να ξαναποκτήσει αυτή την εξωτερική πολιτική που είχε και να μην αντιδρά σπασμωδικά στις κινήσεις που κάνει η Τουρκία».

Μιλώντας στην ενεργητική εξωτερική πολιτική, την οποία χρειάζεται να ανακτήσει η Ελλάδα η κυρία Αναγνωστοπούλου επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το είχαμε πει από καιρό και όχι μόνο τώρα συγκυριακά. Τα λέμε εξ αρχής από την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ. Χρειάζεται η εξωτερική πολιτική να έχει μια στρατηγική των ευρύτερων δυνατών συμμαχιών αλλά με ενεργητικό πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας. Είδαμε ότι άργησε να αντιδράσει η ΝΔ στο θέμα της μη διεύρυνσης της Ε.Ε. προς την Βόρεια Μακεδονία. Δεν έχει συγκαλέσει ακόμα τη Μεσογειακή Διάσκεψη των χωρών του Νότου, που θα ήταν πολύ σημαντική σε αυτή την συγκυρία. Πρέπει να το κάνει τώρα.

Αυτό σημαίνει ενεργητική πολιτική μιας χώρας. Επιβεβαιώνει τις συμμαχίες και χαράσσει μια πολιτική μαζί με άλλες χώρες που έχουν κοινά ενδιαφέροντα στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό τόνισε και ο κ. Κατρούγκαλος στη συνεδρίαση. Πρέπει η ΝΔ να κινηθεί με στρατηγική πυξίδα, όχι με τακτικισμούς όταν προκύπτει το πρόβλημα».

Αναφερόμενη στην τακτική του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων:

«Νομίζω ότι ο Ερντογάν, στο πλαίσιο της πολιτικής που θέλει να κάνει ως «μεγάλη περιφερειακή δύναμη», αγνοεί στοιχειώδη πράγματα του Διεθνούς Δικαίου. Αισθάνεται να απομονώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό τον ωθεί σε κινήσεις, όπως η συμφωνία με την Λιβύη, που δεν είναι οι καλύτερες δυνατές και παραβιάζουν καταφανώς το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν μπορεί να κάνει συμφωνία με μια χώρα με την οποία έχει, υποτίθεται θαλάσσια σύνορα, όταν παρεμβάλλονται νησιά, τα οποία βάσει του Διεθνούς Δικαίου, έχουν υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL